SLUČAJ IZ KARLOVCA

Konzervatori štite 29 dimnjaka, a tko štiti djecu? Škola ugrožena zbog sulude odluke

Potres koji je razorio Petrinju i Glinu ugrozio je i nastavu u jednoj karlovačkoj školi, I to zbog paradoksalne odluke iz 2007.
Oštećeni krovovi
 Robert Fajt/Cropix

Pozornost javnosti s pravom je usmjerena na šire sisačko područje, pa i nije bilo prilike posebno isticati da je veliku štetu od strašnog potresa pretrpjela i Karlovačka županija. Samo na području grada Karlovca zabilježena je preliminarna šteta od oko 100 milijuna kuna. U Strašniku i drugim selima oko Gline i Petrinje ovaj je tragični događaj razotkrio lošu obnovu objekata nakon Domovinskog rata, no u Karlovcu se također dogodio jedan nesvakidašnji, pomalo i bizaran slučaj.

image
Robert Fajt/Cropix

Potres je, naime, teško oštetio svih 29 dimnjaka na Osnovnoj školi "Dragojla Jarnević" u samom središtu grada. Dimnjaci nisu u funkciji više od tri desetljeća, točnije od veljače 1990. godine, međutim Konzervatorski odjel tijekom obnove nakon Domovinskog rata nije dozvolio njihovo uklanjanje, iako nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro (nalazi se unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Karlovac). Sada se to mora napraviti, zapravo se radi ovaj cijeli tjedan, radit će se i sljedeći, zbog čega će učenici biti na online nastavi.

Zgrada iz 1896.

Zašto opasni dimnjaci nisu uklanjani ranije, kada ionako nisu u funkciji 30 godina? "Zato što su dimnjaci svake zgrade dio njezina arhitektonskog oblikovanja i odraz njezine funkcionalnosti, specifični su detalj te daju cjeloviti izgled zgradi", tako su nam na ovo pitanje odgovorili u Ministarstvu kulture.

Uopće nije sporna baštinska vrijednost građevine, koja je svoju svečanu posvetu imala 1896. godine i postala je najraskošnija škola u gradu na četiri rijeke, s vlastitim vrtom za praktičnu nastavu, 14 učionica, knjižnicom, dvjema zbirkama i ravnateljevom pisarnicom. U Prvom svjetskom ratu zaposjela ju je vojska, isto kao i u sljedećem velikom ratu. Od 1959. godine nosi ime po ilirki Dragojli Jarnević. Posjetilo ju je dvoje predsjednika, Stjepan Mesić i Kolinda Grabar-Kitarović.

image
Robert Fajt/Cropix

Najveću obnovu imala je 2007. godine, investitor je tadašnje Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Dvije godine prije obnove, objašnjavaju nam u Gradu, Konzervatorski odjel izdao je posebne uvjete za čitavo krovište, u kojima tada ne spominju dimnjake, ali da u svojem nadzoru 21. svibnja 2007. godine, kada nalažu da se provede "pregled dimnjaka te odredi stupanj njihove sanacije, uz mogućnost uklanjanja određenog broja do nivoa podne površine u potkrovlju. Dimnjake treba ožbukati i obojiti crvenom zaštitnom bojom za dimnjake".

U Ministarstvu kulture kažu nam kako se zgrada obnavljala u nekoliko navrata, prvo od ratnih oštećenje, pa do spomenute cjelovite obnove koja je obuhvaćala sva krovišta, limariju, zamjenu ili sanaciju sve stolarije, obnovu pročelja te kompletno unutarnje uređenje.

- Prilikom zadnje obnove svi su dimnjaci zadržani i dijelom sanirani jer su bili u dobrom i stabilnom građevinskom stanju - naglašavaju u Ministarstvu.

Upozoravani na problem

No, prošle godine ravnateljica škole, potvrđuju, uočila je loše stanje i nestabilnost u nekim dimnjacima, pa je zatražila stručnu i tehničku podršku Grada Karlovca te nove posebne uvjete Konzervatorskog odjela u Karlovcu. Tom prilikom je izvršen očevid i utvrđeni su opet posebni uvjeti kojima se dozvoljava uklanjanje oštećenih i nestabilnih dimnjaka te sanacija ostalih dimnjaka. Konkretne zahvate je preduhitrio potres.

Dodatni troškovi

- Nakon potresa utvrđena su dodatna jača i konstruktivna oštećenja većeg broja dimnjaka, zbog čega u ovom trenutku postoji velika opasnost od urušavanja. U takvom slučaju izdaju se posebni uvjeti za uklanjanje i razgradnju svih dimnjaka koji su izgubili nosivost ili ipak sanaciju nekih manje oštećenih, a tipološki specifičnih za samu školu - kažu u Ministarstvu.

image
Robert Fajt/Cropix

Što će biti dalje, hoće li se opet morati graditi novi dimnjaci iako neće imati funkciju, samo kako bi se sačuvao cjeloviti izgled zgrade, u ovom trenutku se ne zna. U Ministarstvu takvu mogućnost ne otklanjaju jer je "sigurnost škole i djece na prvom mjestu, a metodama zaštite i obnove nastojat će se sačuvati cjeloviti izgled i arhitekturu same zgrade kroz određeno vremensko razdoblje". U Gradu Karlovcu kažu da daljnje postupanje ovisi o novom službenom mišljenju konzervatora, koje do danas nije izdao. Trenutačno se izvodi samo nužna sanacija i ona košta točno 149.526,75 kuna.

- Ali se očekuju dodatni troškovi jer su tijekom zahvata uočeni dodatni nedostaci, odnosno dimnjaci će morati biti uklonjeni skroz do poda tavana, a ne samo do dva metra visine iznad poda tavana, jer su u lošem stanju, te je potrebno i dodatno popraviti i ojačati krovnu konstrukciju na više mjesta. Troškovi se planiraju pokriti interventnim sredstvima koje je Vlada RH doznačila Karlovačkoj županiji zbog štete nastale uslijed elementarne nepogode - rekli su nam u Gradu Karlovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:59