MINISTRICA U SPLITU

Nikolina Brnjac: Do turističke sezone cijepiti što više turističkih djelatnika

Podsjetila je i kako je anketa pokazala da se 70 posto turističkih djelatnika želi cijepiti
Nikolina Brnjac
 Željko Puhovski/Cropix

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u petak u Splitu kako sportski događaji i sportska infrastruktura šalju lijepu turističku sliku o Hrvatskoj te kako je planirano cijepljenje što većeg broja turističkih djelatnika prije početka turističke sezone.

Ministrica je u Splitu posjetila Amfiteatar Salona, gdje će se idući vikend održati europski bacački kup, obišla završetak radova natkrivanja i obnove termo-tehničkog sustava bazena na Zvončacu te posjetila organizirano cijepljenje sportaša i turističkih djelatnika u dvorani Spaladium Arene.

Odgovarajući na novinarska pitanja podsjetila je kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s regionalnim zavodima napravio plan cijepljenja turističkih djelatnika.

"Cilj nam prije početka turističke sezone u što kraćem roku cijepiti što više turističkih djelatnika", rekla je.

Podsjetila je i kako je anketa pokazala da se 70 posto turističkih djelatnika želi cijepiti, što sada potvrđuju i brojke prilikom prijava za organizirano cijepljenje.

"Mogu reći da je vijest kako krećemo s cijepljenjem turističkih djelatnika jako pozitivno odjeknula na našim emitivnim tržištima koja redovito izvješćujemo o onome što radimo", kazala je Brnjac.

Upitana hoće li u pogledu ovogodišnje turističke sezone "kalkulirani rizik" biti veći nego prošle godine, ministrica odgovara niječno.

Pri tom je podsjetila kako postoje prijedlozi i uredbe na europskoj razini koje je Hrvatska usvojila početkom travnja, a temeljem koji su jasno definirani kriteriji pod kojima turisti mogu ući u Hrvatsku - cijepljeni su s obje doze cjepiva, preboljeli su covid invekciju ili testirani (antigenskim ili PCR testom).

Brnjac je podsjetila i da je Hrvatska izdvojila 20 milijun kuna za nabavu brzih antigenskih testova za turiste.

Na upit hoće li se objekti poput kafića, hotela, restorana ili frizerskih salona i sl. označavati naljepnicama da su njihovi djelatnici cijepljeni kako bi to turisti znali, ministrica je rekla kako se neće inzistirati na tome jer je cijepljenje na dobrovoljnoj bazi.

"Najvažnije je poslati poruku da smo sigurna destinacija i da se što više naših turističkih djelatnika, a tako i ostalih u lancu vezanom uz turistički sektor, procijepi i poslati takvu sliku na naša emitivna tržišta s kojima redovito komuniciramo tako da su svi na tim tržištima upoznati što se sve radi i provodi u pripremama za turističku sezonu", poručila je ministrica Brnjac.

Ministrica je istaknula i važnost sporta i sportskih natjecanja i za turizam pa je tako obišla i Amfiteatar u Saloni, u kojem će se održati Europski bacački kup (8. i 9. svibnja) te će se i tako, napominje, poslati ne samo sportska nego i lijepa turistička slika o Hrvatskoj.

Obišla je i radove natkrivanja bazena Zvončac, koji su vrijedni oko 10 milijuna kuna a Vlada ih sufinancira sa 7,5 milijuna kuna, a omogućit će sportašima - vaterpolistima i plivačima, treninge tijekom cijele godine.

Po riječima ministrice turizma i sporta, Vlada će tijekom ove godine s oko 15 milijuna kuna sufinancirati 43 sportska infrastrukturna projekta diljem Hrvatske.

Također je rekla kako je od 2016. godine do sada Vlada uložila oko 40 milijuna kuna u sportsku infrastrukturi i sportska događanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:51