UPRAVA ODLUČILA

Oko 300 radnika Brodosplita ostaje bez posla, dio na čekanju: ‘Svaki radnik će dobiti novac koji dugujemo‘

Izgubili smo tri mjeseca u traženju pomoći države, tako da se sada moramo pouzdati jedino u sebe, istaknuo je predsjednik uprave

Pogled na brodogradilište Brodosplit

 Tom Dubravec/Cropix

Kako je i najavljeno u Jutarnjem listu, ovog tjedna je donesena odluka uprave Brodosplita oko statusa negdje oko 1500 radnika iz sustava Brodosplit.

Tomislav Debeljak, predsjednik uprave i vlasnik Brodosplita, gostujući uživo u programu N1 televizije otkrio je da će na Zavodu za zapošljavanje sigurno završiti, odnosno da će posao izgubiti, oko 300 radnika. Kazao je da će dio radnika ići određeni period na čekanje, a dio će nastaviti raditi. Nije otkrio koliko će radnika biti na čekanju, osim što je rekao da će to trajati mjesec- dva dok se ne osigura financiranje svih projekta. Kazao je, doduše, da je broj radnika pao ispod 1500 jer su neki radnici sami dali otkaz u Brodosplitu.

„HBOR nije definitivno rekao ne što se tiče financiranja. I dalje su pozitivni, ali mi ne možemo više računati na njih nego usporedno moramo riješiti problem financiranja prodajom dijela imovine. Imamo četiri broda u floti, ali je za prodaju broda neophodno sačekati najmanje nekoliko mjeseci. Brodosplit je svih ovih godina pozitivno poslovao i svi su imali koristi od toga. Samo je u državni proračun uplaćeno 2,5 milijardi kuna, oko tri milijarde kuna isplaćeno je za plaće zaposlenicima, devet milijardi kuna dobavljačima za robe i usluge, 2,3 milijarde kuna kooperantima te oko 500 milijuna kuna državnim poduzećima“, kazao je Debeljak.

image

Pogled na brodogradilište Brodosplit

Tom Dubravec/Cropix

Debeljak je kazao kako ovo nije kraj Brodosplita. „Mada bi neki htjeli da je kraj, ali dat ću sve od sebe da brodogradnja u Splitu opstane. Ne sada, nego da opstane u narednih 100 godina. Izgubili smo tri mjeseca u traženju pomoći države, tako da se sada moramo pouzdati jedino u sebe. Sve skupa nas je to pogodilo. Projekte za koje imamo osigurano financiranje nastavit ćemo realizirati a potom podizati aktivnosti. Nadam se da ćemo za dvije godine narasti na veći broj zaposlenih nego što imamo sada“, kazao je Debeljak gostujući u programu N1 televizije.

Što se tiče pozajmica radnicima uz kamatu od dva posto, Debeljak je kazao da DIV grupa isplaćuje pozajmice kao socijalnu mjeru zato što se preko blokiranog računa Brodosplita ne može isplatiti plaća. „Ta kamata od dva posto je zakonski propisana minimalna kamata na pozajmice koju ćemo mi radnicima kasnije nekim našim mjerama vratiti. Slično načinu na koji Vlada RH stimulira povratak iseljenika. Želim svoje lice očistiti tako da će svaki radnik dobiti novac koji dugujemo jer ima je taj novac neophodan za život“, kazao je Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:32