DODJELA NAGRADA

Objavljeni pobjednici ‘Zlatne bilance‘, Plenković čestitao poduzetnicima i radnicima: ‘Zbog vas raste BDP‘

Ove godine svjedočimo 14. izdanju ‘Zlatne bilance‘, a biti će proglašeno 17 dobitnika.

Andrej Plenković

 Zeljko Puhovski/Cropix

U Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održano je proglašenje pobjednika i podjela "Zlatnih bilanci", nagrada koje Financijska agencija tradicionalno, a ove godine u partnerstvu s Jutarnjim listom i pod pokroviteljstvom Vlade, dodjeljuje tvrtkama s najboljim financijskim rejtingom u Hrvatskoj.

Ove godine svjedočimo 15.izdanju "Zlatne bilance", a proglašeno je 11 dobitnika "Zlatne bilance" u isto toliko djelatnosti te osam dobitnika posebnih nagrada. Riječ je o posebnim priznanjima - izvrsnost u kontinuitetu poslovanja, najbolji dugovječni poduzetnik, najuspješniji mladi poduzetnik, najveći privatni poduzetnik po ukupnome prihodu, najuspješnijoj banci, najbrže rastućoj tvrtki i najuspješnijem poduzetniku prema financijskom rejtingu. Za svaku od 11 "Zlatnih bilanci" namijenjenih pobjednicima po djelatnostima nominirane su po tri tvrtke predstavnici kojih su nazočni svečanosti proglašenja pobjednika u Lisinskom. Proglašenje dobitnika "Zlatne bilance" uživo prati oko 500 predstavnika nominiranih i drugih domaćih tvrtki te predstavnika organizatora, a događaj prenosi Hrvatska radiotelevizija.

image

Andrej Plenković

Zeljko Puhovski/Cropix

Delegaciju Vlade na ovome skupu predvodio je premijer Andrej Plenković koji se uvodno i obratio sudionicima. Uz premijera u Lisinskom su bili nazočni i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

U uvodnome govoru sudionicima skupa u Lisinskom glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić upozorio je kako ovogodišnji izbor ‘Zlatne bilance‘ dolazi nakon uspješne poslovne 2021. za hrvatsko gospodarstvo u cjelini s rastom prihoda i dobiti.

image

Goran Ogurlić

Zeljko Puhovski/Cropix

- Jutarnji list je nedavno izašao s poslovnim rezultatima 1500 najvećih tvrtki u zemlji koji su pokazali da imamo žilavo gospodarstvo, što je dobro znati jer nam predstoji razdoblje s puno izazova s mogućom recesijom- naglasio je Ogurlić, nakon kojeg je skup pozdravio i predsjednik Uprave Financijske agencije Dražen Čović. Prvi čovjek Fine također se osvrnuo na poslovnu 2021., izdvojivši, osim rasta prihoda i dobiti, i rast zaposlenosti i izvoza hrvatskih tvrtki.

image

Dražen Čović

Zeljko Puhovski/Cropix

- Uvjeren sam da će predstojeći ulazak u Schengen dati novi poticaj povećanju prihoda i drugih pokazatelja poslovanja hrvatskih tvrtki - ustvrdio je Čović. Uslijediti će izlaganje premijera Andreja Plenkovića.

image

Andrej Plenković

Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u izlaganju sudionicima skupa u Lisinskom uvjerenje kako će Zlatna bilanca za 2022. pokazati sve vrijednosti hrvatskog gospodarstva.

- Imali smo u 2020. pad BDP-a za nešto više od sedam posto zbog pandemije i konteksta koji je donijela. Zahvaljujući sposobnosti naših poduzetnika, radu naših radnika, ali i mjerama Vlade u 2021. imali smo rast BDP-a od 10,2 posto i izvrstan oporavak - podsjetio je Plenković, osvrnuvši se zatim na aktualne gospodarske tokove rasta inflacije i problema s opskrbom energentima zbog, naglasio je, brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Skrenuo je pritom pozornost i na novi rast oboljelih od koronavirusa.

- Zbog cijelog konteksta u kojem se nalazimo, podaci koje je hrvatsko gospodarstvo postiglo u 2021. ohrabruju. Hrvatski poduzetnici u 2021. ostvarili su u odnosu na 2020. rast prihoda do 20 posto, rast dobiti od 36 posto, dok su investicije u dugotrajnu imovinu rasle 20 posto - ustvrdio je premijer. Govoreći o politici Vlade u ovoj i prošloj godini Plenković je istaknuo da je cilj Vlade uliti sigurnost i hrvatskom gospodarstvu i svim građanima.

image

Voditelji Jelena Glišić i Ivan Vukušić

Zeljko Puhovski/Cropix

- Mi smo u godini isporuke, isporuke u europodručje i isporuke u schengenski prostor. Time postižemo da sve naše tvrtke dobivaju imidž tvrtke koje dolaze iz područja koje je u bitnome OK. To već osjećamo u poboljšanju kreditnog rejtinga, na putu smo da postignemo najbolji kreditni rejting ikad - upozorio je premijer. Imidž Hrvatske, dodao je, može biti još bolji s poboljšanim pravnim sustavom, predvidivim poreznim sustavom i smanjenim administrativnim okvirom. Dodatan poticaj gospodarskom rastu, istaknuo je predsjednik Vlade, mora biti dotok novca iz Programa oporavka i otpornosti EU u ukupnom iznosu od 15 milijardi eura.

