SVEČANOST

Na Sveučilištu u Zagrebu dodijeljeno 176 rektorovih nagrada za akademsku godinu 2021./2022.

Rektor Damir Boras čestitao je nagrađenima i poželio im uspjeh u karijeri
 Marko Todorov/Cropix

Svečanost dodjele Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022., koju je dobilo 176 nositelja u šest kategorija, održana je srijedu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Damir Boras čestitao je nagrađenima i poželio im uspjeh u karijeri te kazao: "One su vaš ulaz u znanost i potvrda vaše kvalitete. Budite ponosni na njih".

image

Damir Boras

Marko Todorov/Cropix

Budući da neke nagrade idu većem broju studenata, ukupan broj dobitnika je 1079. Tako je primjerice, nagrađena opera-basna "Životinjska farma" Igora Kuljerića, koja je odigrana na Muzičkoj akademiji, okupila 270 sudionika. Malo je produkcijskih kuća koje mogu izvesti tako kompleksan zadatak kao što je Sveučilište u Zagrebu, kazao je Boras.

image
Marko Todorov/Cropix

Boras, koji je rekao da mu je današnji događaj zadnji u mandatu rektora koji mu završava u petak, ocijenio je da je to mali broj nagrada za Sveučilište koje kroz 34 sastavnice okuplja 65.000 studenata, te da je selekcija rigorozna.

image
Marko Todorov/Cropix

Savjetovao je studentima da odu na istraživanje u inozemstvo te da se vrate i zaposle u Hrvatskoj.

Ponovio je kako je Sveučilište u Zagrebu najveća visokoobrazovna, istraživačka i kulturna ustanova u Hrvatskoj, koja obrazuje 48 posto svih studenata u Hrvatskoj te proizvodi 80 posto znanstvenog "outputa" Hrvatske.

image
Marko Todorov/Cropix

Požalio se na loše financiranje znanosti, jer Hrvatska izdvaja tek 154 eura po glavi stanovnika, dok se u Njemačkoj, primjerice, izdvaja 550 eura.

image
Marko Todorov/Cropix

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je velik broj nagrada otišao za interdisciplinarne radove, što je po njemu jako važno, jer "interdisciplinarnost čini sveučilište".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:29