VALTER FLEGO

Naš eurozastupnik, suprotno stavu svoje grupacije, glasao za ukidanje patenata na cjepiva protiv covida

‘To je preduvjet je da bi se uopće mogla početi proizvoditi cjepiva diljem svijeta i tako maksimalno ubrzala proizvodnja‘
Valter Flego
 Mirko Ferlin/Cropix

Od 689 zastupnica i zastupnika koju su pristupili jučerašnjem glasovanju u Strasbourgu, njih 355 smatra da treba ukinuti prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv bolesti COVID-19. Istarski zastupnik Valter Flego jedan je od tih 355, čime je glasovao drugačije od stava svoje političke grupacije – Renew Europe. Ovo je bilo jedno od najneizvjesnijih glasovanja mandata.

- Naš cilj ukidanja patenata za cjepiva protiv Covida-19 preduvjet je da bi se uopće mogla početi proizvoditi cjepiva diljem svijeta i tako maksimalno ubrzala proizvodnja. Pod pretpostavkom da se ljudi žele cijepiti, postojećim bi proizvodnim pogonima trebalo dvije do tri godine da opskrbe cijelo svjetsko stanovništvo dovoljnim količinama cjepiva, istaknuo je Flego te dodao:

- Zato sam podržao ukidanje patenata za cjepiva. Smatram da EU tako pokazuje istinsku solidarnost, a ne trebam naglašavati koliko je solidarnost potrebna u vrijeme pandemije. Moramo ubrzati cijepljenje na globalnoj razini, sustavno pomagati zemljama u razvoju i povećati proizvodne kapacitete u zemljama koje nemaju vlastitu proizvodnju cjepiva. Nije vrijeme da pričamo o profitu farmaceutskih tvrtki, već o maksimalnoj mogućoj proizvodnji cjepiva. Svjestan sam važnosti intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog rasta u normalnim okolnostima, međutim danas to jednostavno moramo staviti po strani, istaknuo je Flego.

Usvojenom se rezolucijom navodi kako je velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena u industrijaliziranim zemljama, a svega 0.3% doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Parlament potiče i na ulaganja u COVAX – važan instrument kojim se cjepivo daje gospodarstvima s nižim prihodima – te traži da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, kako se ne bi ponovili problemi s transparentnosti.

- Jedino istinskom globalnom suradnjom možemo konačno pobijediti ovu pandemiju. Moramo osigurati pristup cjepivima ne samo Europljanima, već svima. Željeno ćemo procjepljivanje dostići najprije bržom i većom proizvodnjom, a zatim pravednom raspodjelom cjepiva, zaključio je Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:35