NIJEMCI NA ODMORU

Istra i Dalmacija su bile najomiljenije regije za turiste koji su ovog ljeta putovali automobilom

Riječ je o istraživanju koje se temelji na analizi 345.547 upita za rute, što je puno manje nego prethodnih godina
 Goran Šebelić/Cropix

Njemački autoklub (ADAC) objavio je danas da su Istra i Dalmacija bile najomiljenije regije za turiste koji su ovog ljeta usred korona krize putovali automobilom. I ne samo to, Hrvatska se našla također pri vrhu najtraženijih zemalja za ljetovanje zajedno s Njemačkom.

Riječ je o istraživanju koje se temelji na analizi 345.547 upita za rute, što je puno manje nego prethodnih godina, i sve se svelo na period između svibnja i rujna.

Istraživanje je pokazalo da se logično najveći broj njemačkih putnika odlučio za ostanak u vlastitoj zemlji, gdje i u normalnim sezonama ostaje jako velik broj Nijemaca. Ove godine to je i više zbog svih ograničenja oko prelaza granica i uopće mogućnosti putovanja. Čak 33, 3 posto upita za rute odnosilo se na Njemačku što je više nego lani.

Na drugom mjestu je bila Italija sa 14,9 posto upita i velikim padom u odnosu na lani kada je imala 18,8 posto svih upita.

Na trećem mjestu je Hrvatska s 14,3 posto upita što je porast u odnosu na lani kada je imala 9,6 posto upita, izvještava ADAC. Zanimljivo je da se Španjolska nije našla među 10 najtraženijih zemalja, a lani je bila na sedmom mjestu.

Najomiljenije regije njemačkih gostiju koji su se odlučili na putovanje automobilom bili su Istra i dalmatinska obala, a jako su pali upiti za ljetovanje na talijanskom jezeru Garda kojega Nijemci obožavaju. Zato su tri njemačke pokrajine profitirale – Južna Gornja Bavarska/ Allgäu, Schleswig-Holstein i Ostsee/Mecklenburg-Vorpommern.

Ono što su u ADAC-u posebno primijetili je činjenica da je kampiranje doživjelo procvat. Najviše se kampista odlučivalo za Njemačku (35,1 posto), Hrvatska je u tom segmentu prestigla Italiju i nalazi se na drugim mjestu s 15,4 posto udjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:00