POTPUNI APSURD

INA godinu i pol dana testira beskontaktno plaćanje. Dulje nego što se razvijalo cjepivo za koronu

Iz tvrtke kažu da se radi o pilot projektu i da im se digitalizacija poslovanja pokazala veoma važnom

Ilustrativna fotografija

 Tomislav Kristo/CROPIX

I dok je vodećim svjetskim znanstvenicima trebalo nešto malo manje od godinu dana da razviju cjepivo protiv koronavirusa, domaćoj naftnoj kompaniji INA-i niti godina i pol dana nije bila dovoljna da bi testirala uslugu beskontaktnog plaćanja na agregatima na kojima se toči gorivo, a ovih dana uređaji za beskontaktno plaćanje su i uklonjeni jer tvrtka, kažu, želi testirati i "druga tehnička rješenja dostupna na tržištu".

U to su se od druge polovice 2020. godine mogli uvjeriti svi koji su došli točiti gorivo na INA-inu benzinsku postaju u Resniku na kojoj su osvanuli uređaji za beskontaktno plaćanje, s namjerom da se što više izbjegava ulazak u trgovine i kontakt s drugim potrošačima i trgovcima.

No mali je problem što ti uređaji, doznajemo u Resniku, nikad nisu niti bili stavljeni u funkciju odnosno putem njih nikad nije bilo moguće platiti gorivo pa je upitno što je to i kako točno INA uopće godinu i pol dana testirala.

Kako su nam pojasnili iz ove kompanije pod mađarskim upravljanjem, riječ je o "pilot projektu plaćanja goriva bankovnim i flotnim karticama na agregatima s namjerom prikupljanja iskustva kupaca".

"Zadovoljstvo kupaca INA-i je na prvom mjestu, stoga kompanija kontinuirano radi na razvoju novih rješenja kojima može omogućiti kupcima što jednostavnije korištenje te kupnju proizvoda i usluga na maloprodajnim mjestima. Pilotna faza još uvijek traje, a s ciljem utvrđivanja najboljeg tehničkog rješenja privremeno su uklonjeni postavljeni uređaji te je u planu postavljanje novih kako bi se provela analiza i drugih tehničkih rješenja koji su dostupni na tržištu", rekli su iz INA-e.

Iako pilot projekt traje već više od godinu i pol dana, a usluga nikad nije bila stavljena u funkciju, iz tvrtke poručuju kako im se digitalizacija poslovanja pokazala veoma važnom, posebno u vremenima kad se maksimalna pozornost pridaje poštivanju preventivnih mjera, poput držanja fizičke distance, ograničenja broja istovremenih kupaca u maloprodajnom prostoru i slično.

Tako su za poslovne korisnike uveli opciju plaćnja putem mobilne aplikacije, a beskontaktno je moguće platiti i kavu putem samonaplatnih uređaja.

No kad će ova usluga biti dostupna i za točenje goriva, nije poznato.

Možda bi INA mogla zatražiti nekoliko savjeta od naših susjeda Slovenaca koji na mnogim benzinskim postajama u zemlji potrošačima omogućavaju beskontaktno plaćanje. Ono je kod susjeda postalo posebno popularno nakon što je slovenska Vlada uvela obvezu covid potvrde i prilikom plaćanja u trgovinama na benzinskim postajama, no isto nije bilo uvjet za beskontaktno plaćanje na agregatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:46