UGAŠENE LAMPICE

Nove žrtve energetske krize: Najskuplja ulica i skijalište ostaju u mraku, zahodi na Adventu neće se grijati...

Opskrbljivači energijom nedavno su najavili poskupljenje od 500 posto pa će im godišnji račun narasti na 87 milijuna dolara

Ulica Bahnhofstrasse u Zurichu

 Erik Tham/Alamy/Alamy/Profimedia/Erik Tham/alamy/alamy/profimedia

Energetska kriza upravo je dobila još jednu žrtvu – ove će godine ugasiti ili barem prigušiti blagdanske lampice u brojnim europskim gradovima koji su primorani učiniti sve kako bi smanjili enormne troškove. London, Dublin, Lisabon, Stockholm i Zagreb samo su neki od gradova koji će skratiti vrijeme tijekom kojeg će njihovi stanovnici i turisti na trgovima i ulicama moći uživati u upaljenim blagdanskim ukrasima.

Trgovci očekivano negoduju i procjenjuju da će djelomično gašenje ili prigušivanje blagdanskog blještavila dodatno zatvoriti novčanike potrošača ionako pritisnutih rastom životnih troškova. Malo je vjerojatno da će pustiti kočnicu i neracionalno trošiti čak i u ovo doba godine kada su mnogi tome više skloni.

Kako piše Bloomberg, štednja će se ove godine vidjeti čak i u Bahnhofstrasse, glavnoj trgovačkoj ulici u Zürichu i jednoj od najskupljih u Europi u kojoj svake godine blješti osvjetljenje ‘Lucy‘ koje noćno nebo ispunjava dijamantima. Ove će godine Lucy dijamantima osvijetliti samo trgovine Louis Vuitton i Gucci i to na pet sati svake večeri, otprilike polovicu uobičajenog trajanja.

image

Ulica Bahnhofstrasse u Zurichu

Gdefilip/Alamy/Alamy/Profimedia/Gdefilip/alamy/alamy/profimedia

Jedna od najpoznatijih shopping ulica na svijetu, londonski Oxford Street ove će godine bliještati uz dvije trećine manju potrošnju električne energije jer će svijetliti samo osam sati dnevno uz prelazak na LED rasvjetu. Prioritet je, kažu organizatori, postići ravnotežu između odgovornog ponašanja oko potrošnje električne energije i blještavog iskustva kupaca.

U Frankfurtu, kako prenosi Bloomberg, ne samo da će štedjeti na blagdanskim svjetlima nego su potpuno ukinuli grijanje zahoda na poznatom gradskom božićnom sajmu na trgu Roemer. To će, strahuju trgovci, dovesti do odluke barem dijela posjetitelja da ove godine potpuno zaobiđu sajam. Što se pak tiče Zagreba božićne lampice ove će se godine paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije uz korištenje LED rasvjete, neće se nabavljati nove dekoracije, kao niti dodavati nove lokacije za ukrašavanje.

Trgovci pak očekuju da će ih kupci ipak nagraditi u odlukama o štednji energije umjesto da su odlučili biti rastrošni sa skupim blještavim izlozima kao i prijašnjih godina, ne mareći da smo usred svjetske energetske krize. Kritičari ušteda na blagdanskim svjetlima pak tvrde kako je više riječ o simboličnim potezima jer same uštede nisu značajne. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo predložila je gašenje svjetala na Eiffelovom tornju sat ranije svake večeri iako noćna rasvjeta nosi samo 4 posto ukupne potrošnje električne energije najpoznatijeg tornja. Međutim, neki gradovi nisu niti imali izbora u odlukama o štednju. Poljski Wroclaw odlučio je osvijetliti samo glavni gradski trg. Opskrbljivač energijom nedavno im je najavio poskupljenje od 500 posto za iduću godinu pa će im godišnji račun narasti čak šest puta na 87 milijuna dolara.

Čak i gradovi u kojima cijene energije nisu odletjele u nebo odlučili su da je vrijeme za štednju. Livigno, jedno od najpopularnijih skijališta u talijanskim Alpama, potpuno će ugasiti blagdanske lampice i ušteđenih 50.000 eura donirati obiteljima kojima je to najpotrebnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:04