GENERAL ČERMAK

Jedini poduzetnik u ovom dijelu svijeta koji je čak tri puta izgradio i prodao naftnu kompaniju

Prodajom Croduxa završava još jedno poglavlje u bogatoj poslovnoj karijeri Ivana Čermaka
Ivan Čermak
 Željko Puhovski/Cropix

Slovenska naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Crodux, dosad u vlasništvu umirovljenoga generala Ivana Čermaka.

Prodajom Croduxa završava još jedno poglavlje u bogatoj poslovnoj karijeri Ivana Čermaka, vjerojatno jedinoga poduzetnika u ovom dijelu svijeta koji je čak tri puta izgradio i prodao naftnu kompaniju. Prvu svoju tvrtku, također nazvanu Crodux, osnovao je 1993., isprva se bavila dužobalnim transportom nafte i naftnih derivata, a 1998. dobila je dvogodišnji, 40 milijuna eura vrijedan ugovor za opskrbu SFOR-a.

Paralelno kreće u gradnju benzinskih postaja u Hrvatskoj te skladišnih kapaciteta na Omišlju u suradnji s Janafom. Ukupno je sagrađeno 6 benzinskih postaja i zakupljeno 10 lokacija, no 2001. tu tvrtku prodaje austrijskom OMV-u koji na taj način ulazi na hrvatsko tržište. Zarađeni novac Čermak investira u tvrtku Tifon i kreće s razvojem novog maloprodajnog lanca. Razvoj ide brzo, a Tifon je prva privatna kompanija u Hrvatskoj koja uspijeva dobiti lokacije na autocestama.

Ipak, opterećen procesom koji se protiv njega vodi u Haagu Čermak odlučuje prodati Tifon koji 2007. kupuje mađarski MOL. Ni cijena te transakcije nije otkrivena, ali pretpostavlja se kako su Mađari za lanac sa 36 postaja i još 20 neizgrađenih lokacija platili oko 150 milijuna eura. Nova prilika za preuzimanje naftne kompanije Čermaku se otvara 2013., kad se austrijski OMV odlučuje povući s maloprodajnih tržišta u BiH i Hrvatskoj. Preuzima lanac nastao iz njegove inicijalne tvrtke, ponovno mu mijenja ime u Crodux, te kreće u razvoj.

Iako se u poslovnim krugovima oduvijek spekuliralo kako je Čermak hrvatsku podružnicu OMV-a preuzeo s intencijom da je u dogledno vrijeme proda, ne može se negirati kako je pod njegovim vlasništvom kompanija rasla. U sedam godina broj postaja je podigao sa 63 na 91, prihode uvećao za gotovo milijardu kuna, a dobit upeterostručio. Pritom valja napomenuti kako mu je na ruku išla odluka Kukuriku koalicije koja je 2014. deregulirala cijene motornih goriva i tako opskrbljivačima omogućila znatni rast prethodno vrlo niskih marži - ključnog razloga zašto se OMV i povukao s ovdašnjeg tržišta. Je li ovo kraj poduzetničke karijere Ivana Čermaka u naftnom biznisu? S obzirom na dosadašnja iskustva, to nitko sa sigurnošću ne može tvrditi...

Ovim preuzimanjem Petrol će pokriti neka važna područja u Hrvatskoj, gdje je do sada bio manje prisutan ili uopće nije imao svoja prodajna mjesta. Povećani opseg poslovanja na hrvatskom tržištu omogućit će da se na ovo tržište prenese uspješan poslovni model već uspostavljen u Sloveniji.

Čermak: Prodaja maloprodajnog lanca je dio naše strategije

Ivan Čermak nije želio komentirati transakciju obrazloživši to činjenicom da tek mora biti odobrena od strane regulatora.

- Posao će biti gotov tek kad dobije dozvolu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i kad se svi ostali uvjeti ispune, a to očekujem za godinu dana. Prodaja maloprodajnog lanca je dio naše strategije fokusiranja na nove razvojne projekte i investicije, poput gradnje plinske termoelektrane u Slavonskom Brodu - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:06