SJAJNI POKAZATELJI

Od početka godine na Kvarneru ostvareno čak 13 posto više noćenja nego rekordne 2019. godine

Domaći gosti su najbrojniji, slijede gosti iz Austrije, Slovenije i Njemačke, a vraćaju se i Mađari, Česi i Slovaci

Turisti u Opatiji

 Tea Cimaš/Cropix

Od početka godine na Kvarneru je ostvareno 13% više noćenja nego rekordne 2019. godine, a u ožujku je ostvareno 166 tisuća noćenja, što je 129% više od 2021. godine, ali i 7% više od rekordne 2019. godine. Gotovo 50% svih noćenja ostvareno je u hotelima, a otvoren je bio isti broj hotela kao i 2019. godine. No, ovog je ožujka bilo otvoreno više kampova nego 2019. godine, a prema ADAC kamping vodiču Kvarner se ubraja među hrvatske regije s najkvalitetnijim kampovima. Sve je više investicija u nove mobilne kućice koje nude komfor i opremu gotovo kao u hotelu, ali istovremeno gosti mogu uživati u prirodi, bez gužve, što se i dalje traži među gostima. Također, statistika Turističke zajednice Kvarnera otkriva da zimovanje u kampu postaje trend.

Domaći gosti ostvarili su najveći broj dolazaka i noćenja, slijede gosti iz Austrije, Slovenije i Njemačke. U usporedbi s 2019. godinom, gosti iz Slovenije ovog ožujka ostvarili su čak 58% više noćenja, gosti iz Njemačke 33% više, a gosti iz Austrije 13% više. Gosti iz Mađarske, Češke i Slovačke također bilježe značajnije poraste u broju noćenja usporedimo li ovaj ožujak s ožujkom 2019. godine. Promotivne aktivnosti Turističke zajednice Kvarnera na tim su se tržištima provodile pojačano, poput virtualnih prezentacija za agente i slično, a u pripremi su i nove promotivne kampanje oglašavanja u suradnji s HTZ-om i partnerima.

Opatijska rivijera ostvarila je 35% od ukupnih noćenja na Kvarneru, slijedi Riječko područje (19%), Crikveničko-vinodolska rivijera (15%), otok Krk i Cresko-lošinjski otoci s po 14%, Gorski kotar (3%) i otok Rab.

„Ostvariti u predsezoni čak 13% više noćenja nego rekordne 2019. godine jako veseli i dokazuje koliko su se dobro kvarnerski turistički djelatnici prilagodili novim zahtjevima na tržištu. Usprkos izazovnim vremenima ponudili smo gostima dobre motive dolaska i iskoristili blizinu Kvarnera. U Turističkoj zajednici Kvarnera odradili smo, u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, jaku kampanju oglašavanja pod nazivom „Zima na Kvarneru“ a da je ista polučila odlične rezultate govori činjenica da su upravo to tržišta s kojih smo imali i najviše dolazaka. Trend potražnje za visokokvalitetnim smještajem se nastavlja pa su upravo ti objekti bili i najbolje popunjeni. Kvarner se ubraja među hrvatske regije s najkvalitetnijim kampovima a investicije u nove mobilne kućice koje nude komfor i opremu gotovo kao u hotelu, pokazuje kako zimovanje u kampu postaje trend, za što je Kvarner idealna destinacija zahvaljujući relativno blagim zimama, posebice na otocima i u primorskim destinacijama“, izjavila je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

U prva tri mjeseca ostvareno je ukupno čak 13% više noćenja nego 2019. godine. Od toga na Opatijskoj rivijeri 35% noćenja od ukupnih noćenja na Kvarneru, od čega samo 30% u Gradu Opatiji koji je ostvario 4% više noćenja nego u istom razdoblju 2019. godine. U usporedbi s prva tri mjeseca 2019. godine, na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri ove godine ostvareno je 62% više noćenja, u Gorskom kotaru 44%, a na otoku Krku 43% više noćenja.

U tom je razdoblju u hotelima i u obiteljskom smještaju ostvareno po 7% više noćenja nego 2019. godine.

Što se tiče tržišta, poredak je sličan kao i u ožujku. Dakle, domaći gosti su najbrojniji, u prva tri mjeseca ostvarili su 12% više noćenja nego u istom razdoblju 2019. godine, a slijede ih gosti iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Postupno raste i broj noćenja i dolazaka gostiju iz Italije, koji su ostvarili 171% više noćenja nego u prva tri mjeseca 2021. godine. Raduje podatak da nam se gosti iz Italije vraćaju, a tijekom ovog vikenda baš u Milanu počinje i jedan od najvećih europskih sajmova turizma, Borsa Internazionale del Turismo – BIT, na kojem Turistička zajednica Kvarnera predstavlja regiju Kvarner s predstavništvom HTZ-a u Italiji.

„Stiže nam i Uskrs, a unatoč lošim geopolitičkim okolnostima na tlu Europe koje ne idu u prilog turizmu, najave za produženi vikend Uskrsa su odlične, gotovo na razini 2019. godine. Očekujemo oko 75 tisuća noćenja koja će ostvariti većinom gosti iz susjednih zemalja. Prema procjenama naših hotelijera, u kvarnerskim hotelima rezultati bi mogli biti i 12% bolji nego 2019. godine kada je Uskrs „padao“ u sličnom terminu. Ukupno će biti otvoreno 80 hotela i 18 kampova“, najavila je Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40