SREDSTVA EU

Ministarstvo: Dosegnuto je 96 posto cilja u korištenju ESI fondova u 2021. godini

Ovjerit će se 448 milijuna kuna ili 59 milijuna eura, čime će se ostvariti 96 posto cilja, koji za ovu godinu iznosi 3,2 milijardi eura
Nataša Tramišak
 Ranko Šuvar/Cropix

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU poslalo je na ovjeravanje u Ministarstvo financija izjavu o izdacima za korištenje ESI fondova u Hrvatskoj u visini od 448 milijuna kuna, čime je dosegnuto 96 posto cilja za 2021. godinu.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva objavljenom u utorak, izjavom koja uključuje sredstva iz financijskih instrumenata i ugovora koji se provode u okviru Prioritetne osi 3 Poslovna konkurentnost, ovjerit će se 448 milijuna kuna ili 59 milijuna eura, čime će se ostvariti 96 posto cilja, koji za ovu godinu iznosi 3,2 milijardi eura. Dosad je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ovjereno 3 milijarde eura.

Za ostvarenje cilja do kraja godine potrebno je ovjeriti još 133 milijuna eura ili milijardu kuna, čime bi Ministarstvo dosegnulo ciljanu vrijednost od 100 posto za 2021. godinu. Tijekom srpnja planira se podnošenje još dvije izjave o izdacima te će se prema projekcijama Upravljačkog tijela do kraja srpnja ostvariti 97 posto N+3 cilja za 2021. godinu, kaže se u priopćenju.

Inače, iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) za razdoblje 2014. – 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,73 milijardi eura ili 81,56 milijardi kuna.

Nakon objave natječaja, proces korištenja sredstava EU započinje ugovaranjem projekata, nakon čega slijede isplate korisnicima ovisno o dinamici provedbe aktivnosti unutar tih projekata i temeljem provjera namjenskog i ispravnog trošenja sredstava.

Isplaćena sredstva se potom ovjeravaju, odnosno za provjerene i odobrene izdatke izrađuju se izjave o izdacima koje se uz zahtjeve za plaćanja šalju Europskoj komisiji nekoliko puta godišnje. Konačno, slijede isplate iz proračuna EU u proračun države članice.

Ministarstvo u suradnji s posredničkim tijelima nastavlja raditi na verificiranju i ovjeravanju troškova koje su prijavili krajnji korisnici kako bi se povećala iskorištenost sredstava na razini svih Europskih strukturnih i investicijskih fondova, navodi se u priopćenju te dodaje da je do sada krajnjim korisnicima isplaćeno 6 milijardi eura ili 45,61 milijardu kuna, odnosno 55,93 posto dodijeljenih sredstava, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:29