ECDC ‘PROMIJENIO BOJU‘

Odlične vijesti uoči ljetne sezone: Hrvatska obala više nije u ‘crvenom‘

Hrvatska obala označena je narančastom, dok je kontinent označen crvenom bojom
 Luka Gerlanc/Cropix/ECDC

Hrvatska obala na novoj karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) više nije označena crvenom bojom koja predstavlja najveću opasnost od zaraze koronavirusom.

ECDC boje na karti daje po broju slučajeva zaraze u proteklih 14 dana, na 100 tisuća stanovnika. Hrvatska obala sada je označena narančastom, dok je kontinentalni dio zemlje i dalje crven.

ECDC na svom Twitteru uz kartu piše kako je svrha te karte pomoći Europskom vijeću u davanju preporuka za restriktivne mjere ograničavanja kretanja tijekom pandemije.

Osim kontinentalne Hrvatske, crvenom je označena i većina Španjolske, Francuske, cijela Danska, Belgija i Nizozemska, baltičke zemlje, Slovenija, sjever Norveške i veliki dijelovi Grčke.

Zelenom bojom, koja označava manje od 25 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika, označeni su Island, skoro cijela Finska, Malta, dijelovi Rumunjske, Poljske i Italije. U kartu nisu uključene zemlje zapadnog Balkana, Velika Britanija, Švicarska i Švedska.

Prema podacima te europske agencije, Hrvatska u zadnjih 14 dana ima 139,84. Najbolje stoji otočna Malta koja po istoj stopi ima samo 9 slučajeva, a najgore je u Francuskoj s 314 i Litvi s 311 slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:01