VIDEO

Novo arhitektonsko djelo 3LHD-a: Pogledajte Infobipov svemirski brod koji je sletio u zagrebačku Klaru

Autor arhitekture te zgrade svemirskog broda je studio 3LHD, a interijer potpisuje Fabrika

Kampus Infobip, autor 3LHD
foto: Jure Živković

- U Kampusu Alpha Centuri nikad nije dosadno - rekao je Silvio Kutić, jedan od osnivača Infobipa, danas na medijskom otvorenju njihove nove uredske zgrade u Zagrebu na Klari.

Autor arhitekture te zgrade svemirskog broda je studio 3LHD, a interijer potpisuje Fabrika. Uređena je u razini najboljih svjetskih ureda, ali i vrlo zabavno, u jednoj prostoriji tako ima sliku presjeka U.S.S. Voyagera, u drugoj instalaciju s prvacima leta u svemir i slično. "We are humble engineers lead by our philosophy of learning by doing and fueled by our passion for technology...", piše na zidu u kantini fontom u stilu špice Star Worsa. Zgrada osigurava svojim zaposlenicima sve što im je potrebno tijekom radnog dana, pa i izvan njega. Posebnost će biti i pročelje u puzavcu koje će mijenjati boje ovisno o sezini i lišću.

"Infobipov kampus nova je tipologija uredske zgrade u Hrvatskoj. Uz poslovne prostore, u sklopu ove kuće nalaze se i smještajne jedinice za zaposlenike koji iz cijelog svijeta dolaze u Hrvatsku na edukaciju", kažu u 3LHD-u. Većina smještajnih jedinica je puna.

Zgrada je oblikovana stackingom – prostori različite namjene složeni su jedni na druge po visini: parkiralište u prizemlju, tri etaže uredskih prostora, javna etaža s restoranom i konferencijskom dvoranom, te tri etaže sa smještajem. Sve funkcionalne cjeline imaju dvostrano osvjetljenje koje prodire duboko. Upravo je tim izmicanjem, netipičnim slaganjem katova i funcija postignuto da zgrada ne bude dosadna, te prati želju Infobipa.

"Uredski prostori smješteni su u prve tri etaže oko zajedničkog atrija kako bi se optimizirala komunikacija između zaposlenika. Atrij, višeetažni reprezentativni prostor, predstavlja mjesto susreta, druženja i velikih događanja, ostavlja prvi dojam na posjetitelja te dovodi prirodno svjetlo u dubinu prostora", opisuju u 3LHD-u.

Polu-otvoreni uredi omogućavaju zaposlenicima korištenje različitih zona ovisno o vrsti aktivnosti. Za razliku od uobičajenog smještanja javnih prostora u prizemlje poslovnih zgrada, u Kampusu se svi javni prostori nalaze na 4.katu: krovna terasa s mnoštvom zelenila, restoran i dvorana za predavanja.

Javna etaža povezuje funkcije poslovnog i stambenog dijela zgrade. Stambene jedinice smještene su od 5. do 7. kata, grupirane su na sjeveru a osunčani južni dio zelenog krova predviđen je za odmor, sport i rekreaciju. Ovakvim pozicioniranjem zajedničkih prostora na višu etažu ostvaren je bolji pogled na prepoznatljive planove Zagreba, na Novi Zagreb, Donji grad, Medvednicu.

Osim na zelenom krovu, zelenilo je prisutno i na pročelju uredskih etaža. Ono je organska fasada koja s promjenom godišnjih doba mijenja svoj izgled, štiti zgradu od sunca i daje joj vizualni identitet.

3LHD je na projektu novog Infobipovog kampusa radio od 2018. kada je osvojio prvo mjesto na pozivnom natječaju. Gradnja je započela u rujnu 2019., radovi su završeni krajem 2021.godine. Zanimljivost ovog projekta je i pionirska primjena platforme VOLUM3 za suradnju svih sudionika u procesima projektiranja, izgradnje i praćenja gradilišta. Zgradu je gradilo 35 tvrtki i sve su komunicirale kroz platformu: 139 korisnika je svaki dan koristilo softver. Dio projektnog tima studia 3LHD su bili Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Marijana Pivac, Nikolina Muža, Jure Živković, Krunoslav Szorsen, Leon Lazaneo, Daša Manojlović, Koraljka Brebrić Kleončić, Ana Bjelić i Ida Ister.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:07