ENERGETSKI ZAKON

Hrvatska preslikava praksu EU: Solare i male vjetroelektrane moći će graditi i zajednice građana

‘U Hrvatskoj postoji samo nekoliko inicijativa koje usprkos svim barijerama razvijaju projekte u svojim sredinama‘

Arhivska fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Udruživanje građana, ustanova i tvrtki u energetske zajednice za gradnju "solara" i malih vjetroelektrana trebalo bi postati brže, lakše i dostupnije nakon stupanja na snagu novog Zakona o tržištu električne energije (ZOTEE).

U Hrvatskoj, primjerice, trenutno radi oko 5000 sunčanih elektrana u kućanstvima te oko 3000 "solara" izgrađenih na imovini tvrtki, obrta i ustanova. Budući da nemaju sva kućanstva, tvrtke ili ustanove uvjete za montažu solara ili njihovi vlasnici nemaju dovoljno novca za prosječnu investiciju u rasponu od 10.000 do 12.000 eura (za kućanstva), postoji mogućnost udruživanja u energetske zajednice koja je ugrađena i u postojeći ZOTEE. No, kako doznajemo u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ), u nas dosad nije zaživjela nijedna energetska zajednica.

- U Hrvatskoj postoji samo nekoliko inicijativa koje usprkos svim barijerama razvijaju projekte u svojim sredinama, ali potrebno je učiniti mnogo više kako bi se uklonile barijere i omogućilo većem broju građana sudjelovanje u izgradnji solarnih elektrana - komentira programski koordinator ZEZ-a Mislav Kirac. Dodaje da postojeći propisi sadrže ograničenja za osnivanje energetskih zajednica koja su, ističe, u suprotnosti s europskim direktivama te ih je potrebno ukloniti.

Dosadašnja ograničenja

U prijedlogu novog ZOTEE-a, koji je prošao javnu raspravu i očekuje se da ga Vlada uputi u Sabor prije ljetne stanke, poticanje stvaranja energetskih zajednica navodi se kao jedan od glavnih ciljeva izmjene postojećeg propisa. Prema sadašnjem zakonu, moguće je osnivanje energetskih zajednica pod uvjetom da su osnivači zajednice priključeni na istu trafostanicu. Drugim riječima, geografski je kriterij presudan u tome hoće li osnivačima zajednice biti omogućen zajednički projekt solarne ili male vjetroelektrane, pa i ne čudi što u nas zasad nema zajedničkih ulaganja u solare ili male vjetroelektrane.

image

Mislav Kirac

Tomislav Krišto/Cropix

"Ograničenje na jednu trafostanicu za članove energetskih zajednica građana označavala je mogućnost ograničenja na samo jedno naselje u gradu, a u slučaju vrlo razgranate elektroenergetske mreže i na jednu ulicu ili zgradu. Geografsko ograničenje značajno otežava uspostavu energetskih zajednica građana", ističe se u Vladinu prijedlogu izmjene ZOTTE-a. Spomenute prepreke Vlada će ukloniti odredbom u novom zakonu prema kojoj je "slobodno osnivanje energetskih zajednica na cijelom području države".

Zeleni cilj

- Članovi energetske zajednice građana moći će biti iz bilo kojeg područja u Hrvatskoj, a takva je praksa i u drugim članicama EU. Iako je dosadašnje ograničenje predstavljalo veliku barijeru, i dalje postoje barijere koje je potrebno ukloniti kako bi u Hrvatskoj zaživjela praksa udruživanja građana radi realizacije energetskih projekata, npr. izgradnje solarnih elektrana. Ono što zagovaramo je omogućavanje izgradnje solarnih elektrana za samoopskrbu za sve korisnike koji su spojeni na niskonaponsku transformatorsku stanicu, bez potrebe da osnivaju pravnu osobu - kaže Mislav Kirac.

Ilustrirajući prijedlog ZEZ-a na konkretnom primjeru, naš sugovornik navodi kako bi zakon trebao omogućiti da skupina suvlasnika zgrada ili kuća, od kojih neke imaju mogućnost ugradnje fotonaponskih postrojenja, zajednički uloži u postrojenje u njihovoj neposrednoj blizini kako bi zajednički koristili jeftiniju obnovljivu energiju bez obveze osnivanja nove pravne osobe.

Prema podacima europskog udruženja energetskih zajednica RESCoop.eu, na Starom kontinentu aktivno je 1900 energetskih zajednica s oko 1,2 milijuna osnivača ili članova. U Belgiji, primjerice, djeluje energetska zajednica "Ecopower" s čak 64 tisuće osnivača. Europska unija zacrtala je u REPowerEU planu cilj da 2050. godine 50 posto energije iz "obnovljivaca" u Uniji proizvode kućanstva.

Na cijelom području RH bez ograničenja
Energetske zajednice moći će se osnivati na cijelom području države bez ograničenja u obliku zajedničkih trafostanica osnivača i zajedničkog prebivališta

Trebat će osnovati udrugu građana
Skupina suvlasnika zgrada ili kuća zajednički uloži u postrojenje u neposrednoj blizini kako bi koristili jeftiniju obnovljivu energiju bez obveze osnivanja nove pravne osobe

U EU trenutno oko 1900 energetskih zajednica
U Hrvatskoj trenutno nema energetskih zajednica, a u EU ih ima oko 1900. Cilj je EU da 2050. godine 50 posto energije iz "obnovljivaca" u Uniji proizvode kućanstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:45