TRAŽE ODGOVORE

Nova ljevica ima pitanje za ministra Marića: ‘Je li HOK oštetio obrtnike za 1,86 milijuna kuna?‘

Od zaposlenika HOK-a stigla im je informacija o poreznom nadzoru u HOK-u, što je rezultiralo kaznom prema toj obrtničkoj asocijaciji
Rada Borić
 Damjan Tadic/CROPIX

Nova ljevica uputila je putem saborske zastupnice Rade Borić zastupničko pitanje ministru financija Zdravku Mariću vezano za naplatu porezne kazne Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) nakon provedenog poreznog nadzora, a navodi se iznos kazne od 1,86 milijuna kuna.

Novoj ljevici je od zaposlenika HOK-a stigla informacija o poreznom nadzoru u HOK-u, što je rezultiralo visokom kaznom prema toj obrtničkoj asocijaciji s obveznom članarinom, pa je Nova ljevica, uz dokaze o tom saznanju, uputila zastupničko pitanje ministru financija, navode u priopćenju u srijedu.

Od ministra financija traže da odgovori je li izvršena naplata porezne kazne HOK-u temeljem nagodbe postignute 2018. između HOK-a, zastupane po predsjedniku HOK-a Dragutinu Ranogajcu i Ministarstva financija.

Također, zanima ih koji je točan iznos naplaćene kazne. Naime, stigla im je informacija da se radi o iznosu koji je utvrđen temeljem nagodbe, odnosno da je "trebalo platiti oko 2,5 milijuna kuna", a da je nagodbom smanjen iznos te da je "plaćeno poreznoj 1,86 milijuna kuna radi nepravilnosti".

Zanima ih o kakvim je nepravilnostima u HOK-u riječ te jesu li uz kaznu HOK-u izrečene i naplaćene kazne i odgovornim osobama, odnosno Ranogajcu i njegovoj glavnoj tajnici Violeti Jelić s obzirom na to da je prema statutu predsjednik odgovoran za zakonitost rada komore.

Nova ljevica navodi kako je upravni odbor HOK-a primio na znanje izvješće o provedenom poreznom nadzoru na sjednici u srpnju 2018., ali da još uvijek nije poznato što se događalo dalje.

Ističe kako će biti zanimljivo vidjeti je li kazna naplaćena i Ranogajcu koji je, kažu, očito blizak nedavno smijenjenom predsjedniku županijske organizacije HDZ-a Žarku Tušeku, uz čiju podršku je proveo, a možda iz sredstava HOK-a i ilegalno financirao 2017. svoju kampanju za izbore za krapinsko-zagorskog župana.

"To tek treba utvrditi, jer Tušek je već pokazao sklonost mogućim ilegalnim radnjama u izbornim procesima", smatraju u Novoj ljevici.

Navode kako je prema dojavi Ranogajec vlasnik obrta registriranog za računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti "pa je još veća nevolja za njega otkrije li se da je HOK nezakonito pod njegovim upravljanjem vodio svoje financije". Dodaju i da je njegova glavna tajnica sociologinja pa vjerojatno nema potrebnih znanja za taj posao.

"Da za počinjenu štetu obrtnicima od 1,86 milijuna kuna, čije novce HOK prisilno prikuplja kroz obaveznu članarinu, Ranogajec i Jelić financijski odgovaraju, možda ne bi bilo tako snažnih javnih inicijativa da tom haraču jednom dođe kraj", poručuju iz Nove ljevice, komentirajući raspravu o ukidanju obveznog članstva u HOK-u i Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44