DOSTA JE UVOZA!

Eurozastupnik Ilčić: ‘Unija ne smije dopustiti da njezini građani jedu nezdravu hranu iz trećih zemalja‘

‘Proizvodnja hrane u EU pasti će za dvanaest, a izvoz za 20 posto. Istovremeno, uvoz će se udvostručiti‘

Zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić 

 Goran Mehkek/Cropix

Zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić (član kluba Europski konzervativci i reformisti) organizirao je u Osijeku konferenciju "Znam što jedem - perspektiva domaće proizvodnje hrane" na kojoj je poručio kako EU ima najviše ekološke standarde u proizvodnji hrane u svijetu, ali i kako Uniju povećanje tih standarda - a da se oni ne traže i za hranu uvezenu iz trećih zemalja - dovodi u neodrživ položaj.

- Prema studijama europskog Odbora za poljoprivredu, predviđa se kako će u zemljama Europske unije proizvodnja hrane u idućem razdoblju pasti za 12 posto, prihod farmera za 16 posto, a izvoz za 20 posto. Dok će uvoz hrane porasti za više od sto posto. EU ne smije dopustiti da njezini građani jedu nezdravu hranu iz trećih zemalja, a da istodobno upropastimo svoju poljoprivrednu proizvodnju - poručio je Ilčić. Stoga se "zelena tranzicija", tvrdi, mora provesti odgovorno.

- Neprihvatljivo je da danas litra mlijeka u prodavaonici na našoj obali stoji 11,60 kuna, a naš stočar za nju dobije manje od tri kune - rekao je i poručio da su proizvodnja zdrave hrane i poljoprivreda iznimno važna demografska pitanja.

- Kvadrat stanovanja na selu je puno jeftiniji nego u gradu, a da bi ljudi došli na selo moraju moći živjeti od nečega. A to je poljoprivreda - zaključio je zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:28