DRUGO MJESTO

Istarskom gradu nagrada u Bruxellesu: ‘Počašćeni smo jer je Labin prepoznat kao primjer uključivosti i raznolikosti‘

U Bruxellesu je održana svečanost dodjele Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti 2023,

Valter Glavičić

Upravo je u Bruxellesu na svečanosti dodjele Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti 2023., a koju je otvorila Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, gradonačelnik Labina Valter Glavičić primio nagradu za osvojeno drugo mjesto u kategoriji lokalnih tijela s manje od 50.000 stanovnika. Među 74 prijave iz svih dijelova EU-a, Labin se izborio za ulazak među finaliste uz još 28 regija, gradova i mjesta iz devet europskih zemalja: Luksemburga, Finske, Poljske, Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Španjolske i Belgije, priopćili su iz IDS-a.

Nagradu je gradonačelniku uručila Kate Feeney, članica Odbora regija, a gradonačelnik je u svom govoru zahvalio što je jedan mali Labin prepoznat kao bitan kotačić, koji možda ne radi gigantske promjene, no svakako radi pomake ka boljoj kvaliteti života cjelokupne zajednice.

- Govorit ću na hrvatskom jeziku, jer Hrvatska je najmlađa članica Europske unije i za sve nas je jako važno štititi svoj jezik. Počašćen sam što sam danas ovdje i što ste upravo naš grad koji broji nešto više od deset tisuća stanovnika, prepoznali kao grad koji je primjer uključivosti i raznolikosti, raznolikosti koja čini bogatstvo. Labin je možda ponajviše poznat kao rudarski grad, u koji su kroz povijest pristizali rudari iz cijele Europe, u kojem su zajedno radili pripadnici različitih naroda, govoreći različite jezike i dolazeći iz različitih kultura, kazao je Glavičić dodavši:

- No, teški uvjeti rada u rudniku doveli su do velike međusobne požrtvovnosti i uvažavanja. Upravo u rudniku se učila tolerancija, uključivost i različitost. Na tim temeljima tolerancije odgajaju se generacije naših sugrađana i zato je uvažavanje različitosti vrijednost koju živimo, ne krijući ponos rekao je prilikom preuzimanja nagrade gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Ovom se nagradom prepoznaju nastojanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključenosti i stvaranju društva bez diskriminacije. Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima se stvaraju uključivija okruženja za njihove građane, a obuhvaća inicijative kojima se promiču raznolikost i uključenost na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi i ravnopravnosti LGBTIQ osoba te kojima se promiču intersekcionalnost i međupovezani odnosi različitih oblika društvenih kategorija.

Ovo je druga godina zaredom da se ovo natjecanje u organizaciji Europske komisije provodi, a europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli još je i prije izjavila: „Zahvalna sam što su se 74 lokalna tijela prijavila za ovogodišnju Nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Na najbolji mogući način pokazujete do koje mjere Europska unija podržava ravnopravnost i raznolikost te nastoji biti uključiva za sve svoje zajednice. Vaša nastojanja da osigurate jednako postupanje prema svima i da svima osigurate uživanje vlastitih građanskih prava treba podržati i pohvaliti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:17