POREMEĆAJ NA TRŽIŠTU

‘Još najmanje godinu i pol dana rast će cijene svega vezanog uz građevinu‘

Snažno su poskupjeli materijali, čelik 100%, drvena građa 50%, a cijena armiranog željeza mijenja se na tjednoj bazi, kaže Kamenski
Daniel Domini (u sredini), direktor građevinske tvrtke  Saint Gobain
 Tomislav Krišto/Cropix

Cijene novogradnje i dalje će rasti, pogotovo u idućih godinu i pol, odnosno poskupjet će još sve vezano uz građevinarstvo, zaključak je panela na temu - je li stabilnost cijena u građevini stvar prošlosti, održanom na jučerašnjoj konferenciji Filipović ZagRE 21. Svi su se sudionici složili da nas očekuje rast cijena zbog nestabilne situacije na globalnom tržištu građevinskih materijala. A ulaskom u eurozonu također je moguće poskupljenje od 3-5 posto.

- U zadnjih godinu dana snažan je porast cijena svih građevinskih materijala na tržištu. Burzovnim materijalima kao što je čelik cijene su narasle više od sto posto. Ali i plastične cijevi su otišle za sto posto gore te drvena građa za 50 posto. Prijevoz robe je skočio sa 1400 eura za kontejner na 14.000 eura, tako da se traži kupnja lokalno, ako postoji. Kakva je situacija pokazuje i to da se cijena armiranog željeza mijenja na tjednoj bazi i ne očekuje se stabilizacija. Pritom je cijena rada porasla oko 10 posto i očekuje se daljnji rast - rekao je Domagoj Kamenski, član Uprave Kamgrada.

Sve to, moglo se čuti, posredno će dovesti do rasta cijena nekretnina, novogradnje.

- Ovo nikad nismo doživjeli, govorimo o tektonskom poremećaju, od cijena sirovina, dobave pa nadalje. Moramo gledati što se događa na globalnom tržištu. Sada dolazi i udar na energente, plin, pa i lagano struja. Vidjet ćemo je li je pik koji tržište neće moći podnijeti ili će biti još eskalacija cijena iduće godine - rekao je Daniel Domini, direktor tvrtke Saint Gobain - građevinski proizvodi Hrvatska.

Uzroka za tako nestabilno stanje je mnogo.

- Developeri tijekom pandemije nisu prestali graditi. U Njemačkoj je i prije korone samo u Frankfurtu nedostajalo 6000 građevinskih radnika, potom je u pandemiji stala proizvodnja nekih materijala i došlo je do poremećaja u opskrbnim lancima. Nedostaje komponenti i ljudi. Teško je i u Češkoj i u Poljskoj, gdje izvođači gotovo više ne preuzimaju dugoročne projekte - upozorio je Leo Penović, tehnički direktor tvrtke Golden Star Estate.

Marin Štenglin, član Uprave tvrtke Alfa stan grupa d.o.o. , predviđa da će cijene još rasti, pogotovo u idućih godinu i pol.

- Na to ukazuje više podataka kao što su uvođenje eura, inflacija, u Hrvatskoj je najviše novca u depozitima građana, 2023. godine će taj novac vrijediti 15 posto manje. Podaci iz Slovačke pokazuju da su nakon uvođenja eura cijene nekretnina narasle 3-5 posto. Hrvati vole ulagati u nekretnine. Za zgradu u Zagrebu od stotinjak stanova koju nismo ni oglasili već imamo rezervacija od 2000 osoba i stalno nas zovu - rekao je Štenglin.

Oko 2000 novih nekretnina na tržištu godišnje, dodao je, premalo je za sve one koji žele kupiti nekretninu. Naglašen je i problem javnih natječaja u kojima ugovoreni radovi po jednoj cijeni uz ovu situaciju do trenutka izvođenja više nemaju veze s prvom cijenom.

- Nova odluka iz rujna pomoći će da teret više ne bude samo na izvođačima i da se rizik podijeli - istaknuo je Kamenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:05