VELIKA ISTRAGA

Ekološka katastrofa u Istri, ali to nije kraj mučne priče: ‘Ne želimo ovo u srcu Gorskog kotara‘

Pazinskoj tvrtki oduzeta je dozvola za rad, a otpad je ostao. Sada traže novu lokaciju u Prezidu, no Gorani su se pobunili
U bivšoj tvornici Istraplastike firma Natural recycling company odlaže otpad
 Goran Sebelic/Cropix

Grozomorna slika iz nekog filma katastrofe, one ekološke. Da, baš tako izgleda slika bivše pazinske tvornice Istraplastika gdje je u studenome 2019. pazinska tvrtka Natural Recycling Company od Istarske županije dobila dozvolu za gospodarenje neopasnim otpadom. I u samo pola godine uspjela je nagomilati na tone i tone industrijskog miješanog otpada iz Italije u bivše tvorničke prostore, no od recikliranja danas nema ni r. I ne samo to. U međuvremenu je pod tonažom otpada u tvorničkoj hali gdje se otpad odlagao, propala međukatna konstrukcija, pa se otpad "razlio" na dvorište. I eto još većeg problema - cijelo ljeto Pazinjani koji žive u okrugu nekadašnje tvornice borili su se sa žoharima, muhama i drugim štetočinama.

Smrad poluraspadnutog otpada širio se okolo po parkiralištu, obližnjoj šumi i šetnici prema Lindaru, oko susjednih kuća, gdje stanovnici više nisu mogli otvarati prozore niti ugodno boraviti na otvorenom. Boje se i požara na takvom deponiju koji je usred grada.

Evidentno je da se vlasnici nisu držali propisa pa im je inspekcija na kraju oduzela dozvolu i zatražila da zbrinu otpad. No, to nisu napravili. I sada ti isti vlasnici traže drugu lokaciju za svoje poslovanje, i to u Prezidu kraj Čabra.

Međutim, Gorani su ustali protiv takve priče.

U Prezidu stanovnici već mjesec dana dežuraju i prate kamione koji dolaze u mjesto, boje se da ne bi u tajnosti prevozili smeće koje bi ušlo u tvornicu. Točno to su napravili u Kupjaku. Ostavili su smeće, ljudi su pozvali inspektora. On je zabranio odlaganje otpada, ali smeće je ostalo tamo i stanovnici ga svaki dan gledaju dok traje postupak, kaže nam dogradonačelnica Čabra Ivana Lakota o drami koju prolaze stanovnici Prezida, goranskog mjesta u blizini Čabra, odmah uz granicu sa Slovenijom.

Prezid je u stanju pripravnosti otkad su počele zakulisne igre s bivšom tvornicom Finvesta u tom naselju. Mještani su, naime, doznali da se Finvestove tvornice namještaja pretvara u odlagalište recikliranog otpada kojim bi trebala rukovoditi talijanska tvrtka Natural Recycling Company sa sjedištem u Pazinu. Doznali su da Finvest s talijanskom tvrtkom dogovara iznajmljivanje prostora, a prve su informacije čak otkrivale da bi to mogla biti i spalionica otpada.

image
Goran Sebelic/Cropix

Ironija je da je propala tvrtka Marija Filipovića, koji se u javnosti predstavljao kao dobrotvor koji sve svoje ostavlja stanovnicima svoga kraja, u konačnici te iste stanovnike dovela u situaciju da se moraju braniti od potencijalne ekološke katastrofe.

Franjo Pantar, predsjednik Mjesnog odbora, kaže nam da je sve počelo kad su mještani počeli primjećivati da se nešto događa u tvornici koja je bila ugašena.

- Vidjeli smo da odvoze stvari koje su bile u tvornici, namještaj, drvo... Posumnjali smo tko je to zakuhao i počeli smo malo pratiti i kopati. Naši mladi, koji su dobri u kopanju i novim tehnologijama, došli su tako do talijanske tvrtke iz Pazina i otkrili što se uz njih veže. Vidjeli smo što su pokušali u Pazinu, Kupjaku, Liču, i shvatili da to sada pokušavaju napraviti u Prezidu... Da nam žele ovdje ostavljati smeće. Pratili smo, fotografirali, obavijestili smo Državni inspektorat. Obavijestili smo i slovenska nadležna tijela, tako da za slučaj sada zna i Ljubljana. Naime, tu kod nas izvire potok koji se zove Trbuhovica koji se, pak, ulijeva u Ljubljančicu, tako da su ugrožene i vode u Sloveniji - kaže nam Pantar.

