IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

MATES U EP: 'Milanović je tražio da se ne povučem iz postupka'

Zastupnici, koju su cijelu situaciju nazvali "neugodnom i teškom" su ocjenili da to što je on ostao u postupku nakon razgovora sa Premijerom, i što je uopće o tome išao razgovarati sa Predsjednikom vlade, još više dovodi u pitanje njegovu neovisnost
 Arhiva CROPIX

Hrvatski član Europskog revizorskog suda Neven Mates se jučer ispričao zastupnicima Europskog parlamenta u odboru za proračunski nadzor, ali objašnjenjem kako je došlo do toga da ne održi riječ i povuče kandidaturu ako Parlament da negativno mišljenje nije pomogao o otklanjanju nepovjerenja.

Mates, koji je i usmeno i pismeno obećao da će povući kandidaturu za člana Europskog revizorskog suda ako Europski Parlament da negativno mišljenje je jučer rekao kako je on bi spreman održati obećanje, da je napisao pismo o povlačenju, ali je odustao od te namjere nakon razgovora sa Predsjednikom Hratske vlade koji je od njega tražio da se ne povuče iz postupka.

Mates je ipak rekao kako je razmotrio cijelu situaciju te se nije mogao složiti sa situacijom da se pitanjem o njegovom povlačenju pitanje lojalnosti stavlja ispred kvalifikacija i kompetentnosti. Rekao je da je možda “mogao postupiti bolje i ne dat se uvući u komentare već ostati pri svom stavu”. “Moja isprika onima koje sam mogao zbuniti. Nije mi bila namjera bilo koga zavesti ili pokazati nepoštovanje. Kao član suda želim nastaviti svoje napore i raditi ruku pod ruku sa općim odborom kako bi ostvarenje ciljeva. Nadam se da ćemo završiti sa nesporazumima” rekao je Mates.

Izvjestiteljica za proračun u ovom odboru Ines Ayala Sender je rekla da prihvaćaju ispriku, ali je zatražila od Matesa da “na osnovu svoje savjesti razmisli o svemu”. “Čini se da vi niste dovoljno shvatili važnost potanja. Imenovanje nije samo stvar kvalifikacija već i povjerenja. Vaš slučaj sada čini cijeli Europski Revizorski Sud krhkim” rekla je ona.

Jan Mulder, liberalni zastupnik iz Nizozemske, prilično je grubo prokomentirao i pojašnjenja Matesa: “Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali u većini država kada lažete onda je gotovo” rekao je on.

Zastupnici, koju su cijelu situaciju nazvali “neugodnom i teškom” su ocjenili da to što je on ostao u postupku nakon razgovora sa Premijerom, i što je uopće o tome išao razgovarati sa Predsjednikom vlade, još više dovodi u pitanje njegovu neovisnost. “Vama se kao članu suda neće moći dati nikakav predmet vezan za Hrvatsku jer vi niste neovisni” ocjenilo je par zastupnika.

Belgijski zastupnik zelenih Bart Staas je rekao kako je on obećanje dao zastupnicima, a ne predsjedniku Vlade. “Mogli ste ići Rimskom Papi, ili nekom Muftiji ili Caru. Ali vi ste nama dali riječ. Možemo okrenuti novu stranicu, ali ste vi izgubili povjerenje”, rekao je u raspravi Staas.

U prijedlogu proračuna EU za sljedeću godinu stoji i amandman da se stavi rezerva na novčana sredstva namjenjena troškovima ureda Nevena Matesa, a cijeli proračun je sada u procesu pomirenja između Vijeća EU I Parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:49