CIJENE ENERGENATA

HDZ-ovci hvale Vladin paket pomoći: ‘Nismo ni frajeri, ni populisti, ne trebaju nam upute oporbe‘

Marko Pavić izrazio je zadovoljstvo što je Vladin paket rađen u partnerstvu sa socijalnim partnerima i udrugama umirovljenika

Josip Borić, Branko Bačić i Marko Pavić
 

 Goran Mehkek/Cropix

Saborski Klub HDZ-a pohvalio je u četvrtak Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata težak gotovo pet milijardi kuna, sve je političke aktere pozvao da mjere podrže, a velike gradove da također pomognu građanima.

Vlada će pravovremenim, sveobuhvatnim paketom mjera omogućiti da se suzbije, prevenira i ograniči inflacija, tim će se mjerama pomoći gospodarstvenicima, rekao je novinarima predsjednik Kluba Branko Bačić, podsjetivši da je Vlada u proteklih šest godina više puta bila u poziciji kriznog menadžmenta, počevši od Agrokora, preko pandemije covida, do sada rasta cijena energenata.

Vladin paket, naglašava, nije sam po sebi dovoljan ukoliko i svi drugi akteri u društvu, trgovci, proizvođači, pa i lokalne jedinice na svoj način i u okviru svog djelokruga ne reagiraju na sličan način.

„Držimo da se Vlada izložila paketom mjera teškim kao dva Pelješka mosta, na razini gotovo pet milijarda kuna, našla je balans i način kako zaustaviti urušavanje standarda građana“, rekao je Bačić, apostrofirajući kako su paketom obuhvaćeni svi građani, ali i mikro, mali i srednji gospodarstvenici, poljoprivrednici i ribari.

Predsjednik HDZ-ova Kluba tumači kako je spomenutim paket Vlada mogla ponuditi zahvaljujući odgovornom radu, odnosno činjenici da je proračun financijski konsolidiran, a BDP lani rastao dvoznamenkasto.

image
Goran Mehkek/Cropix

Nismo ni frajeri, ni populisti

Josip Borić pozabavio se reakcijama na Vladin paket mjera.

Brojni su akteri tvrdili da Vlada nema snagu, znanje i da neće učiniti ništa da obuzda rast cijena energenata, no jučerašnji je paket demantirao sva takva očekivanja, kazao je i istaknuo kako su prve reakcije građana vrlo pozitivne, kao i reakcije predstavnika udruženja i poduzetnika, umirovljenika, sindikata, kao i nekih političkih aktera.

„Skepsa nekih političkih aktera nakon dvogodišnje realizacije prvog paketa mjera, pretvorila se u podršku i mjerama i namjerama ove Vlade“, rekao je Borić i konkretizirao kako misli na SDP-a i Možemo.

„Oni koji nisu razumjeli prvi paket mjera (za covid), kao što su stručnjaci iz Mosta i DP, očito ne razumiju ni ovaj, i zato su očito njihove reakcije bile negativne iz nama nepoznatih razloga“, kazao je zastupnik, šaljući im jasnu poruku.

„Nismo ni frajeri, ni populisti, ne trebaju nam njihove upute za donošenje odluka, ali odgovorno vođenje države i njenih financija već šestu godinu omogućava onima koji znaju i mogu da u svakom trenutku mogu povući potez koji pomaže najranjivijima, a da ne ugrozimo strateške ciljeve“, izjavio je Borić.

Iz HDZ-a odbacuju tvrdnje iz SDP-a da su prepisali njihove mjere.

„Sačuvaj me Bože SDP-ovih mjera koje najavljuju kad se kriza u Hrvatskoj pojavi“, kazao je Bačić, pa podsjetio na fotografije s glavicama kupusa u krizi oko Agrokora, i najave o 400 tisuća nezaposlenih u covid krizi.

Ako su na ovakav način promišljali mjere, mi se tome radujemo, to je samo znak da su mjere doista dobre, kazao je Bačić.

image

Josip Borić, Branko Bačić i Marko Pavić

Goran Mehkek/Cropix

Neka se i veliki gradovi uključe u pomoć građanima

Borić je pak pozvao velike gradove, tj. njihove čelnike da se također uključe u pomoć građanima, posebno apostrofirajući Zagreb.

Situacija u Zagrebu traži reakciju i samog gradonačelnika i političara koji rade u tom gradu, neka oni kažu kako, kome i koliko treba pomoći, a s obzirom da raspolažu s gotovo 19 milijardi kuna, neka pronađu određena sredstva i pomognu prije svega poduzetnicima i kućanstvima, poručio je zastupnik.

Pozivamo sve političke aktere da podrže ove mjere jer mislimo da im nije pametno ostati na suprotnoj strani, jer tamo, koliko smo vidjeli, nema ničega, izjavio je Borić.

Marko Pavić izrazio je zadovoljstvo što je Vladin paket rađen u partnerstvu sa socijalnim partnerima i udrugama umirovljenika.

Vlada je time pokazala partnerstvo sa svim dionicima u društvu, pokazala da ima solidarnosti i da može pravovremeno donijeti mjere i stati u zaštitu najranjivijih, socijalno isključenih, rekao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:16