TRAŽI SE RJEŠENJE

I dalje se ne zna sudbina Muzila: ‘Bolje da se to privede namjeni, nego da ostane zapušteno‘

Činjenica je da je nova gradska vlast, koju obnaša i Možemo vrlo glasno reklo ne turističkoj izgradnji na Muzilu

Zapuštena i obrasla u raslinje tvrđava Muzil

 Goran Sebelic/Cropix

I dok se prije par mjeseci činilo da je otvaranje bivšeg pulskog vojnog područja Muzil zapravo skoro pa gotova stvar, očito tomu nije tako. Najavljeno otvaranje Muzila za javnost evidentno se neće dogoditi tako skoro, kao što je to nova pulska vlast najavila odmah nakon izbora. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić veli da se čeka odluku države i njihove tvrtke Brijuni Riviera što će oni dalje s Muzilom.

- To je njihovo zemljište i ne znam u kojem smjeru oni razmišljaju i što oni tamo žele razvijati. Mi od države očekujemo da nam da makar jedan dio da bude park na otvorenom. Svjesni smo da ne možemo dobiti cijeli Muzil, ali da barem to sentimentalno bude dio posvećen građanima. Isto tako očekujemo da najstarija tvrđava bude pod upravljanjem grada, kazao nam je Zoričić. Istaknuo je da je uzaludno da se sastaje njihova radna skupina za Muzil, ako Grad nema služnost.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Bolje da se to privede namjeni, nego da ostane zapušteno. I dalje ću na tome inzistirati, kazao je dalje.

A iz tvrtke Brijuni Riviera nisu nam konkretno odgovorili koji je zapravo konačan plan za to područje. U svom odgovoru vele da traže najoptimalnije rješenje.

- Odluku o budućim planovima projekta Muzil potrebno je donijeti na korist svih relevantnih i zainteresiranih – primarno, stvoriti novu vrijednost projekta, sačuvati kulturnu i povijesnu baštinu, planski obogatiti projekt novom infrastrukturom i sadržajem te voditi računa o ekološkim standardima. U narednom periodu planiramo pojačano nastupati na svim relevantnim svjetskim i regionalnim investicijskim sajmovima i događanjima radi privlačenja zainteresiranih investitora, veli nam predsjednik uprave te tvrtke Ivica Butorac.

image
Goran Sebelic/Cropix

No, činjenica je da nova gradska vlast, koju obnaša i Možemo vrlo glasno reklo ne turističkoj izgradnji na Muzilu.

- Grad Pula je financirao izradu nekoliko strateških dokumenata, a među njima Strategija urbanog područja i plan regeneracije brownfield područja. Utvrđeno je da je Muzil strateško područje za razvoj grada u svjetlu novih okolnosti koje je obilježeno klimatskim promjenama. Muzil je naše glavno sredstvo za borbu protiv klimatskih promjena i nema nikakvog razloga da se ono pretvara u resort ili golf igralište ili slične sadržaje. U toj prostorno programskoj studiji utvrđeno je da je najbolja funkcija Muzila da ostane zelena površina i da bude u funkciji građana, a da sve zgrade koje tamo postoje, dobiju novu namjenu. Građani bi trebali vidjeti tu prostorno programsku studiju te bi trebali biti uključeni u odlučivanje, kazala je pak predsjednica gradskog vijeća Dušica Radojčić iz Možemo.

A država pak ne može tek tako ostvariti neki projekt kojemu se protivi lokalna zajednica pa će biti interesantno vidjeti u kojem će se smjeru dalje razvijati ova priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:48