VELIKI USPJEH

Osnivači i suvlasnici Učilišta Algebra proglašeni EY poduzetnicima godine

Radi se, kako je istaknuto na svečanosti proglašenja, o najvećoj i najbrže rastućoj privatnoj obrazovnoj organizaciji u Hrvatskoj
Tomislav Dominković, Mislav Balković, Hrvoje Balen
 Damir Krajac/Cropix

Osnivači i suvlasnici Visokog učilišta Algebra Hrvoje Josip Balen, Tomislav Dominković i Mislav Balković, pobjednici su ovogodišnjeg izbora Ernst & Younga (EY) za hrvatskog poduzetnika godine.

Radi se, kako je istaknuto na svečanosti proglašenja, o najvećoj i najbrže rastućoj privatnoj obrazovnoj organizaciji u Hrvatskoj.

Primajući nagradu EY Poduzetnik godine Hrvoje Josip Balen rekao je da su mnogo vremena i energije potrošili na popravak statusa tvrtke, ali i društva u cjelini. Isto tako, naveo je i da su osjetili posljedice ovogodišnje pandemije, te da su ih u jednom trenutku obuzele crne slutnje.

"Drugi gledaju što radimo i onda nas pokušavaju kopirati i tako svi rastemo. Dolazimo iz sektora koji nije očekivano poduzetnički, mi smo obrazovni sektor, nastojimo da svi narastemo, da svi budemo bolji", rekao je Balen.

U ovogodišnjem izboru EY Poduzetnik godine sudjelovalo je 55 kandidata iz 40 tvrtki, a finalisti su, uz Algebru, bili i Nikica Gabrić - vlasnik Specijalne bolnice za oftamologiju Svjetlost, Anita Cvetić Oreščanin, Lidija Karaga i Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije, Gordan Lauc iz Genosa, Stjepan Šafran - vlasnik Metal Producta, te Matt Darko Sertić, vlasnik Applied Ceramicsa.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je tijekom svečanosti da je kriza pokazala koliko je važno poduzetništvo i svi drugi oblici gospodarstva, ali i uloga države. Države koja, kako je rekao, mora biti spremna i pravovremeno reagirati ako dođe do ovakvih okolnosti, a što misli da je i pokazala.

"Vlada će nastojati u našim mogućnostima i kapacitetima i kroz fiskalnu politiku i kroz poreznu politiku, ali i kroz druge različite vidove neporeznog i administrativnog rasterećenja stimulirati uvjete koliko možemo, ali svi skupa moramo graditi bolju gospodarsku i društvenu budućnost", rekao je Marić.

Predsjednik izbornog žirija poduzetnik Emil Tedeschi kazao je da je pandemija neke od poduzetnika potpuno onemogućila u obavljanju djelatnosti za koju su se opredijelili i u koju su uložili značajan kapital. Danas je, rekao je, višom silom sve stavljeno pod upitnik održivosti. S druge strane, naglasio je i da većina poduzetnika ima mogućnost djelovanja, no da Covid-19 itekako mijenja poslovne modele, pristup tržištu, planiranje i način komunikacije. Ocijenio je da Hrvatska mora biti svjesna potencijala koju joj daju geografska pozicija i prirodni resursi, te da naša država "može postati Kalifornija Europske unije.

Program EY Poduzetnik godine održava se u više od 60 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj je po prvi puta održan 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 11:51