VELIKI PETAK

NEOBIČNA PROCESIJA U SPLITU Vjernici klečali uz cestu i na balkonima sklopili dlanove, a župnik ih blagoslivljao; na Mertojaku održana misa s balkona

 
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Don Ante Žderić, upravitelj Župe Gospe Fatimske u gradskom kotaru Blatine Škrape, na Veliki petak održao je misu pred samo nekoliko časnih sestara, a bez puka koji je obred mogao pratiti preko župnog YouTube kanala, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon obreda, u 20 sati je, kako bi svojim župljanima pružio utjehu i osjećaj zajedništva, noseć križ Kristov, krenuo ulicama svoje župe i blagoslivljao puk.

U pratnji dvojice župljana koji su pokraj njega nosili baklje i bili uz njega ako mu bude trebalo pomoći nositi teški križ, krenuo je Šimićevom ulicom gdje su uz cestu čekali župljani. Neki su klečali, a svećenik je prema njima okretao križ.

Cijelo vrijeme za njime idu vjernici, u početku njih 10-ak, a zatim ih sve više, među kojima je i bračni par s blizancima u kolicima.

Nastavili su Klovićevom, potom Ulicom Škrape gdje su ljudi izašli ispred svojih kuća i na balkone.

Nastavili su Bušićevom, zatim Dobrilinom gdje su župljani otvorili prozore svojih domova i u tišini stajali sklopljenih dlanova. U velikoj Ulici Ruđera Boškovića je ispred zgrada izašlo više desetaka ljudi. Ulice su bile pune svijeća.

Split, 100420.
Nakon odrzane svete mise svecenik je u Zupi Gospe Fatimske Skrape ponio kriz ulicama Blatina i Skrapa.
Na fotografiji: vjernici izasli na balkone.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

U molitvi i noseći lampione, vjernici su pratili svećenika koji se zaustavio na parkiralištu pokraj malog pazara na Splitu 3 gdje Crkva želi izgraditi sakralni objekt, te se okrenuo prema svojim pratiteljima i nekoliko pita ponovio "U ime Oca i Sina i Duha svetoga, amen.", te se u 20.50 sati vratio u Župu Gospe Fatimske ispred koje je blagoslovio župljane koji su ga do kraja pratili.

Misa na Mertojaku

Lijepu gestu napravio je svećenik župe svetog Josipa s Mertojaka. Naime, u toj crkvi služeni su obredi Velikog petka, naravno bez puka.

Split, 100420.
Zupnik zupe sv. Josipa na Mertojaku, don Vjenceslav Kujundzic zbog epidemije koronavirusa odrzao je misu sa balkona zupne crkve. Gradjani su na prozorima zapalili svijece.
Na fotografiji: don Vjenceslav Kujundzic.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX
Don Vjenceslav Kujundžić

Split, 100420.
Zupnik zupe sv. Josipa na Mertojaku, don Vjenceslav Kujundzic zbog epidemije koronavirusa odrzao je misu sa balkona zupne crkve. Gradjani su na prozorima zapalili svijece.
Na fotografiji: don Vjenceslav Kujundzic i nekoliko okupljenih vjernika ispred crkve.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX
Don Vjenceslav Kujundžić drži misu za nekoliko vjernika

Nakon obreda, župljani su zapalili svijeće na svojim prozorima, odnosno na balkonima, jer je don Vjenceslav s balkona crkve udijelio blagoslov s križem za svoju župu. (T.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:47