SLAB INTERES ZA NPOO

Od 100.000 iznajmljivača apartmana, samo njih 25 spremno otvoriti hotel: Razlog je prilično jasan...

Uvjet za bespovratnu potporu bio je da iznajmljivač mora pristati na preregistraciju u hotel, a to je pak većini potpuno neisplativo
 Paun Paunović/CROPIX

Ako je Nacionalni plan otpornosti i oporavka (NPOO) trebao biti jedan od aduta za preobrazbu soba i apartmana u male, obiteljske hotele, čini se da se u njega polagalo malo prevelike nade.

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva turizma, od preko 100 tisuća registriranih iznajmljivača, za bespovratnu potporu namijenjenu privatnim iznajmljivačima, u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, prijavilo ih se samo 25. Sada još ostaje da se vidi hoće li sve prijave uopće zadovoljiti kriterije, kao i što će biti s preostalim novcem jer nije izgledno da će cijeli iznos biti utrošen na tako mali broj prijavitelja.

Porezna opterećenja

Glavni razlog zašto su iznajmljivači praktički ignorirali ovaj poziv ne treba previše pojašnjavati - naime, pozivom je bilo uvjetovano da iznajmljivač, ako želi novac iz NPOO-a, mora pristati na preregistraciju u hotel, što je većini njih potpuno neisplativo zahvaljujući državnoj politici baziranoj na iznimno niskom poreznom opterećenju u sustavu kratkoročnog najma s jedne te strogom i izdašnom sustavu nameta u segmentu hotelskog poslovanja s druge strane.

Jednostavnije rečeno - iznajmljivačima se, kad sve stave na papir, ne isplati ulaziti u hotelski biznis, čak i u slučaju kada bi za to dobili izdašnu potporu iz NPOO-a jer će im, jednom kada se taj novac istroši, ostati obveze koje podrazumijevaju zapošljavanje radnika, restoranske i druge usluge, organizaciju recepcije, osiguranje parkinga za goste - a da ne spominjemo porezna opterećenja na ukupne prihode za razliku od niskih paušalnih poreznih opterećenja i turističke članarine koju snose kao fizičke osobe koje se bave najmom.

"Iskreno, nismo niti očekivali velik interes privatnih iznajmljivača iako smo računali da će ih biti više od 25. Naime, problem je u uvjetima prema kojima iznajmljivač mora registrirati hotel, ali koji nisu dopustili dodjelu sredstava za, recimo, podizanje kvalitete privatnog smještaja i slično, za što bi sigurno bilo puno više interesa. Minimalni iznos za koji se bilo moguće prijaviti bio je 200 tisuća, a puno iznajmljivača rado bi se prijavilo za neki manji iznos, ali bez uvjeta otvaranja hotela", rekla je Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog turizma.

Zamolili smo u Ministarstvu turizma da nam komentiraju slab interes iznajmljivača za sudjelovanje u NPOO-u te uvjete koje su trebali zadovoljiti, no čini se da su u toj instituciji zadovoljni odazivom.

"Privatni iznajmljivači prepoznali su priliku za transformaciju u poduzetnike. Nadamo se da će sve prijave zadovoljiti kriterije vrednovatelja jer bi to značilo da ćemo u samo nekoliko godina u Hrvatskoj imati 25 novih obiteljskih hotela ili pansiona koji će poslovati na razini europskih standarda održivosti", poručili su iz Ministarstva.

Uvjeti

Kad su u pitanju uvjeti prijave, navode da je za to bilo nužno biti postojeći iznajmljivač koji je najkasnije u trenutku donošenja Odluke o financiranju projektnog prijedloga na temelju Poziva imao registrirano trgovačko društvo ili obrt u djelatnosti 55 1 Hoteli i sličan smještaj.

"Prijavitelj je u okviru prijedloga morao predvidjeti transformaciju smještajnih kapaciteta obuhvaćenih postojećim rješenjem o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu u kategorije objekata iz skupine hoteli, i to hotel, hotel baština, difuzni hotel, aparthotel, turističko naselje ili pansion, uvažavajući uvjete za vrstu i kategoriju. Dodatno, svaki prijedlog mora značajno doprinijeti minimalno jednom od okolišnih ciljeva EU Uredbe o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja", pojasnili su.

NPOO je predstavljen u osam gradova

Ministarstvo turizma pitali smo i postoji li mogućnost da iznajmljivači nisu bili upoznati s mogućnošću prijave na NPOO, no pojasnili su da su odmah po usvajanju NPOO-a krenuli s kampanjom kako bi sektor upoznali s mogućnostima koje pruža.

"Krajem 2021. u osam gradova održano je predstavljanje NPOO-a i niz radionica, a na web-stranici Ministarstva objavljene su snimke tih predstavljanja s webinarima i primjerima dobre prakse, gdje je detaljno objašnjeno kako potencijalni prijavitelji trebaju pripremati projekte", rekli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:43