RASTE BROJ CYBER NAPADA

‘Hakeri vam mogu pokupiti sav novac s računa, ukrasti podatke, tražiti otkupninu...‘ Evo kako se zaštititi!

Iz Službe kibernetičke sigurnosti savjetuju da bi se trebalo odjaviti sa stranice nakon izvršenog plaćanja
Hakerski napad, Ilustracija
 Nicolas Asfouri/Afp/Profimedia

Sve više građana prima čudne SMS-ove s nepoznatog broja koji kriju zloćudne poveznice, ali i mailove koji pozivaju na klikanje, a iza kojih se kriju kriminalci iz različitih krajeva svijeta. Sve je više i upozorenja da se takvi sadržaji ne otvaraju nego da se odmah izbrišu. Opasnosti koje vrebaju iz virtualnog svijeta sve je više, a policija bilježi porast prijava.

- Ukoliko su poruke od nepoznatog pošiljatelja ili nešto što dosad nismo zaprimali, što nam je čudno, nikako otvarati i nikako ne otvarati poveznice koje su unutra', upozorava Valerija Golubić iz Službe kibernetičke sigurnosti za Novu TV.

Golubić savjetuje da bi se trebalo odjaviti sa stranice nakon izvršenog plaćanja.

- Imajte sigurnosnu kopiju svih podataka s uređaja, kvalitetan antivirusni softver, isključite wi-fi, lokacijske usluge i bluetooth kad se ne koriste, izbjegavajte davanje osobnih informacija.

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap sa Instituta za istraživanje hibridnih sukoba poziva na edukaciju:

- Nažalost dobar dio internet korisnika nije svjestan svih opasnosti koje dolaze iz činjenice da se mi s brojnim uređajima kojima danas raspolažemo spajamo na web poslužitelje, odnosno internet. Cyber napadači su domišljati, vrebaju lakovjerne. Mogu vam pokupiti sve novce s vaših financijskih računa, mogu vam ukrasti sve vaše podatke, mogu se lažno predstavljati koristeći se tim podacima i preuzeti financijske, poslovne i neke druge obveze u vaše ime, a da vi toga niste svjesni nego postanete svjesni onog trenutka kad to sve dođe na naplatu. Služe se i ucjenama na koje se ne smije pristati, otkupninu znaju tražiti u kriptovalutama, kako bi prikrili trag u skrivenom prostoru cyber kriminalaca, ističe za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:23