VAŽNI PROJEKTI

Osijek: Potpisan ugovor o novom sustavu natapanja i nasipu za obranu od poplava

Anušić je rekao kako je Osječko-baranjska županija posebnu pozornost usmjerila prema izgradnji sustava za navodnjavanje
Ivan Anušić
 Ivan Perić/Cropix

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisali su u ponedjeljak s tvrtkama Vodotehnikom i Osijek-Koteksom ugovor o javnoj nabavi građenja sustava navodnjavanja Budimci - Krndija, vrijedan 26,6 milijuna kuna.

Potpisali su i ugovor o stručnom nadzoru radova s tvrtkama Finconom, Infraterrom i Husainom, vrijedan 475 tisuća kuna.

„Ugovor o izgradnji SN Budimci - Krndija financira se iz Europskog fonda za ruralni razvoj, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, a 15 posto je doprinos Vlade RH“, rekao je Đuroković i dodao kako su županija i Hrvatske vode u posljednjih pet godina u izradu projektne dokumentacije uložile više od 20 milijuna kuna

Anušić je rekao kako je Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine posebnu pozornost usmjerila prema izgradnji sustava za navodnjavanje na području županije jer su svjesni da su oni budućnost poljoprivrede.

„Ukupno je projektirano 16 sustava, četiri su u fazi izgradnje, a SN Budimci - Krndija, za koji smo danas potpisali ugovor o izgradnji, veličine je 565 hektara.

Nastojimo se sustavno brinuti o području na kojem živimo imajući u vidu budućnost jer smo svjesni utjecaja klimatskih promjena. Potrebe u proizvodnji traže ovakve sustave koji su preduvjet ozbiljnog bavljenja poljoprivredom, kako velikih proizvođača, tako i manjih“, rekao je Anušić.

Predsjednik Uprave Osijek - Koteksa Zoran Škorić izrazio je zadovoljstvo što kao izvođači potpisuju tako vrijedan ugovor, a posebno što ga potpisuju u svojoj županiji.

„Obvezali smo se da ćemo radove obaviti kvalitetno i u roku od 20 mjeseci“, rekao je Škorić.

Nakon potpisivanja ugovora, Đuroković i Anušić bili su početku radova na izgradnji nasipa za obranu od poplava na obali Drave između Osijeka i Petrijevaca kod vikend-naselja Karašice.

Izgradnja 902 metra nasipa stajat će 4,8 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a izvođač radova tvrtka Vuka.

Načelnik općine Petrijevaca Ivo Zelić rekao je kako taj projekt mnogo znači stanovnicima naselja, osobito nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:39