ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ne treba kreirati paniku, nije mi jasno kako je tema rasta rata kredita postala aktualna‘

Šveb je imao najbolji program i ne vidim čemu toliki otpor, što se krije iza toga. Neka naši sugrađani sami odluče, rekao je.
Andrej Plenković
 Tomislav Kristo/Cropix

Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, koja je održana putem video linka, odgovarao na pitanja novinara te je izvijestio kako je bilo govora o svim bitnim političkim temama.

- Ključno je okončanje procesa unutarstranačkih izbora. Imamo jednu primjedbu za izborni proces. Drugi krug za predsjednika bit će 24. listopada u Glini, Petrinji i Sunji. Očekujemo stabilnost unutar stranke i rad na ključnim temama. Druga tema bila je presuda Vrhovnog suda. Svi su se suglasili sa stavom koji sam iznio ranije. HDZ će podmiriti jednom kad dobije službenu presudu, novčani iznos koji ćemo u uplatiti u državni proračun.

Plenkovića su pitali da komentira izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića o ratama kredita koje bi mogle rasti 20 posto.

- Cilj političkih nastupa onih koji imaju šešir na glavi, važnu dužnost, taj je da govore istinu, ali ne da kreiraju paniku u javnosti. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna. Njegova zamjenica je danas rekla da Europska središnja banka neće dirati kamate još dvije godine. Ne moramo skakati na prvu loptu…

Premijer je komentirao vijest da je gradonačelnik Tomislav Tomašević posao dao Petru Pripuzu i tako pogazio obećanje iz predizborne kampanje.

- To morate njega pitati, Cijela ta politička platforma svakog dana u svakom pogledu shvaća što znači transformirati se iz NGO-a i aktivizma u političku stranke. Bucati u oporbi je jedno, donositi odluke nešto deseto. Naučit će kroz mandat. Zagreb je jednako moj kao i njihov. Pomagat ćemo koliko možemo. Neka gradska vlast sama objašnjava zašto neka obećanja ne može ispuniti, rekao je.

Poručio je da se stvorila se neka smiješna medijska optika vezano za poraz HDZ-a na lokalnim izborima, odgovarajući na upit novinara.

- Mislav Herman je godinu dana šef zagrebačkog HDZ-a i puni pravi mandat počinje od danas. Mislim da će se to pokazati kroz godine pred nama i da ćemo dobiti sljedeće izbore, rekao je.

Komentirao je i izbor ravnatelja HRT-a.

- To sam već nazvao događanjem naroda, cirkusom. Homogenizacija, ljubav, jedinstvo između gospodina Hasanbegovića i Benčić, Grbina i Puljak, ljubav koja cvate, razvija se, želimo im svu sreću. Odbor za medije je prošao dobro, donijeli su istu odluku. Vidjet ćemo što će biti. Jako je dobro za birače desnice da vide kako su oni sljubljeni s Možemo, s dva SDP-a da je to sve jedno te isto. Isto tako i za ove s ljevice, da vide da su oni zaljubljeni u Hasanbegovića i Raspudića. Šveb je imao najbolji program i ne vidim čemu toliki otpor, što se krije iza toga. Neka naši sugrađani sami odluče, poručio je.

Komentirao je i izjave odvjetnika Krunislava Olujića koji je rekao da izbor Radoslava Dobronića za suca Vrhovnog suda nije toliko pobjeda Milanovića koliko poraz Plenkovića.

- On je briljantan analitičar i pravnik. Kako on zna da Dobronić nije bio moj izbor? Svašta je on nalupetao u izjavama, jako ga cijene u pravnim krugovima. Dobronić je dobio povjerenje, čovjek je od integriteta, ima kvalifikacije, ja mu želim uspjeh. Ne mogu biti protiv njega, on je iz moje Jelse. Po zavičaju, iz mog kuta, mi smo pobijedili, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:32