DONESENA ODLUKA

General Josip Lucić i bivši načelnik Čepina ušli u Nadzorni odbor firme koja je nadležna za transport plina

Osam godina bio sam načelnik Oružanih snaga, a za vođenje velikih sustava morate imati značajne menadžerske sposobnosti, kaže Lucić

Josip Lucić (lijevo) i Dražen Arnold (desno)

Državna kompanija Plinacro, nadležna za transport plina u Hrvatskoj, ima nove članove Nadzornog odbora, i to generala u miru Josipa Lucića i HNS-ovca Dražena Arnolda, koji je u tom nadzornom tijelu kompanije bio i u ranijem četverogodišnjem mandatu.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na sjednici održanoj 14. veljače donijelo je odluku o izboru tih novih članova, odnosno prihvatilo je prijedlog ravnatelja CERP-a Milana Plećaša i zadužilo skupštinu društva da Lucića i Arnolda izabere za članove Nadzornog odbora na mandat od četiri godine.

Mjesečno 2000 kuna

Josip Lucić umirovljeni je general zbora Hrvatske vojske i ravnatelj Veteranskog centra, po struci doktor kinezioloških znanosti i blizak HDZ-u. U kampanji za prošle lokalne izbore, primjerice, vrlo aktivno je podržao kandidaturu sadašnjeg ministra gospodarstva Davora Filipovića za gradonačelnika Zagreba, a često je branio ministra obrane Marija Banožića od napada predsjednika Zorana Milanovića.

Dražen Arnold bivši je HSS-ovac, koji je nakon razlaza s predsjednikom stranke Krešom Beljakom 2017. prvo bio nezavisni, a onda je prešao u HNS. Bio je načelnik Općine Čepin, aktualni je općinski vijećnik, a po struci je liječnik obiteljske medicine i ima svoju ordinaciju.

Što bi doktor kineziologije i liječnik obiteljske medicine trebali nadzirati u kompaniji koja upravlja plinskom infrastrukturom u Hrvatskoj, nije posve jasno.

Iz CERP-a pak tvrde da njih dvojica ispunjavaju uvjete propisane Uredbom Vlade o uvjetima za izbor i imenovanje članova NO-a i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za RH i načinu njihova izbora. Prema toj uredbi, kandidat za člana NOa- mora imati visoku stručnu spremu, najmanje pet godina iskustva na rukovodećim položajima, mora poznavati korporativno upravljanje, financije i računovodstvo te ne smije biti u sukobu interesa.

Članovi NO-a Plinacra ne biraju se javnim natječajem kao u nekim drugim državnim tvrtkama jer Plinacro nije na popisu strateških kompanija, pa se biraju na osnovi Zakona o upravljanju državnom imovinom, odnosno predlaže ih Upravno vijeće CERP-a na čijem je čelu ministar graditeljstva Branko Bačić, a na prijedlog ravnatelja CERP-a.

- Nije bio raspisan javni natječaj jer nije ni trebao biti. Obveza raspisivanja javnog natječaja za izbor kandidata za člana NO-a društva Plinacro d.o.o., Zagreb, nije propisana gore navedenom uredbom, jer se ne radi o društvu od posebnog interesa za RH - pojašnjavaju iz CERP-a.

Odgovaraju i da članovi NO-a primaju mjesečno 2000 kuna neto naknade. - Visina mjesečne naknade određena je Odlukom Vlade RH o iznosu naknade članovima NO-a i upravnih vijeća od 2. travnja 2009. - napominju.

Prethodno iskustvo

General Lucić, koji je bio i načelnik Glavnog stožera HV-a, sigurno ima upravljačko iskustvo, no je li baš ovaj NO mjesto za njega?

- Osam sam godina bio načelnik Oružanih snaga RH, a to je jedna od najvećih organizacija u Hrvatskoj, što znači da za vođenje takvih velikih sustava morate imati značajne menadžerske sposobnosti. Proveo sam jedan ogromni projekt - transformacije vojske iz ratne u mirnodopsku i tijekom mog mandata načelnika Glavnog stožera vojska je ušla u NATO - pojašnjava Lucić.

U mnogim poslovima, dodaje, pa tako i u ovom važna je organizacija i znanje vođenja procesa, kao i kvalitetni suradnici.

No, što zna o financijama i računovodstvu koje će kontrolirati u Plinacru?

- Proračun MORH-a u to je vrijeme bio 5 mlrd. kuna, a i ja sam sudjelovao u njegovu kreiranju kao načelnik Glavnog stožera - odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 17:16