ZNAČAJNA INVESTICIJA

Osijeku za obnovu vodova i kanalizacije 165 mil. kuna iz NPOO-a: ‘Gubitci vode smanjit će se za čak 25%‘

Početak radova očekuje se u proljeće iduće godine, a završetak krajem 2025. godine

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Gotovo 165 milijuna kuna vrijedni su radovi rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže u Osijeku, za koji su Gradu Osijeku sva sredstva osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Od tog iznosa 80 posto su sredstva Europske unije, a 20 posto je nacionalna komponenta.

- To je za nas iznimno značajna investicija kojom će se modernizirati dio vodoopskrbnog sustava grada Osijeka koji obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže – rekao je nakon potpisivanja ugovora u Hrvatskim vodama, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, dodavši kako će "Osijek ovime dobiti oko 30 kilometra nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubitci vode smanjit će se za čak 25 posto. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera, te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji."

Početak radova očekuje se u proljeće iduće godine, a završetak krajem 2025. godine.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je ugovor uručen u sklopu Drugog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te da je riječ široj priči NPOO-a gdje je Vlada Republike Hrvatske usmjerila gotovo 5,25 milijardi kuna prema vodnome gospodarstvu.

– Preko Prvog poziva dodijeljena su 73 ugovora, sad je dodijeljeno novih 13, tako da dolazimo do 1,8 milijardi kuna dodijeljenih vodno komunalnim poduzećima diljem Hrvatske. Ako tome pribrojimo još 13 ugovora vezanih uz smanjivanje poplavnih rizika i restauracija vodotoka dolazimo do 99 dodijeljenih ugovora vrijednosti dvije milijarde kuna, od čega je bespovratnih milijardu i 250 milijuna kuna – kazao je Đuroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:50