ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Opet zamrzavamo cijene goriva! Ubojstvo u Rijeci? Ne postoji lijek za kretene‘

Premijer se obratio javnosti nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
 Tomislav Kristo/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da Vlada ponovno zamrzava cijene osnovnih goriva, ali i plavog dizela, zbog izglednog rasta cijena naftnih derivata, i to 11,37 kuna za benzin, 11,29 kuna za dizel i 6,50 kuna za plavi dizel.

"S obzirom na izgledan rast cijena naftnih derivata odlučili smo ponovno donijeti uredbu kojom ćemo limitirati cijene eurosupera 95 na postojećih 11,37 kuna, dakle to je cijena koja je otprilike dva, tri tjedna i ona će ostati idućih mjesec dana, te dizela na 11,29 kuna", rekao je premijer na press konferenciji nakon sjednice vodstva HDZ-a.

Dodao je da će Vlada limitirati i cijenu plavoga dizela koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu, na 6,50 kuna.

Istaknuo je da time Vlada "pokazuje da država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu.

Odluka će, naveo je, biti objavljena danas i stupit će na snagu odmah.

"Prema tome sutra ista cijena benzina - običnoga eurosupera 95, običnog i plavog dizela, dok cijena premium goriva neće biti limitirana. Onaj tko ima novca i želi si priuštiti najkvalitetnije gorivo, taj može to i nabaviti", zaključio je Plenković.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Plenković: Trebalo je provjeriti smije li se koristiti fotografija kune

Plenković je izjavio da je autor odabrane hrvatske eurokovanice od jednog eura trebao kod autora fotografije kune provjeriti smije li ju koristiti, a ako treba za to i platiti, poštujući autorska prava.

Rekao je kako "živimo u svijetu gdje je sve praktički provjerljivo" te da je autor sporne eurokovanice "trebao, ako je vidio neku fotografiju na internetu, lijepo nazvati autora te fotografije i pitati ga smije li ju iskoristi kao predložak, a ako treba nešto i platiti".

"Da se to dogodilo sve bi bilo ok, ali nije", rekao je Plenković.

"Šteta. Natječaj je bio otvoren i jako transparentan", rekao je Plenković i podsjetio da je bilo više od 1.300 prijedloga.

Na pitanje zašto fotografiju nije provjerio onaj tko je bio zadužen za natječaj, odgovorio je da je to pitanje za HNB-ovu Komisiju za novac, jer je riječ o procesu koji vodi HNB.

"Oni su svi, koliko sam informiran potpisivali izjavu kojom su garantirali da je sve što su dali njihovo, dakle da su autorska prava njihova. Može li netko baš sve odmah prepoznati ili ne, možda može, možda ne može. U svakom slučaju jedna neugodnost koja je nepotrebna u ovoj cijeloj priči", rekao je premijer.

Na pitanje zašto natječaj nije vodilo Ministarstvo kulture, premijer je rekao da takve postupke inače vodi HNB.

"Ako se primjerice obilježava 25. obljetnica kune, to rade oni, nismo izmišljali toplu vodu", dodao je.

Javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Za kovanicu od jednog eura s motivom kune, kao autor najboljeg dizajna bio je izabran magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. No, ubrzo nakon toga mediji su prenijeli kako je taj dizajn kune gotovo isti kao na fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Inače, autorima najuspješnijeg dizajna hrvatskih eurokovanica pripadala je i novčana nagrada od 70 tisuća kuna.

Stjepan Pranjković u ponedjeljak je povukao svoj prijedlog dizajna te se odrekao bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv hrvatske eurokovanice.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Javna nabava za plin prije znakova poskupljenja

Upitan zašto država nije u objedinjenoj javnoj nabavi sklapala ugovore koji će joj zajamčiti dugoročno stabilnije cijene plina, za što se optužuje Gradsku plinaru Zagreb i zagrebačku upravu, Plenković odgovorio je da se objedinjena javna nabava na državnoj razini odvijala prošlogodišnje veljače.

Tada nije bilo naznaka velikom povećanju cijene plina, dok je Gradska plinara Zagreb odluke donosila već u ljeto kad se vidjelo da cijene rastu, rekao je Plenković i ustvrdio da prigovori Gradskoj plinari Zagreb i administraciji gradonačelnika Tomislava Tomaševića stoje.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Plenković: Treba dati šansu razgovoru s bošnjačkim strankama o izbornom zakonu

Plenković je kazao da još treba dati šansu razgovoru s bošnjačkim strankama o promjeni izbornog zakona te da ima još vremena za postizanje dogovora.

„Mi u ovom trenutku nastojimo kreirati ozračje koje će prvo podići stupanj povjerenja između Hrvata i Bošnjaka“, kazao je Plenković.

„Nastojimo biti onaj konstruktivan faktor koji diže taj stupanj povjerenja“, dodao je.

Krajem siječnja propali su pregovori hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Neumu o promjeni izbornog zakona pod posredovanjem izaslanika EU-a i SAD-a.

Opći izbori trebali bi se održati u Bosni i Hercegovini u listopadu 2022., a nije postignut dogovor hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izmjeni izbornog zakona koji trenutno omogućava brojnijim Bošnjacima da izaberu hrvatskog člana predsjedništva i dostatan broj članova Doma naroda FBiH za formiranje entitetske vlade.