Mještani prate što se događa u tvornici, dežuraju, gledaju dolazi li tko. U Državnom inspektoratu rekli su im da ih zovu čim primijete sumnjive aktivnosti i da će inspektori doći u roku od sat i pol. Buka iz Prezida odjeknula je u Čabru, u uredu gradonačelnika i među gradskim vijećnicima. Svi su se složili da Prezid ne smije postati odlagalište otpada, a čelništvo Čabra i predstavnici Prezida sastali su se zbog tog problema s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom. U prostornom planu Primorsko-goranske županije, naime, na čestici koja je u vlasništvu Finvesta predviđena je drvoprerađivačka djelatnost, a ne odlaganje otpada.

- Govorili su da će šivati torbice, raditi nekakve remene, ali to je bila vrlo očita laž - kaže Pantar. Dogradonačelnica Pantar kaže nam da čvrsto stoje iza toga da definitivno ne žele "mehaničku obradu neopasnog industrijskog otpada", što je djelatnost koju je talijanska tvrtka ovdje namjeravala obavljati, barem na papiru. Papire za dozvole, veli Pintar, nisu predali.

image
Franjo Pantar
Matija Djanjesic/Cropix

Nisu ni predali zahtjev PGŽ-u za dobivanje odobrenja. Bili smo kod župana i vrlo je jasno rečeno da preradu, obradu i deponiranje otpada prostorni plan na toj čestici ne dopušta i da dozvolu, ako predaju zahtjev, neće dobiti. Vjerujemo da je ono što slijedi raskid ugovora s Finvestom - kaže dogradonačelnica Čabra.

Gorani imaju potpuno pravo, smatraju Pazinjani koji u svom susjedstvu već mjesecima gledaju hrpe smeća za koje se nitko ne brine, koje vjetar raznosi po okolici, a za toplijeg vremena redovito dolazi ekipa za deratizaciju. Svojedobno se na pazinskom Gradskom vijeću govorilo i o podizanju kaznene prijave protiv tvrtke.

- Već neko vrijeme na tom prostoru nema nikakvih aktivnosti. Sve je počelo početkom ove godine kad su kamioni dovozili na tone otpada. Pitali smo vozače kamiona odakle je taj otpad pa su nam rekli da ga dovoze iz Italije. Znamo i da je bilo u nekoliko slučaja pokušaja dovoženja otpada iz Makedonije, ali im to nije uspjelo. Otpad se skladištio u unutarnjim prostorima, međutim u jednom trenutku je pala međukatna konstrukcija, i otpad se počeo zbrinjavati u dvorištu tvornice. Tu su i počeli problemi jer se taj otpad nije zbrinjavao na način kao što je to bilo obećano. Zato smo više puta zvali inspekciju koja je odmah izašla na teren i koja je uočila nepravilnosti u radu. Koliko znam, dozvola za rad im je oduzeta. Međutim otpad je ostao - kaže nam Ivan Guštin koji živi u neposrednoj blizini Istraplastike. On smatra da tvrtka nije imala nikakvu namjeru reciklirati otpad i da je zanemarivala naputke inspekcije.

image
Tvornica
Matija Djanjesic/Cropix

- Iskreno, ne znam kako su oni mislili takav otpad reciklirati jer je riječ o pomiješanom otpadu - plastici, metalu, papiru, slami sa stočne farme. Čak smo vidjeli da su dovezli jednu transportnu traku i neku vrstu mlinca za otpad, ali nismo vidjeli da su bilo što reciklirali. Mislim da je to bila samo gluma pred inspekcijom. Čuli smo i da su planirali dio otpada voziti u cementaru Holcim u Koromačno na spaljivanje, ali ništa se od toga nije dogodilo. A nakon što im je zabranjen rad, više nikoga i nema na lokaciji. Od kolovoza se otpad ne dovozi, neko vrijeme su radnici bili još tu, ali već mjesec nema nikoga. A otpad sa svim problemima je ostao. I sada smo čuli da se sele u Prezid. Nije mi jasno kako je to moguće uz sve probleme koje je ta tvrtka imala u Pazinu - ističe Guštin.

