‘NEMOGUĆE JE ZARADITI‘

Kako u Hrvatskoj riješiti stambeno pitanje? Mladi sve teže dolaze do nekretnine, ali rješenje je možda na vidiku

U agencijama za nekretnine kažu - rješenje je u subvencijama lokalnih vlasti koje bi stabilizirale tržište

Ilustrativna fotografija

 Srecko Niketic/CROPIX

U ponedjeljak je ministar financija Marko Primorac upozorio da, ukoliko imate ili podižete kredit, pokušate fiksirati kamatu, jer je kriza nepredvidiva. A tko uopće od mladih osoba može podići kredit i što je država ili lokalna vlast učinila da stambeno pa onda i demografsko pitanje u Hrvatskoj i Zagrebu bude pristupačnije za one koji još nemaju velika primanja?

Povoljni kvadrati za mlade u Zagrebu trebali bi se graditi u Podbrežju - i to 228 stanova za 700-tinjak ljudi. Plan je da ih bude na još tri lokacije u širem gradskom središtu, a trebali bi omogućiti povoljniji najam.

A kako uopće mladi misle riješiti stambeno pitanje? N1 pitao je one koji već rade jesu li razmišljali o osamostaljenju, ali i jesu li i plaće za mlade dovoljno velike za samostalan život.

“Razmišljam trenutno o nekakvom najmu, jer nisam baš nešto trenutno previše kreditno sposobna. Cijene su dosta visoke u usporedbi s prošlom godinom, a radim studentski posao”, rekla je jedna studentica iz Zagreba.

“Ne, ne dizati kredit, ne bih iskreno. Uvijek mi je bilo fora biti solo, ali ne, nije mi to još neki plan. Možete vi raditi studentski posao i ići na faks pa zarađivati neku normalnu cifru, al je nemoguće zaraditi novac da se to uspije”, rekao je njezin kolega.

“Sve je skupo pa se ne isplati, radije onda putovati. Radim preko studentskog servisa, ali troškovi za život i plaćanje stanarine ne idu zajedno. ili jedno ili drugo”, smatra druga studentica.

Stručnjaci kažu da život po završetku fakulteta nosi premala primanja. Čak 75 posto njih dobiva manje od tisuću eura. Zbog toga su ili kreditno nesposobni ili ne mogu dobiti dovoljan iznos. U agencijama za nekretnine kažu - rješenje je u subvencijama lokalnih vlasti koje bi stabilizirale tržište.

“Mladi najviše traže jednosobne i dvosobne stanove. Naravno, to ovisi o njihovoj kreditnoj sposobnosti i većinom su od 100 do 120 tisuća eura vrijednosti nekretnine koje traže. Mi pozdravljamo bilo kakvu pomoć za mlade, nismo imali još iskustva s takvima, ali povoljniji najmovi definitivno bi utjecali na tržište kao takvo”, rekao je jedan agent za nekretnine.

Isto misli i mladi odvjetnik i otac malog djeteta, Ivan Batinić, koji je godine proveo u najmu. Cijene su sve više, tržište nije regulirano, a iako je uspio uštedjeti, to neće biti dovoljno za kupnju kuće.

“Tu je nužan ipak stambeni kredit bez obzira na to što u mojoj situaciji radimo i supruga i ja. To nije dovoljno sa sadašnjim cijenama”, rekao je Batinić.

Predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama pri HGK, Dubravko Ranilović, kaže da su cijene na tržištu trenutno na vrhuncu i vjerojatno će se usporiti, iako su one tražene puno veće od realiziranih.

“Mislim da je izgledna opcija da ćemo mi morati napraviti nekakve oblike najma gdje je jako bitna ta lokalna uprava gdje će određenim kategorijama ljudi moći osigurati stanovanje, posebice mladim ljudima da se ne moraju brinuti ili da će izaći za 7 mjeseci van, planirati poslovne želje, ali i obitelji, što bi osobito u ovoj demografskoj situaciji koja nije baš bajna sigurno pomoglo”, izjavio je Ranilović, a piše N1.

Dakle, sve vezano uz mlade i nekretnine upućuje na ono čime je mladi kupac i zaključio svoj razgovor.

“Teško ćemo mi kroz neki kraći period i bez neke politike koja bi sustavno regulirala takve poticaje doći do neke razine da se tržište stabilizira”, rekao je Batinić.

I dok je Zagreb napravio barem prvi korak u realizaciji ideje, ostaje za vidjeti hoće li se i ostali gradovi i općine pa onda i država povesti za tim primjerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:59