ARMIN HODŽIĆ

Pitali smo zastupnika bošnjačke manjine što će napraviti ako se HDZ odrekne Pupovca: ‘Neću bježati od odgovora‘

Zastupnici nacionalnih manjina u razgovorima za sastavljanje nove većine nastupat će kao blok - kaže Armin Hodžić

Novoizabrani zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić 

 Damjan Tadic/Cropix

Novoizabrani zastupnik Armin Hodžić koji će uz svoju bošnjačku, u Saboru braniti interese još i albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine - koje je u prošlom sazivu zastupala Ermina Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u RH) - kaže kako se na osmero zastupnika manjina vrši veliki pritisak.

Zasad su, kaže, poziv na razgovor za sastavljanje nove saborske većine dobili samo od premijera Andreja Plenkovića, dok ih predsjednik Republike Zoran Milanović ili netko od drugih čelnika koalicije Rijeke pravde zasad nisu zvali.

- U petak je održan sastanak svih osmero novoizabranih zastupnika nacionalnih manjina i na tom smo sastanku dogovorili da ćemo se držati zajedno, da ćemo u razgovorima za sastavljanje nove parlamentarne većine nastupati kao blok, i da nikakvo soliranje ne dolazi u obzir. Uostalom, to bi bio vrlo opasan presedan koji bi imao reperkusije na budući položaj i političku snagu koju su dosadašnjim blokovskim pristupom izgradili predstavnici nacionalnih manjina - kaže Hodžić.

Kako lideri Domovinskog pokreta sklapanje koalicijskog sporazuma s HDZ-om i dalje čvrsto uvjetuju time da se Andrej Plenković odrekne Milorada Pupovca i njegovog SDSS-a, što ćete učiniti ako vas čelnik HDZ-a pita može li računati na vašu podršku za izglasavanje nove Vlade u kojoj će biti DP i svi zastupnici nacionalnih manjina koji to žele - osim zastupnika SDSS-a?

- Vrlo je nezahvalno odgovarati na hipotetska pitanja, ali neću bježati od odgovora. Kada bi se to dogodilo, prvo bih se morao konzultirati sa svojom političkom zajednicom (u Sabor je ušao kao kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, nap. a.), a zatim bi o tome razgovarali i na sastanku na kojemu bi bili svih osam zastupnika nacionalnih manjina (uključujući i tri zastupnika SDSS-a, nap. a.). Nakon toga bismo izašli pred javnost s našoj zajedničkom odlukom - rekao nam je novoizabrani saborski zastupnik Armin Hodžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:43