I zaista nema nikoga na mjestu gdje je stotine tona smeća. Čak su i vrata provaljena, a svatko može ući u halu gdje je odložen otpad. Njegovu priču potvrđuje i Državni inspektorat koji nam je odgovorio da je tvrtki zabranjen rad, da su zatražili uklanjanje otpada na mjestima gdje ga nisu smjeli odložiti, međutim, ništa od toga tvrtka nije napravila.

- U inspekcijskom nadzoru inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata u srpnju ove godine utvrđeno je da je došlo do urušavanja katne konstrukcije građevine u kojoj se obavlja djelatnost te je inspekcija zaštite okoliša rješenjem naredila privremenu zabranu rada do usklađivanja rada s izdanom dozvolom. Također, naređeno je uklanjanje otpada s dijela lokacije za koju stranka ne posjeduje dozvolu, a na koju je premješten otpad iz urušene građevine. U kontrolnom nadzoru utvrđeno je da stranka nije postupila po rješenju te je inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata upravnom odjelu Istarske županije podnijela prijedlog za ukidanje dozvole koja je i ukinuta Rješenjem od 16. listopada 2020. godine. Na predmetno rješenje stranka je izjavila žalbu, navode u Državnim inspektoratu. No, to nije jedini grijeh tvrtke talijanskih vlasnika. Pokušali su nekoliko puta i ilegalno uvesti otpad u Hrvatsku.

- Napominjemo da je inspekcija zaštite okoliša više puta postupala kod navedene pravne osobe, a vezano uz uvoz i unos otpada u Republiku Hrvatsku. Utvrđeno je da je riječ o ilegalnim pošiljkama otpada te je zabranjen njihov uvoz i naređen povrat pošiljki iz zemlje porijekla te ishođenje suglasnosti nadležnih tijela, odnosno Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te nadležnog tijela zemlje porijekla - poručili su.

image
Mjesto Prezid
Matija Djanjesic/Cropix

No, nažalost bez obzira na sve to, tvrtka može zatražiti novu dozvolu za rad u nekoj drugoj županiji. Iako je imala namjeru raditi u Prezidu, i to u prostorima bivše tvornice Finvest, dozvolu još nije zatražila. Potvrdila nam je to pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar-Jurković.

- Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije nije zaprimio zahtjev navedene tvrtke za izdavanje dozvole za obavljanje djelatnosti zbrinjavanja i recikliranja otpada u Prezidu te nije izdalo nikakvu dozvolu u tom smislu. Napominjemo da takvo što ne bi ni bilo moguće jer gospodarenje otpadom na prostoru bivše tvornice Finvest nije predviđeno vrijedećim Prostornim planom uređenja grada Čabra - istaknula je pročelnica.

A dozvolu očito nisu zatražili jer nemaju potporu u Gradu Čabru. Tamošnji gradonačelnik Kristijan Rajšel zbog otvaranja takvog pogona sastao se s mještanima Prezida i nakon toga pazinskoj tvrtki poslao odbijenicu.

Zajedničko je stajalište svih nas da ne možemo dopustiti obradu otpada u Prezidu, u bilo kakvom obliku. Ovime nikako ne zaustavljamo investicije, ne odbijamo nova ulaganja, nego branim zdravlje naših sugrađana i dajemo sve od sebe da našoj djeci u nasljedstvo ostavimo siguran grad i očuvanu prirodu. Vaši poslovni planovi koji se odnose na reciklažu industrijskog otpada u taj se nasljedni dio ne uklapaju i moramo vam poručiti - u mjestu Prezid i Gradu Čabru partnera za bilo kakvu obradu bilo kakvog otpada nećete naći - poručio je čabarski gradonačelnik u svom pismu tvornici iz Pazina koju su lani osnovali Gianfranco Schiavon s adresom u obližnjem selu Zabrežani i njegov talijanski kolega Mauro Menghi.

Tvrtka je registrirana za djelatnost nespecijalizirane trgovine na veliko, a u 2019. je ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 3,669.047 kuna. Tvrtka ima jednog zaposlenog. Vlasnici nam nisu odgovorili na upit što planiraju u Pazinu i Prezidu i zašto nisu uklonili nepravilnosti, nego su u to ime angažirali odvjetnicu Mariju Cindrić Bojmić iz Vukovara. Priznaju sve što se dogodilo, ali kažu da su im posao otežali mediji, zbog čega trpe veliku financijsku štetu. Mještanima Prezida poručuju da na mjestu tvornice sagrade dječje igralište.

