VARAŽDIN NA BIRALIŠTIMA

Lista bivšega gradonačelnika Čehoka najveća je prijetnja SDP-u

Biraju se vijećnici Gradskog vijeća koji bi konačno trebali izglasati proračun kako bi grad izišao iz blokade

Dubravka Novak, Neven Bosilj, Damir Habijan i Ivan Čehok

 Cropix

Varaždinci u nedjelju izlaze na izvanredne izbore za Gradsko vijeće. Nakon što vijećnici prošlog saziva nisu izglasali proračun gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP), građani Varaždina izabrat će sastav privremenog Vijeća s 21 vijećnikom.

Devet je lista sa 189 kandidata. Problem je samo što, kako nam je rekao bivši nezavisni gradski vijećnik koji želi ostati anoniman jer se, kaže, jedva izvukao i ne želi se "iznova valjati u kaljuži promašenih gradskih politika", nema opcije koja bi mogla donijeti promjenu. A gradu baroka na hrvatskom sjeveru, koji na jednom od ulaza već 15 godina ima odložene stotine tisuća tona baliranog smeća, ta je promjena itekako potrebna.

Na lokalnim je izborima prije dvije godine u poslovično inertnom Varaždinu, čije su politike jednako tako inertne, zabljesnula opcija Budimo grad. Nositeljica liste Dubravka Novak umalo je završila u drugom krugu izbora za gradonačelnika, ali nakon dvije godine participiranja u gradskoj vlasti ostali su okljaštreni. Uspjeli su se, gle čuda, posvaditi i raskoliti prema već viđenom scenariju koji su na državnoj razini prošli Živi zid i Most kad su zasjali kao "treća opcija". Sjaj je trajao kraće od jednog mandata. Da bi uopće mogao izaći na izbore u nedjelju, bivši Budimo grad, aktualna kandidacijska lista Dubravke Novak, krpao je listu sa simpatizerima nezainteresiranim za politiku. Razočaranje grupom građana Budimo grad ne bi bilo toliko, štoviše vjerojatno ga i ne bi bilo, da očekivanja od njih nisu bila (pre)velika.

Suradnja HDZ-a i SDP-a

A u lokalne HDZ i SDP Varaždinci se više ne mogu razočarati jer, osim članova stranke, nitko u njih i ne polaže nikakve nade. Te su dvije "najjače" stranke, prirodno oporbene, u Varaždinu toliko slične da su čak tiho koalirale u raspuštenom Gradskom vijeću. Iako, HDZ je profiter u toj vezi. Naime, HDZ već desetljećima ne može pobijediti u Varaždinu, ali u vrijeme prošlog gradonačelnika Ivana Čehoka participirao je u vlasti jednako kao i tijekom mandata sadašnjeg Nevena Bosilja. Izbore gube, ali teško ih se može nazvati gubitnicima. Njihov Damir Habijan se kao saborski zastupnik dobro probija na nacionalnoj razini. No, sugovornik s početka teksta sumnja da će u godini uoči superizborne 2024. nacionalna razina obiju stranaka blagosloviti tu suradnju.

Ivan Čehok? Bivši gradonačelnik s nekoliko optužnica, koji je tijesno izgubio ovaj mandat, ne predaje se. Profesor čija se profesura javno preispitivala 2009. godine toliko je uporan u blaćenju političkih protivnika, što otvoreno, što preko lažnih Facebook profila, da je i običnom građaninu postao iritantan. Ipak, njegova kandidacijska lista realno je najveća prijetnja SDP-u. Iako se dobra opcija za vođenje grada među devet predanih lista ne nazire, mnoge će na birališta dovesti upravo bunt protiv Ivana Čehoka. Njegov bivši politički suradnik i suoptuženik u jednom sudskom procesu, kontroverzni poduzetnik Davor Patafta, iznova se kandidirao i iznova su njegovi zaposlenici morali kući nositi listu na potpis. Njihovi su na sumnjiv način priskrbljeni glasovi jamstvo njegova ulaska u Gradsko vijeće. HNS, ne tako davno najjača stranka sjevera i grada, koja na izbore izlazi s HSLS-om, HSS-om i Laburistima, u gradu se izgubila.

Ni Čačićevi Reformisti ne stoje bolje. Dva mandata su najbolje na što i jedni i drugi mogu računati. Hrvatske suvereniste nitko ne uzima ozbiljno.

Bez novih ideja

Što kandidati nude Varaždinu? Baš sve što su nudili i dosad, bez ijedne nove ideje ili projekta. Svakim izborima od 2007. godine naovamo dominira "rješenje" za varaždinske bale. Baš je to "rješenje", kako ga je proračunom predvidio Neven Bosilj, i koštalo neizglasavanja temeljnog gradskog dokumenta i izbora u nedjelju. Angažiranje Mirke Jozić, bliske suradnice pokojnoga Milana Bandića, radi rješavanja problema za većinu je bilo - neoprostivo. Dva dana uoči izbora jedno je jasno: Varaždincima slijede još dvije aljkave političke godine do sljedećih lokalnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:13