PREDSJEDNIK PGS-A

‘Hrvatskoj je nužna regionalizacija. Regije bi trebale upravljati svime osim monetarnom politikom i vojskom‘

Ocijenio je da regionalne stranke imaju mali utjecaj na nacionalnu politiku zbog otežanog ulaska predstavnika tih stranaka u Hrvatski sabor

Dario Vasilić

 Cropix/Arhiva

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić ocijenio je u četvrtak u Rijeci da je za Hrvatsku nužna regionalizacija, a regije bi trebale upravljati svime osim monetarnom politikom i vojskom.

Darijo Vasilić rekao je na konferenciji za novinstvo u povodu 33. godišnjice osnutka PGS-a da su u tom razdoblju za djelovanje te političke stranke "bile ključne regionalne politike, što podrazumijeva decentralizaciju, regionalizaciju, ali i dekoncentraciju, odnosno poticanje razvoja centara izvan Zagreba".

Ocijenio je da regionalne stranke imaju mali utjecaj na nacionalnu politiku zbog otežanog ulaska predstavnika tih stranaka u Hrvatski sabor.

Naime, izborne jedinice su tako uređene da praktično onemogućavaju dolazak do mandata zastupnika regionalnih stranaka ako ne koaliraju s većim nacionalnim strankama. Proteklih desetljeća nije se bitnije promijenio sustav regija te je i dalje neučinkovit, rekao je Vasilić i dodao da regije nemaju dovoljno novca za razvoj kapitalnih projekata te im je ograničena mogućnost korištenja vlastitih resursa.

Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš ocijenio je da je ta stranka 33 godine bila čimbenik političke stabilnosti između ozbiljno suprotstavljenih stranaka koje su više lijevo ili desno u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

"U mnogo slučajeva smo omogućili da Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija funkcionalno djeluju amortizirajući sukobe, a tu funkciju namjeravamo zadržati i u budućnosti", istaknuo je Ivaniš i dodao da su za tu stanku "interesi regionalizma i lokalpatriotizma bili ispred svega ostalog, kao i zalaganje za socijalnu pravdu, odnosno smanjenje socijalnih razlika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:04