SLUČAJEVI NASILJA

Europska komisija ozbiljno shvaća optužbe za zlostavljanje migranata na hrvatskoj granici

Hrvatske vlasti su se obvezale provesti istrage o izvještajima o zlostavljanjima na svojim vanjskim granicama
Ylva Johansson
 Kenzo Tribouillard/AFP

Europska komisija je najavila da će uputiti pismo Ministarstvu unutarnjih poslova i tražiti od hrvatskih vlasti primjenu neovisnih mehanizama nadzora kako bi se istražili navodi o zlostavljanju migranata na hrvatskim vanjskim granicama.

Najavila je i "detaljnije razgovore" s hrvatskim vlastima. I povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson je napisala kako ona "shvaća vrlo ozbiljnima" izvještaje koji govore o vraćanju izbjeglica i nehumanom postupku prema migrantima na granici Hrvatske i BiH, o kojima je zadnji izvještaj objavio danski komitet za izbjeglice.

- Planiram detaljne razgovore s hrvatskim vlastima o ovim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava. Razgovarat ću također o daljem razvoju mehanizama nadzora koje je Hrvatska uspostavila uz financijsku potporu Europske komisije.

Hrvatske vlasti su se obvezale provesti istrage o izvještajima o zlostavljanjima na svojim vanjskim granicama, promatrati situaciju i informirati Komisiju o postignutom napretku", napisala je Johanson u svojoj izjavi.

Nedavno je i povjerenica Vijeća za ljudska prava Dunja Mijatović ponovila poziv hrvatskim vlastima za istraživanje slučajeva nasilja i neljudskog tretiranja izbjeglica.

- Zadnje sumnje o kolektivnim deportacijama migranata, onemogućavanju pristupa sustavu azila i ekstremno nasilje od strane službenika represivnog aparata Hrvatske su krajnje zabrinjavajuće. Brojne organizacije za ljudska prava i međunarodne organizacije su dokumentirale stalni oblik zlostavljanja migranata koji pokušavaju iz Bosne i Hercegovine prijeći u Hrvatskoj.

Bez obzira na moje pozive hrvatskim vlastima još od prije dvije godine da osiguraju hitnu, efikasnu i neovisnu istragu ovih sumnji, i odgovora Vlade da se takvi navodi istražuju, uvjerljivi izvještaji o takvim kršenjima se nastavljaju - poručila je Mijatović u svojoj izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:17