„Nastojat ćemo dati šansu razgovorima da se to povjerenje podigne i da se dođe do rješenja koje će omogućiti kvalitetno funkcioniranje BiH. Ja danas u ovom trenutku, s obzirom da imamo još dosta vremena ispred nas, bih i dalje dao šansu razgovorima“, istaknuo je Plenković.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Na pitanje novinara o mogućem podržavanju bojkota izbora ako ne dođe do promjene izbornog zakona, Plenković je odgovorio: "Nismo još u toj fazi razgovora".

„U ovoj fazi smo u trenutku da dajemo šansu nastavku razgovora. Mislim da bi to bilo najkorisnije i najbolje“, istaknuo je.

Plenković je kazao da je na sjednici HDZ-a i HDZ-a BiH zaključeno da je "najvažnije u ovom trenutku zadržati koheziju" političkih stranaka bosanskohercegovačkih stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH.

Ponovio je kako je potrebno postići rješenje "koje će biti prihvatljivo za sve i riješiti temeljno pitanje, a to je izbjegavanje izbornog inženjeringa i diskriminacije Hrvata u BiH".

Hrvatski je premijer apostrofirao i da su predstavnici Venecijanske komisije na pregovorima u Neumu ustvrdili da su prijedlozi hrvatske strane u skladu s europskim standardima.

Na pitanje novinara o izjavi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na sjednici Narodne Skupštine RS, kada je poručio zastupnicima da čuvaju Republiku Srpsku, Plenković je kazao kako je poanta te izjave poštivanje okvira uspostavljenog Daytonskim mirovnim sporazumom.

„Poruka koju je on htio poslati je poruka poštivanja Daytonsko-pariškog mirovnog okvira. Dakle taj koncept - jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. S te strane ja tu nemam što dodati", poručio je hrvatski premijer.

Plenković je kazao da je Daytonski sporazum evoluirao iz sporazuma u prekidu vatre do mirovnog sporazuma koji je postao i ustav.

"Sada 27 godina kasnije je temelj na kojem zemlja funkcionira. Možda bi bilo bolje da je nekako drugačije, ali to sada nitko od nas ne može izmijeniti u ovom času", istaknuo je.

image
Tomislav Kristo/Cropix

'Vanđelić je godinama bio predsjednik NO Ine i suglasan s odlukama'

Andrej Plenković rekao je u vezi s jučerašnjom izjavom bivšeg šefa Fonda za obnovu i člana Nadzornog odbora Ine Damira Vanđelića da je Vlada pogodovala MOL-u kako je on, kao bivši predsjednik NO Ine, dobivao 25.000 kuna i sve godine na toj funkciji bio suglasan sa svim odlukama.

Vanđelić je jučer gostujući na N1, odgovarajući na pitanje jesu li Milanovićeva i Plenkovićeva Vlada oštetile Inu i pogodovale MOL-u među ostalim, rekao da su donosile takve odluke koje, "kad ih danas pogledate, zaista nisu baš u najboljem interesu Ine, a Ina je hrvatska kompanija u kojoj RH ima 44 posto, plus mirovinci – 49,18 posto".

"Sad najedanput više nije tamo u Nadzornom odboru i sad je netko nešto kriv. Treba malo svoju odgovornost propitkivati", rekao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a BiH te nakon toga zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

U vezi s jučerašnjim ubojstvom žene u Rijeci i nedavnim u Splitu, Plenković je rekao da će postrožiti Kazneni zakon, ali da je to nažalost fenomen u društvu koji se ciklički događa više puta "i da postrožite zakone, kako ćemo izbjeći ovo", upitao se.

"Nitko nema lijeka u svijetu za kretene", rekao je odgovarajući na pitanje hoće li postrožiti Kazneni zakon nakon ubojstva žena

"Za to ne postoji lijek. To je, na žalost, fenomen u društvu koji se ovdje ciklički događa više puta. Nažalost, imamo ljude koji imaju velikih problema sami sa sobom i onda su počinitelji najgorih mogućih kaznenih djela, teških oblika ubojstava koja su svakome normalnome nevjerojatna i izvan svih domašaja racionalnih promišljanja", rekao je Plenković.

Podsjetio je i da su Kazneni zakon toliko postrožili u odnosu na ranije ali, ako treba, postrožit će ga i još. "Ali i da postrožite zakone, kako ćemo izbjeći ovo", upitao se.

Plenković je, na novinarski upit je li Hrvoje Zekanović njegov mogući koalicijski partner, odgovorio da - ako netko u Hrvatskom saboru želi podržati Vladu ili parlamentarnu većinu, to ta osoba ili stranka mora odlučiti sam, samoinicijativno te svojevoljno javno reći. Poručio je i ako Zekanović hoće podržavati ovu vladu, neka to sam kaže.

Upitan o situaciju u IDS-u nakon što je istarski župan i donedavni predsjednik IDS-a Boris Miletić istupio iz stranke, odgovorio je da rijetko komentira situacije u drugim strankama i "kako su to stvari između njih."

"Što se sada ovih trenutaka tamo zbiva, kuha, što, kako i zašto - zaista ne znam", rekao je.

Plenković je izvijestio da su na sastanku vrha stranke, među inim, razgovarali o aktivnostima pred ovotjedno zasjedanje Hrvatskog sabora, sjednicu Vlade, situaciju s pandemijom koronavirusa te o paketu mjera koji će Vlada donijeti zbog rasta cijene goriva te zaštite standarda građana u ublažavanje udara rasta cijena na njihove kućne budžete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:59