RADOVI NAPREDUJU

Novi KBC Osijek je tijekom izgradnje dvostruko poskupio: Očekuje se da će biti gotov do kraja 2023.

U Ravnateljstvu napominju kako u ovom trenutku još nije poznat točan model financiranja

KBC Osijek

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Projekt izgradnje novog osječkog Kliničkog bolničkog centra, unatoč nekim osporavanjima, odvija se predviđenom dinamikom i bez kašnjenja, a vrijednost građevinskih radova na tom projektu trenutno se procjenjuje na četiri milijarde kuna, što je dvostruko više od početne procjene.

Kako ističu u Ravnateljstvu KBC-a, projektne aktivnosti idu predviđenim tijekom, a nakon što je u lipnju ove godine predstavljena studija izvedivosti, s idejnim rješenjem, završen je i javni natječaj za ugovaranje projektne dokumentacije.

U tijeku je ugovaranje te usluge, a očekuje se da će cjelokupni proces izrade projektne dokumentacije za ovaj strateški projekt biti okončan do kraja 2023. godine.

S obzirom da se u početku procjenjivalo kako će za izgradnju novog osječkog KBC-a biti potrebno osigurati oko dvije milijarde kuna, nakon posljedica inflacije, vrijednost građevinskih radova, prema novoj procjeni, iznosi četiri milijarde kuna, s PDV-om, a vrijednost opreme 608 milijuna kuna, s PDV-om.

Jedan od mogućih međunarodnih izvora financiranja Europska investicijska banka

U Ravnateljstvu napominju kako u ovom trenutku još nije poznat točan model financiranja, odnosno razmjeri udjela domaće i međunarodne financijske komponente, ali navode kako je jedan od mogućih međunarodnih izvora financiranja Europska investicijska banka, u koju su pozvani na sastanak.

image

Novi KBC Osijek

Iako su u Domovinskom pokretu nedavno ustvrdili da se projekt izgradnje novoga KBC-a još nije počeo provoditi jer je zemljište u Gackoj ulici u Osijeku, na kojem se treba graditi novI KBC još u vlasništvu osječkoga Poljoprivrednog instituta, u statusu oranica i voćnjaka, i još nije obavljena prenamjena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, u Ravnateljstvu KBC-a opovrgavaju takve navode i ističu da se to rješava.

Prijenos vlasništva je u tijeku i operativno se najviše odnosi na Ministarstvo prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine. a podrazumijeva uključivanje i drugih mjerodavnih ministarstava. Rješenje se očekuje u idućih nekoliko mjeseci s obzirom na to da je za pribavljanje građevinske dozvole uvjet vlasništvo nad građevinskim zemljištem.

Zemljište budućeg KBC-a od 2019. građevinsko

Ministarstvo prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine izradilo je procjenu predmetnog zemljišta te procjene parcela za koje se Poljoprivredni institut očitovao da ih želi u zamjenu, objašnjavaju u Ravnateljstvu osječkoga KBC-a.

Napominju i da to zemljište nije poljoprivredno jer su na inicijativu osječkoga KBC-a 2019. godine pokrenute izmjene prostornih planova. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Osječko-baranjske županije to zemljište označeno je kao građevinska zona javne i društvene namjene koju će obuhvaćati novi KBC, čija je gradnja označena kao zahvat u prostoru od strateške važnosti za tu Županiju.

U urbanističkom smislu, navode u Ravnateljstvu, odabrana lokacija pokazala se najpovoljnijom za budući KBC, ponajprije zato što nije opterećena postojećom izgradnjom. Što se prometa tiče lokacija je iznimno povoljna jer Osječanima omogućuje dobru povezanost iz svih dijelova grada cestovnim i tramvajskim prometom, a blizina južne osječke obilaznice isto omogućuje i stanovnicima okolnih naselja.

Prema završenoj studiji izvodivosti, procjenjuje se da će se novi KBC-u otvoriti 2030. godine, a predviđeno je da će biti površine veće od 149 tisuća četvornih metara. Imat će 1202 postelje, od kojih 247 u dnevnim bolnicama.

Postojeći kompleks bolnice, ističu u Ravnateljstvu osječkoga KBC-a, sastoji se od mnogih nefunkcionalnih zgrada, izgrađenih u proteklih 150 godina, od kojih su mnoge davno premašile svoj građevinski vijek. Zato je u planiranju projekta zaključeno kako bi se novim kompleksom, na novoj lokaciji, kvalitetnije i s većim kapacitetima zadovoljile potrebe stanovnika cijele Slavonije i Baranje, koja gravitira tom KBC-u, a postigla bi se i maksimalna usklađenost sa suvremenim zahtjevima u zdravstvu.

S obzirom na to da se u javnosti često postavljalo pitanje što će, nakon izgradnje novog KBC-a, biti s postojećim bolničkim zgradama u Huttlerovoj ulici, u Ravnateljstvu ističu kako, nakon što se KBC preseli na novu lokaciju, one biti dostupne za druge društvene djelatnosti i aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:42