- Tvrtka Natural i dalje će nastojati pronaći prostor za nastavak obavljanja djelatnosti u svrhu obrade otpada koji je u njezinu posjedu, a stanovnici Prezida mogu na predmetnoj lokaciji napraviti igralište za djecu, samo je pitanje za koju djecu jer se populacija goranskog kraja intenzivno smanjuje iz godine u godinu zbog nedostatka investicija i radnih mjesta.

image
Goran Sebelic/Cropix

Poznata situacija s brojnim "divljim odlagalištima" u Gorskom kotaru svakako ne ide u prilog "ekološkoj osviještenosti" Gorana koji bi pokretanjem jednog takvog projekta imali mogućnost predaje otpadne plastike na recikliranje umjesto da je ilegalno odlažu u šumama, odgovara nam vukovarska odvjetnica. Što se tiče situacije u Pazinu, kažu da im je žao što se to dogodilo.

- Tijekom srpnja 2020. dogodilo se mehaničko oštećenje dijela katne konstrukcije građevine. Da bi se spriječilo daljnje urušavanje, kao i saniranje objekta, dio baliranog otpada iz građevine hitno je uklonjen na plato ispred same građevine, a o čemu su obaviještene nadležne inspekcije. Nisu utvrđene dodatne nepravilnosti, niti eventualna posredna ugroženost okoliša osim onih koje su očite, a to je da je dio neopasnog otpada trenutačno smješten na platou ispred građevine koji prostorno nije definiran dozvolom. Tvrtka je odmah počela s radovima nužnim za sanaciju štete na objektu i potpisala je ugovor za izvođenje građevinskih radova s ovlaštenom tvrtkom, radovi su još u tijeku, a pregovara i s drugim ovlaštenim tvrtkama koje bi mogle preuzeti manje i privremeno skladištenje otpada. Međutim, lokalne novinarske ekipe zakomplicirale su situaciju netočnim navodima, čime su uznemirile lokalno stanovništvo i širu javnost te uvelike otežale rješavanje nastale situacije. Namjera tvrtke Natural je obraditi i reciklirati sav otpad. Međutim, privremeno za to ne postoje tehničko-tehnološki uvjeti - navela nam je odvjetnica Marija Cindrić Bojmić.

Baš zbog toga tvrtka je krenula u potragu za novim prostorom i našla ga je u Prezidu.

- Riječ je o industrijskom kompleksu, tj. tvornici namještaja koja već dulje ne radi, ali koja svojim tehničkim karakteristikama odgovara namjeni. Nakon zaključenja ugovora o zakupu i obavljanja preliminarnih razgovora s lokalnom upravom, a dok zahtjev nije ni podnesen, proces je zaustavljen zbog nezadovoljstva lokalnog stanovništva, iz nepoznatog razloga, ali s očitim zlonamjernim širenjem dezinformacija o djelatnosti tvrtke. Izjave i navodi da tvrtka Natural namjerava odlagati (deponirati) i spaljivati otpad u Gorskom kotaru sasvim su netočne. Riječ je isključivo o recikliranju krutog neopasnog otpada koje se obavlja u zatvorenoj građevini, a djelatnost isključuje emisiju buke, otpadnih plinova i neugodnih mirisa, ispuštanje otpadnih voda, korištenje opasnih tvari, odlaganje itd. Postupak je ekološki prihvatljiv - navodi nam odvjetnica dalje.

Ističe da bez suglasnosti lokalne zajednice nadležno tijelo ne može izdati dozvolu za gospodarenje otpadom. Kaže i da zbog takve situacije, odnosno nemogućnosti rada, trpe veliku financijsku štetu.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Investirala su se znatna sredstva za kupnju skupocjene opreme za obradu otpada, uključujući sortirne linije, drobilice, trgalice, preše, balirke, teretna vozila itd. Otvaranjem pogona u Prezidu otvorila bi se i nova radna mjesta za lokalno stanovništvo koje bi i na taj način imalo izravan uvid u sve radnje koje bi se obavljale na lokaciji - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:20