PREMIJEROVA PRESICA

Plenković o cijenama goriva i trošarinama: ‘Vidjet ćemo je li potrebna intervencija, postoje alati‘

Na sastanku koalicijske većine razgovaralo se o izboru predsjednika VS-a, glavnom ravnatelju HRT-a, situaciji s migrantima itd.
Andrej Plenković
 Screenshot YouTube

Uoči sastanka koalicijske većine, a na godišnjicu terorističkog napada na Banske dvore, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u napadu ozlijeđenog policijskog službenika Oskara Fiurija, koji se dobro oporavlja.

Fotografiju susreta premijer je objavio na Twitteru, rekavši kako žrtva koju je Fiuri podnio zaslužuje trajno poštovanje i potporu.

'Očekujemo da nadležna tijela do kraja utvrde motive ovog terorističkog napada te da otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača. Za dobrobit hrvatskog društva i jačanje tolerancije potrebno nam je jedinstvo u osudi tog napada i u borbi protiv svake radikalizacije i nasilja', poručio je premijer Plenković.

Nakon sastanka koalicijske većine, premijer Plenković se obratio novinarima i kazao da se razgovaralo o izboru predsjednika Vrhovnog suda, glavnom ravnatelju HRT-a, situaciji s migrantima i cijenama energenata, piše N1.

'Božinović i ja smo se sastali s policijskim službenikom koji je prošle godine u napadu na Vladu bio ozlijeđen. Dobro je, sva potpora i zahvalnost za njegovu hrabrost i potpora liječnicima', rekao je.

O cijenama energenata

- Vlada prati razvoj događaja s poskupljenjem goriva, nadležni resori zaduženi su za detaljno praćenje stanja, a postoje i alati za intervenciju bude li potrebna - rekao je Plenković nakon koalicijskog sastanka.

Cijena nafte varira na globalnom i mediteranskom tržištu te se bilježi njezin rast, a onda i rast cijene benzina i dizela, rekao je Plenković, podsjetivši da uz naftu te cijene čine i trošarine, marže i PDV.

Dodao je da su ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Tomislav Ćorić zaduženi da "detaljno prate razvoj situacije", a u srijedu je i sastanak GSV-a na tu temu.

- Razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima i vidjeti kako će se situacija dalje razvijati te je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. Pratimo detaljno situaciju s cijenama - rekao je Plenković.

Dodao je da se Vlada "neće igrati" s "psihološkim granicama" cijena goriva jer ne može znati kakve će cijene biti sutra i dokle mogu ići. Dodao je da su cijene goriva tijekom zadnjih godinu dana bile i znatno niže, od sedam do osam kuna, a da "tad nitko nije govorio kako ćemo iz trošarina financirati ceste ili slične troškove".

Podsjetio je i na prošlotjedni zahtjev Europskoj komisiji da, s obzirom na rast cijena energenata na globalnoj razini, predloži mjere na europskoj razini.

Na prigovor cestovnih prijevoznika da Vlada pasivno promatra rast cijena goriva, rekao je da Vlada nije pasivna i da "živimo u slobodnom tržištu".

- Kad su bile osam kuna cijene benzina nije nitko ništa govorio - rekao je Plenković.

Što se tiče cijena plina i struje, ponovio je da građani mogu biti mirni do proljeća i ocijenio da smo po tome u boljoj poziciji od mnogih drugih zemalja.

Gorivo je od ponoći u Hrvatskoj ponovno znatno poskupjelo, tako da je, prema podacima portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 u prosjeku 26 lipa skuplja nego prošli tjedan, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa, što je posljedica rast cijena nafte na svjetskim tržištima.

Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti.

Cijene goriva u Hrvatskoj rastu i zbog visokog tečaja dolara. Prošloga je tjedna cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,1570 dolara, nedaleko najniže razine u 14 mjeseci.

S obzirom na rast cijena goriva u Hrvatskoj, u ponedjeljak je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao da trošarine nisu nedodirljive.

O situaciji u Zagrebu

“Startali su nedavno, dobili su veliku potporu. Sigurno da je potrebno neko vrijeme da se na realan način uhvate u koštac s izazovima. Ono što vidimo je jako puno lutanja, nedostatak upravljačkih kapaciteta, a to se događa ekipi koja je bila najglasnija i najbrža u vrlo lakonskom optuživanju svih drugih u vremenu kad su bili oporba. Želim im svako dobro”, rekao je i dodao da su dobili zajam za livkidnost.

O covid potvrdama

Ustavni sud će procjenjivati je li odluka o uvođenu covid potvrda u zdravstvo i sustav socijalne skrbi bila u skaldu s ustavom.

“Mislim da je tu načelo razmjernosti u potpunosti poštovano. Ne znam što će donijeti Ustavni sud, normalno je da se sve propitkuje”, rekao je Plenković.

O migrantima i policiji

Što se tiče situacije s migrantima, premijer je rekao da čeka izvješće Božinovića. Kaže da koalicijski partneri znaju da su policjaci u nezavidnoj situaciju te im daju potporu.

“Nije nimalo jednostavno, to radimo da bi zaštitili svoj teritorij, svoju granicu i vanjsku granicu EU. U tom poslu su svi partneri dali potporu policiji, pa i zahvalnost i raumijevanje, ali ne treba koristiti silu ako to nije nužno”, zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:05