KLJUČNE MINUTE

Otkriveno zašto je žena iz Vrgorca nakon ugriza poskoka protuotrov dobila tek u Splitu: ‘Imamo ga i mi, ali...‘

Naime, kako su rekli djelatnici Hitne pomoći, njihova vrgorska ispostava ima dovoljne doze protuotrova, međutim, on se pacijentima ne daje tek tako

Poskok, ilustracija

 Ronald Goršić/Cropix

Nakon što je ženu iz mjesta Mijaca, udaljenog 25 kilometara od Vrgorca, ugrizao poskok i sin ju je prevezao u grad, protuotrov nije primila na Hitnoj pomoći u Vrgorcu, već u Kliničkom bolničkom centru Split, i to, kako tvrde u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, zbog protokola i veće sigurnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, kako su rekli djelatnici Hitne pomoći, njihova vrgorska ispostava ima dovoljne doze protuotrova, međutim, on se pacijentima ne daje tek tako, jer ‘ima jake alergijske reakcije pa može biti više štetan nego koristan‘.

Isto je potvrdila liječnička ekipa iz ispostave županijske ustanove u Makarskoj.

- Svaka ispostava Hitne ima dovoljne doze protuotrova, ali on se u izvanbolničkim uvjetima daje upravo kada vidimo da pacijent ne reagira na ostale lijekove. Kada primimo pacijenta kojeg je ugrizla zmija, najprije mu prema protokolu lijekova, dajemo antihistaminike i ostale lijekove, a potrebno je mjeriti vrijeme od ugriza.

Ako pacijent dobro reagira na lijekove i život mu nije ugrožen, onda ga vozimo u KBC Split gdje protuotrov prima u bolničkim uvjetima koji su najsigurniji. Nije davanje protuotrova situacija poput one kada nekome dajete sredstvo protiv bolova, jer zbilja nije bezazlen i ne smije se igrati s njim - kazali su Slobodnoj Dalmaciji iz makarske Hitne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:37