- Država i Vlada će učiniti sve što je u njihovim mogućnostima da vam olakša poslovanje, ostalo je na vama - poručio je predsjednik Vlade prisutnim gospodarstvenicima u Lisinskom.

Nakon izlaganja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na proglašenju dobitnika Zlatne bilance za 2022. predstavljeni su kriteriji izbora ove nagrade te proglašen i prvi dobitnik Zlatne bilance. Riječ je o Poljoprivredno prehrambenog koncernu Valpovo koji je pobjednik u kategoriji poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

image

Andrej Plenkovic i Mato Vladić

Zeljko Puhovski/Cropix

Varaždinski Termoplin d.d. dobitnik je Zlatne bilance u kategoriji opskrbe električnom energijom, klimom i parom, dok su Zagrebačke otpadne vode upravljanje i pogon pobjednik u kategoriji zbrinjavanja otpadnih voda i zaštite okoliša. Lapor iz Velike Gorice pobjednik je kategoriji građevinarstvo, a Deichmann dobitnik Zlatne bilance u kategoriji trgovine.

image

Nevenka Grbac, TERMOPLIN D.D. Varaždin

Zeljko Puhovski/Cropix

Jadranska vrata iz Rijeke dobitnik je Zlatne bilance u kategoriji logistike i prijevoza tereta, dok je Valalta iz Rovinja pobjednik u kategoriji usluge smještaja i hrane, odnosno turizma. Osječki Mono dobitnik je Zlatne bilance u djelatnosti informacije i komunikacije.

image

Astrid Werbolle

Zeljko Puhovski/Cropix

U kategoriji znanstvenih i stručnih savjetovanja dobitnik Zlatne bilance je PriceWaterhouse Coppers iz Zagreba. Nakon proglašenja pobjednika u 11 kategorija uslijedila je podjela posebnih nagrada. Posebna priznanja za izvrsnost u kontinuitetu dobili su HS Product iz Karlovca i Spectra-Media iz Zagreba.

Za najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika u ovogodišnjem izboru ‘Zlatne bilance‘ proglašen je Grad-Export iz Vinkovaca.

- Donosim pozdrave svih djelatnika Grad-Exporta. Naših trideset godina rada prepoznato je ovim priznanjem i na tome zahvaljujem - poručio je osnivač Grad-Exporta Petar Šimić po preuzimanju nagrade. Posebnu nagradu za najbrže rastuću tvrtku proglašen je Infobip, prvi hrvatski jednorog. Nagradu predstavnici Infobipa uručila je članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić.

image

Aurora Volarević, INFOBIP

Matija Djanjesic/Cropix

Zagrebačka banka proglašena je za najuspješniju banku u ovogodišnjem izboru ‘Zlatne bilance‘. Nagradu je primio predsjednik Uprave Zagrebačke banke Ivan Vlaho.

image

Ivan Vlaho, Zagrebačka banka

Matija Djanjesic/Cropix

- Prošla godina bila je uspješna za hrvatsko gospodarstvo, banke su dale svoj doprinos ali i poboljšale vlastite performanse - kazao je prvi čovjek Zagrebačke banke po preuzimanju nagrade.

Najuspješniji novi poduzetnik izbora ‘Zlatne bilance‘ je IT tvrtka Spyrosoft Solutions iz Zagreba.

image

Igor Koržinek, Spyrosoft Solutions

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Marko Sekušak

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Ivan Malić

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Mato Vladić

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Dobitnice "Zlatne bilance"

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Martina Dalić, Drazen Čović

Livio Andrijic/Cropix

Prvo plinarsko društvo iz Vukovara ovogodišnji je dobitnik posebnog priznanja najveći privatni poduzetnik po ukupnom prihodu u okviru izbora Zlatne bilance. Posljednje priznanje na svečanosti proglašenja dobitnika Zlatne bilance, posebnu nagradu najuspješniji poduzetnik po financijskom rejtingu, dobio je Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca, koji je tako ‘Zlatnoj bilanci‘ u prerađivačkoj industriji pridružio i posebno priznanje.

Predstavniku Decospana priznanje je uručio predsjendik Vlade Andrej Plenković. Tim je zaključeno proglašenje dobitnika Zlatne bilance i večerašnja svečanost u Lisinskom.

image

Dobitni "Zlatne bilance"

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Ana Hanžeković Krznarić, Dražen Čović i Martina Dalić

Matija Djanjesic/Cropix
image

Goran Ogurlić, Vinka Ilak, Zdravko Marić, Ana Hanžeković Krznarić, Drazen Čović

Matija Djanjesic/Cropix
image

Ana Hanzeković Krznarić i Sandor Fashimon, CEO INE.

Matija Djanjesic/Cropix
image

Morana Herak i Aurora Volarević, INFOBIP

Matija Djanjesic/Cropix
image

Dražen Čović i Vinka Ilak, FINA.

Matija Djanjesic/Cropix
image

Martin Kutnar, Muzička akademija

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Arija Habanera, Carmen, u izvedbi studenata Muzičke akademije

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Glazbenici Muzičke akademije Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Goran Pejić i Danijel Mađarić

Matija Djanjesic/Cropix
image

Astrid Werbolle i Vladislav Veselica

Matija Djanjesic/Cropix
image

Ana Mandić i Oliver Ivanković

Matija Djanjesic/Cropix
image

Ivan Vlaho i Dalibor Cubela

Matija Djanjesic/Cropix
image

Vinka Ilak

Matija Djanjesic/Cropix
image

Majda Zujo i Sandra Cvetko

Matija Djanjesic/Cropix
image

Uzvanici

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:37