U BOGOTI

I oni su dobili broncu, a neki i srebro: Naši srednjoškolci izvrsni na prirodoslovnoj olimpijadi

Sudjelovalo je 250 učenika iz 44 države, a predstavnici Hrvatske osvojili su čak četiri srebrne i dvije brončane medalje

19. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih

 Službena Stranica Xv. Gimnazije/

U sveopćem slavlju zbog brončanog uspjeha ‘Vatrenih‘ gotovo da je promakla vijest o sjajnom uspjehu učenika iz Hrvatske ostvarenom na 19. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO). U natjecanju održanom u Bogoti sudjelovalo je 250 učenika iz 44 države, a predstavnici Hrvatske osvojili su čak četiri srebrne i dvije brončane medalje!

Vijest je objavljena jučer na službenim stranicama zagrebačke XV. gimnazije (MIOC).

Iz Kolumbije su se tako u Hrvatsku vratili dobitnici medalja: Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu (srebrna medalja), Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu (srebrna medalja), Kim Radešić iz Gimnazije Pula (srebrna medalja), Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci (srebrna medalja), Luka Ozvačić iz Srednje škole Ivan Švear u Ivanić Gradu (brončana medalja) te učenica Lana Krog iz I. Gimnazije u Varaždinu (brončana medalja).

image

19. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih

Službena Stranica Xv. Gimnazije/

U ovoj tradicionalnoj olimpijadi sudjeluju učenici do 16 godina, a iako je riječ o prirodoslovnom natjecanju ono ne uključuje strogu podjelu na predmete biologija, kemija i fizika, već zahtjeva poznavanje općih pojmova u znanosti i njihovo povezivanje, odnosno interdisciplinarnost.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina prirodoslovna područja. Na odabir nacionalnog tima za olimpijadu pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Testiranja se provode u organizaciji mentora sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, a potom se na fakultetu provode i pripreme za natjecanje.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su PMF-a: Tajana Begović sa Kemijskog odsjeka, Andreja Lucić sa Biološkog odsjeka te Karolina Matejak Cvenić sa Fizičkog odsjeka. U pripremi učenika sudjelovali su i studenti Kemijskog odsjeka PMF-a Marco Fraccaro i Mislav Barić te s Biološkog odsjeka Željka Vidaković Cifrek i Josip Skejo.

Sudjelovanje hrvatskih učenika na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:52