TZV. REPAIR SCORE

Nova odluka Europske komisije: Mobiteli i laptopi za dvije godine morat će imati oznaku popravljivosti

Oznaka popravljivosti odražava dostupnost i cijenu rezervnih dijelova te dostupnost servisa

Ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia

Mobiteli i laptopi bit će prvi proizvodi koji će od sredine 2025. godine u cijeloj Europskoj uniji nositi oznaku popravljivost – repair score. Europska komisija predstavila je ove oznake, čime je počela realizacija važne odluke koja će potrošačima omogućiti da pri kupnji znaju koliko je lako popraviti proizvod u slučaju kvara.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, koja je glavna autorica i pregovaračica Europskog parlamenta za novi zakon o osnaživanju potrošača u kojem je inzistirala i uspjela osigurati implementiranje odredbe da prije kupnje moramo biti informirani o mogućnostima popravka, ranije je provela istraživanje koje je pokazalo kako su upravo mobiteli i tableti uređaji koji se najviše kvare i u Hrvatskoj.

- Čak 94 posto građana smatra kako bi uređaji trebali trajati dulje te su im trajnost i dostupnost popravka najvažniji faktori pri kupovini. U slučaju kvarenja čak 81 posto građana je kupilo novi uređaj jer je popravak starog bio neisplativ, a 90 posto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi u odnosu na cijenu novog uređaja. Ovom oznakom moći ćemo lakše odabrati najkvalitetniji model – istaknula je Borzan.

Oznaka popravljivosti ili tzv. repair score razvijena je prema francuskom primjeru i odražava dostupnost rezervnih dijelova, cijenu rezervnih dijelova te dostupnost servisa.

- Potrošač će prilikom kupnje moći odabrati proizvod koji se lakše popravi, a proizvođači će se početi natjecati tko će proizvesti kvalitetniji proizvod. Do sada su nam prodavali mačka u vreći i silili nas da stalno kupujemo nove aparate – rekla je Borzan, dodavši i kako će "dok čekamo oznaku popravljivosti za sve proizvode, trgovci morati informirati potrošača u trenutku kupnje o dostupnosti i cijeni rezervnih dijelova te dostupnosti servisa i uputa o popravku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:29