NOVI BROD

Otočje Brijuni dobilo novi katamaran, u pulskom brodogradilištu porinut ‘Mali Brijun‘

Primopredaja broda planirana je za rujan 2021. godine, a on će s kopnom povezivati Mali Brijun, koji će se uskoro otvoriti javnosti
Brod Mali Brijun
 Zvonimir Perić

Otočje Brijuni dobilo je još jedan putnički brod. Jučer je popodne u pulskom brodogradilištu Tehnomont porinut katamaran „Mali Brijun“. Putnički brod je dugačak 21,85 metara, širok 9,00 metara, a može primiti s 150 putnika. Aluminijske je konstrukcije i specifičan je jer je pogonjen diesel električnom propulzijom. Primopredaja broda planirana je za rujan 2021. godine, a on će prije svega povezivati Mali Brijun koji će se uskoro otvoriti javnosti s kopnom. Naime, dosad je za posjetitelje i izletnike otvoren samo Veliki Brijun.

image
Brod Mali Brijun
Zvonimir Perić

„Gradnja putničkog broda jedna je od najznačajnijih aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ i izrazito bitan čimbenik cjelokupnog funkcioniranja posjetiteljskih aktivnosti Nacionalnog parka Brijuni. Rijetkost za Ustanovu je da realizira projekte kao što je izgradnja broda jer to zahtijeva značajna financijska sredstva koje Ustanova iz redovnog poslovanja ne može pokrivati samostalno. Radujemo se završetku projekta i potpunoj realizaciji svih prijavljenih aktivnosti, ponosni smo na ostvarenje ciljeva i nastavljamo dalje s investicijama u infrastrukturu parka“, rekla je prilikom porinuća Maša Mihelić, voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata JU NP Brijuni.

image
Brod Mali Brijun
Zvonimir Perić

Ugovor o projektiranju i gradnji putničkog broda između Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Tehnomont - Brodogradilišta Pula d.o.o. ukupne vrijednosti 15.435.000 kuna potpisan je u prosincu 2019. godine. Inače, projektiranje i gradnja novog putničkog broda za Nacionalni park Brijuni jedna je od aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ sufinanciranog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Što se tiče ostatka aktivnosti u sklopu tog projekta, privode se kraju građevinski radovi na smještajnim objektima na Malom Brijunu, koji će se prije svega koristiti za posebne programe poput škola u prirodi, znanstvenih, umjetničkih i stručnih radionica.

image
Maša Mihelić i Gordana Deranja
Zvonimir Perić

Već su i neki sadržaji iz ovog projekta dostupni posjetiteljima, poput novog info punkta na Velikom Brijunu s interaktivnim ekranom koji prezentira sve brijunske atrakcije, dva homologirana turistička vlaka koji omogućuju razgled otoka i osobama u invalidskim kolicima, Ljetno kino, Cites aplikacija o ugroženim životinjskim vrstama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:11