TUGOMIR MAJDAK

‘Kao operativac iz blata mogu vam reći da vjerujem u seljake s Banovine. Potres ih neće raseliti‘

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak za Jutarnji govori o situaciji nakon potresa
Tugomir Majdak
 Luka Gerlanc/Cropix

Kada smo krajem tjedna dobili poruku Tomislava Mitra, predsjednika Mjesnog odbora Mokrice nedaleko Petrinje, koji je tjednima nakon potresa pokušavao riješiti problem vode i kućanstva za poljoprivrednike jedan poziv je promijenio sve.

Poruku smo preusmjerili prema Tugomiru Majdaku, državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede i članu kriznog Stožera Civilne zaštite za Banovinu te je za sat vremena riješio problem koji je tištio tisuće stanovnika Mokrica.

Zašto se problemi lakše rješavaju na terenu kada netko iz Zagreba pokaže prstom na njega, bio je jedan od povoda za razgovor s tajnikom Majdakom koji je okupio i vodi stručnu ekipu Ministarstva poljoprivrede na terenu.

U nepunih mjesec dana puno posla ste obavili. Gdje su uloženi najveći napori?

- Nekoliko dana nakon potresa uspostavili smo prema poljoprivrednicima učinkovit sustav dostave stočne hrane, koja je pristigla velikim dijelom kroz donacije poljoprivrednika iz svih krajeva RH. Donirana stočna hrana zajedno s krmivima osiguranim Odlukom Vlade RH, u trenutnoj količini od 1.200 tona dostatna su za hranidbu stoke najmanje sljedeća dva mjeseca, a donacije pristižu svakodnevno.

Preko 50 službenika Ministarstva poljoprivrede te 10-ak djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) redovno kontaktiraju i obilaze poljoprivrednike utvrđujući njihove potrebe, ali i štetu. Kontaktirano je 3.387 poljoprivrednika, a pritom su zabilježena oštećenja na gospodarskim objektima kod njih 1.698, mehanizacije i strojeva kod 249, na proizvodnim površinama kod 76 poljoprivrednika. Ovi podaci potrebni su za buduću obnovu poljoprivrednog potencijala putem dostupnih EU fondova.

Koliko je to u novcima?

- Isplatili smo od početka 2021. godine ukupno 93 milijuna kuna poljoprivrednicima na potresom stradalim područjima i na poplavljenom područja Vrgorca (izravna plaćanja, plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine). Stožer je poljoprivrednike koji se bave uzgojem stoke pozicionirao visoko na listi prioriteta prilikom dodjele zamjenskih smještajnih jedinica za stanovništvo (kontejneri i sl). Osim suradnje s Hrvatskom poljoprivrednom komorom oko aktivnosti na terenu, uspostavili smo suradnju s drvnim sektorom vezano za materijal za obnovu građevina na stradalom području, te će se realizirati donacija drvnih proizvoda u svim fazama sanacije, obnove i opremanja objekata. Hrvatske šume doniraju drvnu sirovinu iz koje će drvoprerađivači izrađivati drvnu građu prema iskazanim potrebama te donirati i ogrjevno drvo.

Kakvi su problemi na terenu, u kakvom je stanju zbrinjavanje stoke koja je zbog zime ugrožena bez srušenih staja?

- Neposredno nakon potresa ustanovljeni su problemi sa smještajem stoke, te kod 42 poljoprivrednika nije bilo moguće adekvatno zbrinuti stoku, odnosno osigurano je premještanje na druge lokacije za 291 grlo stoke, no stanje se stabiliziralo te desetak dana nemamo takvih intervencija. Iniciramo i koordiniramo s Civilnom zaštitom i sanaciju gospodarskih objekata gdje je to moguće, ali i montažu privremenih objekata, sve kako bismo osigurali siguran prostor za uzgoj stoke. Kvalitetna veterinarska skrb za životinje je osigurana na cjelokupnom stradalom području, unatoč tome što su većini veterinarskih stanica objekti stradali u potresu.

Na terenu se pojavljuju i nakupci koji nude znatno niže cijene od tržišnih. Kako to da niti jedan slučaj nije procesuiran kada lokalni stočari spominju i konkretne tvrtke i pojedince iz Dalmacije ili Garešnice?

- Stožer je upozoren na ove nepravilnosti otkupa stoke koje su se pojavile na terenu odmah nakon potresa te smo brzo intervenirali. Povezali smo uzgajivače stoke koji imaju potrebu prodati svoje tele, kravu ili drugu stoku, sa subjektima u poslovanju s hranom te pravovremeno reagiramo u slučajevima otkupa stoke, ali i mlijeka. Ministarstvo poljoprivrede ne sudjeluje u definiranju cijene između interesnih strana, a u svim našim razgovorima predstavnici i mesne i mliječne industrije uzgajivačima osiguravaju poštene tržišne cijene. Do sada je posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke, ali i nekoliko otkupa mlijeka OPG-ova kojima su uništeni pogoni za preradu. Stožer je dodatno aktivirao i MUP koji provodi redovite akcije kontrole vozila i vozača koja prevoze stoku. Pokrenuli smo i aktivnosti oko plasmana lokalnog voća i povrća prema javnim institucijama te realizirali otkup nekoliko tona jabuka lokalnog proizvođača, a planiramo obuhvatiti akcijom i druge lokalne proizvode.

Što sve još radite na spašavanju stočnog fonda i poljoprivrede na potresom stradalom području?

- Prije svega želim pohvaliti trud i predanost vlasnika i posjednika stoke koji s velikom ljubavlju drže svoje blago, unatoč vrlo neugodnim uvjetima života i rada koje je stvorio potres te svakodnevni naknadni potresi. Kroz stoljeća je stvorena neraskidiva veza čovjeka i blaga, čovjeka i voćke, u izvrsnim klimatskim i agroekološkim uvjetima Banovine, a što mora u budućnosti rezultirati značajnijom količinom lokalnih visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda u trgovinama Lijepe naše. Zajedno sa strukom i institucijama već sada promišljamo u smjeru strateških ulaganja u trajne nasade kvalitetnih sorti voća, sufinanciranja izgradnje i opremanja nekoliko repro-centara te desetke uzgojnih farmi malih i srednjih poljoprivrednika u sektoru svinjogojstva. Klaonički, odnosno preradbeni kapaciteti su neodvojiva nadogradnja, a plan obnove i povećanja stočnog fonda treba ostvariti dodjelom hrvatskog genetskog materijala u svinjogojstvu te rasplodnih junica simentalske pasmine.

Koji je vaš osobni dojam kao operativca iz blata?

- U nebrojenim kontaktima s poljoprivrednicima koje smo posjetili često sam čuo kako oni želi ovdje ostati i raditi za svoju obitelj i sebe jer, za razliku od Domovinskog rata, potres ih nije raselio, ostali su u svom domu i hrane stoku, stoga vjerujem u seljaka Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:30