ŠOKANTNA VIJEST

Otkud Debeljaku sada 23 mil. €, a novca nije bilo ni za radnike?! Tek će se rasplesti ono što se događalo iza kulisa...

Sve se odigralo munjevito i tek će idućih dana biti jasnija pozadina velike financijske akcije

Tomislav Debeljak

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Brodosplit je osigurao sredstava za redovno poslovanje, to je današnja šokantana vijest potvđena iz Financijske agencije, piše Slobodna Dalmacija. Kako je to Debeljaku uspjelo?

U izjavi za Jutarnji list Tomislav Debeljak je rekao: "Dao sam osobna jamstva i osobnu zadužnicu kako bi se osigurao novac za deblokadu računa, tako da mogu potvrditi da je povučena blokada. Time je otklonjen razloga za pokretanje stečaja Brodosplita“, kazao je Tomislav Debeljak.

Što sve to doista znači...

Ni sami ne vjerujemo da vam ovo javljamo: Tomislav Debeljak nekim je čudom - u posljednji trenutak, tek dan uoči ključnog ročišta koje je moglo značiti put u konačnu propast - uspio izvesti preokret, deblokirati račune i zasad spasiti "Brodosplit" od stečaja.

Sve se odigralo munjevito i tek će idućih dana biti jasnija pozadina velike financijske akcije.

Uglavnom, Ivan Čulić, postupajući sudac splitskog Trgovačkog suda, koji vodi škverski predmet, donio je u četvrtak popodne rješenje kojim obustavlja prethodni postupak po prijedlogu za otvaranje stečaja nad "Brodosplitom". Naravno, besmisleno je onda i ročište koje je bilo predviđeno za petak 24. ožujka.

Razlog? Kao što rekosmo, Debeljak je deblokirao škverske račune, a do jučer su bili blokirani 133 dana bez prekida i malo tko realan vjerovao je da je izgledan spas u zadnji čas. Mogli bismo reći, šaleći se vragolasto, da u Debeljakove trajnožareće najave o novcu koji stiže možda nije vjerovao ni sam Tomislav. Ali, stvarnost i život nikada se neće umoriti iznenađivati nas.

Svakako, još prije dva tjedna, kada je i Fina sudu uputila prijedlog za otvaranje stečaja, jer je u tom trenutku blokada trajala već 120 dana, što je trenutak kada Agencija po zakonu šalje stečajni prijedlog za bilo koje poduzeće, dakle, prije dva tjedna Financijska agencija javila je bila kako je račun brodogradilišta blokiran na više od 23 milijuna eura. Odnosno, na oko 180 milijuna kuna.

Taj se iznos činio nedostižnim Debeljaku: bez novih poslova i značajnijih prihoda, bez državnih jamstava koja bi škveru omogućila nove ugovore i uplate naručitelja, bez glavnine radnika, vjerojatno jako ugroženog kreditnog potencijala, s obzirom na sve nabrojeno, s gomilom vjerovnika koji čekaju svoj novac, s blokiranim računima – perspektive nisu bile sjajne.

Ali, novac je počeo stizati: blokada je pala s 23 milijuna eura prije dva tjedna na 17 milijuna kuna u četvrtak ujutro. Pa na oko 87.000 eura tijekom prijepodneva, da bi nešto prije 14 sati škverski računi bili potpuno deblokirani. Iznos nepodmirenih faktura pao je na nulu.

Ni 24 sata prije ročišta u petak!

Rijetko je to viđen preokret i zasad je teško tvrditi odakle Debeljaku toliki novac odjednom. Možda se netko i službeno zapita kako sad "Brodosplit" ima 23 milijuna eura, a novca nije bilo toliko dugo ni za radnike – kojima je minimalce plaćala država i koji su u najvećem broju ostali bez posla u međuvremenu, ni za dobavljače koji zdvojno i predugo čekaju novac za davno obavljene usluge, ni za brojne klijente.

Najjednostavnije rečeno: "Brodosplit" je zbog neplaćanja imao goleme probleme, prelijevajući ih i na sve ostale – radnike, partnere, klijente, vjerovnike, državu, na koga li još sve ne, budući da je život tolike tvrtke isprepleten bezbrojnim nitima s ostatkom poslovnog svijeta.

Slučaj se, pisali smo, rastegnuo gotovo čitavu godinu, a muka s plaćanjima i blokadama bilo je i prije, posebno kada su u pitanju Brodosplitove tvrtke-kćeri. Gomila ih je u međuvremenu nestala s lica zemlje, zajedno s radnicima, budući da osim radnika ništa drugo i nisu imali ti "d.o.o.-ovi". Bili su bez ikakve imovine. Pa, osim nesretnih metalaca, ništa drugo nije ni moglo nastradati.

Debeljak već dugo spominje da očekuje spas američke konjice, filmski jezikom rečeno, odnosno da ima investitora - američki investicijski, takozvani "hedge fond" – koji će "Brodosplitu" osigurati sto milijuna eura kredita ili ulaganja. Ukratko, izbaviti posrnuli škver i vlasnika mu iz stečajnog kotla.

Jesu li Amerikanci izvor spasa i novca kojim se Debeljak u deblokirao u četvrtak i izbjegao stečaj u fotofinišu ili je u pitanju neka druga čarolija – valjda će provjeriti stručnjaci koji se time bave. Javnost to očekuje i od državnih ustanova i institucija, od aparata koji se financira iz javnih izvora, a pune ih porezni obveznici.

Nadamo se doznati i je li Debeljak osigurao "samo" 23 milijuna eura (180 milijuna kuna) nužnih za trenutnu deblokadu računa ili će biti sredstava i za nastavak proizvodnje, za nedovršene brodove i projekte - iako nije jasno koji radnici bi se toga uhvatili - za vraćanje kredita teških stotine milijuna kuna, servisiranje nabreklih dugova i podmirivanje računa koji će tek stići na naplatu.

Jer, ne riješi li financiranje sustavno, Debeljak bi se uskoro ponovno mogao naći u istom položaju iz kojeg je, evo, jedva isplivao.

A vidjet ćemo i jesu li možda vlasnici novca koji je osvanuo u Uvali Supaval, Amerikanci ili netko drugi, svejedno je, mogući novi suvlasnici našeg škvera.

Što li nas još čeka, kakav Debeljakov akrobatski rock n‘ roll ili heavy metal, hard core hit, da je znati...

Naravno, sutkinja Ana Golub Gruić nije imala što drugo nego odbaciti onaj drugi prijedlog za otvaranje stečaja, onaj Financijske agencije, od nekidan. Budući da je, naime, škverski račun deblokiran, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:55