OPTIMIZAM

JADRAN RASPRODAN Grčki i tuniški turisti navalili na Hrvatsku, ali... 'Žao nam je, u hotelima više nema mjesta!'

Strane agencije turiste koji su planirali u Grčku žele dovesti u Hrvatsku, ali su gotovo svi naši kapaciteti već zauzeti
 Zvonimir Barišin/CROPIX

Najnoviji zaplet političke situacije s referendumom u Grčkoj preusmjerio je interes turista koji odustaju od te destinacije i u Hrvatsku, ali naš turizam od toga neće značajnije profitirati jer je većina hotelskih kapaciteta u špici turističke sezone već bukirana. Najveća gužva tako se ovih dana događa touroperatorima koji gostima koji odustaju od Grčke panično žele osigurati odmor i traže slobodne hotele na novim destinacijama pa i u Hrvatskoj. Procjenjuje se da će od gostiju koji odustaju od Grčke najviše profitirati Turska i Španjolska koje na turističkom tržištu nude sličan proizvod.

- Istina je. Primamo brojne upite turoperatora koji traže slobodne hotele i preusmjeravaju dio zainteresiranih turista iz Grčke i Tunisa, ali im nemamo što ponuditi jer smo za glavni dio turističke sezone puni. Imali smo dvadesetak soba koje su se bojile pa nismo bili sigurni u kojem trenutku ćemo ih pustiti na tržište. Ne mogu ni nabrojati koliko smo upita iz dana u dan imali za te sobe koje su jedine bile slobodne - potvrdio je jedan veliki hotelijer.

Premalo kreveta

Jako Andabak, koji pod brendom Blue Sun na tržištu posluje s 13 hotela, pak kaže da nisu osjetili povećanje upita zbog situacije u Grčkoj.

- Naši su hoteli već puni. Imamo velik broj gostiju iz Njemačke koji su odavno rezervirali smještaj tako da ionako nemamo slobodnih kapaciteta - pojašnjava Andabak. Hrvatska je u ovogodišnju turističku sezonu ušla sa 633 hotela u kojima je 54.159 smještajnih jedinica i 104.894 kreveta, što je apsolutno nedovoljno za ozbiljnu turističku destinaciju.

U Ministarstvu turizma ističu da se Hrvatska treba oslanjati na isključivo vlastiti turistički proizvod.

Nepredvidljivi trendovi

- Stanja na tržištu i u destinacijama mijenjaju se iz godine u godinu i vjerojatno će se dio tog kolača preliti i na nas, ali isključivo zato što imamo kvalitetnu ponudu i dobru promociju. Ovo će biti svakako još jedna uspješna turistička sezona, a prema dosadašnjim pokazateljima te najavama bukinga, rezultati turističkog prometa mogli bi biti znatno bolji nego lani, nevezano uz stanje na nama konkurentskim tržištima - kaže ministar turizma Darko Lorencin.

Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, također procjenjuje da se u Hrvatsku neće preliti značajniji broj gostiju koji odustaju od Tunisa ili Grčke zbog već popunjenih kapaciteta u jeku sezone.

- Važna je i ralika u ponudi. Grčka je čarter destinacija i da bi preuzela dio gostiju, Hrvatska bi morala imati sličan proizvod koji nema, tako da će najviše profitirati Španjolska i Turska koje raspolažu enormnim kapacitetima. Ove su godine kapaciteti u Hrvatskoj već popunjeni. Da se ova situacija dogodila prošle godine, možda bismo više profitirali - pojašnjava Žgomba.Prema njegovim procjenama, Tunis je u većim problemima od Grčke, u kojoj turizam na otocima i sada sasvim dobro funkcionira. Dio gostiju ipak odustaje i od Grčke, a preostali dio još iščekuje hoće li biti socijalnih nemira i mogu li na odmoru računati na novčanu sigurnost, dakle da slobodno mogu podizati novac i plaćati svojim karticama

Turistički bum: U prvih šest mjeseci 7 posto više turista uz porast noćenja za 4,7 posto

U prvih šest mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo 4,18 milijuna turista, koji su ostvarili 16,86 milijuna noćenja, što je 7 posto više turista i 4,76 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, podaci su o rezultatima turističkog prometa u prvoj polovici godine koje su u utorak predstavili ministar turizma Darko Lorencin i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić u hotelu "Malin" u Malinskoj.

Najviše noćenja u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine ostvareno je u Istarskoj županiji, 5,4 milijuna, što je 32,6 posto od ukupno zabilježenih noćenja te 4,2 posto više nego u istom razdoblju lani.

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je danas Općinu Malinska - Dubašnica na otoku Krku, gdje će se susresti s mikro i malim poduzetnicima u turizmu te obići male, obiteljske i integralne hotele na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:07