NOVA TEHNOLOGIJA

DVB-T2 TV: Proces prelaska na novi digitalni signal stajat će 115 milijuna kuna

Da bi mogli gledati televiziju, svi sa starim televizorima sada moraju uložiti najmanje 150 kuna u novi digitalni prijemnik
 Boris Zubčić

Od danas počinje postupni prelazak na novi digitalni televizijski signal, tzv. DVB-T2, a za dva tjedna emitirat će se u cijeloj Hrvatskoj. Novi signal, na koji smo trebali prijeći još u srpnju, ali je odgođen zbog korone, danas će tako biti pušten u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, potom je na redu sjeverni dio, onda Zagreb i okolica, Istra i postupno Dalmacija do Dubrovnika.

Ukratko, to znači da od 10. studenoga televiziju neće moći gledati oni Hrvati čiji televizori ne podržavaju DVB-T2 signal (uglavnom modeli stariji od tri godine). Tu valja pribrojati i one koji imaju starije digitalne prijamnike (tzv. set top box) koji se spajaju na televizore. S druge strane, probleme ne bi trebali imati oni s novijim TV prijemnicima, kao ni oni koji televiziju prate preko drugih platformi, primjerice, korisnici MaxTV (to uključuje tzv. IPTV, televizija preko interneta, kabelske televizije i satelitske televizije).

Ipak, točan broj onih koji će sada morati kupovati novu opremu teško je odrediti. Prema podacima Hakoma, isključivo zemaljsku televiziju trenutačno prati 49 posto Hrvata, odnosno oko 700 tisuća kućanstva. Ostali televiziju prate preko drugih platformi i nova im oprema neće trebati, kao ni onih 2,6 posto kućanstava bez televizije. Međutim, prema navodima Hakoma, to ne znači da će svih 700 tisuća kućanstva morati investirati u novu opremu.

Naime, televizori i prijemnici koji su kompatibilni s novim DVB-T2 sustavom na hrvatskom se tržištu prodaju posljednje tri godine, a s obzirom na to da se godišnje u Hrvatskoj proda oko 200 tisuća novih televizora (600 tisuća u posljednje tri godine), u Hakomu vjeruju da je većina starih televizora u hrvatskim kućanstvima već zamijenjena. Oni koji to dosad još nisu učinili, sada će morati investirati najmanje 150 kuna.

Prijamnici

- Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika, mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti, s već ugrađenim prijamnikom za DVB-T2/265/HEVC sustav. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti, unatoč novom samostalnom prijamniku - savjetuju u Hakomu.

Iz domaće tvrtke Odašiljači i veze (OiV), koja je cijeli posao tehnički odradila, odgovorili su nam da je cilj ove nove tehnologije pojačati signal, tako da korisnici imaju manje smetnje, bolju kvalitetu slike, a time i osloboditi radiofrekvencijski spektar za daljnji razvoj mobilnih usluga. Njihova ukupna investicija u cijeli proces prelaska na novi signal, što je uključivalo zamjenu kompletne odašiljačke i procesne opreme, bila je 115 milijuna kuna. Što se samih noviteta za korisnike tiče, napominju, oni koji su dosad mogli pratiti samo HRT1, HRT2, RTL i Novu TV, nakon prelaska moći će gledati i HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV.

HD programi

- Prije kupnje uređaja preporučujemo da građani prvo provjere imaju li sve potrebno ponovnim pretraživanjem kanala. Ako se ponovnom pretragom pojave HD programi sa slikom i zvukom, spremni su za prelazak. U suprotnom moraju kupiti novi televizor ili nabaviti samostojeći prijamnik i spojiti ga na postojeći televizor. Antene nije potrebno mijenjati – odgovorili su iz OiV-a.

Iz HT-a napominju da će korisnici njihove EVOtv usluge i nakon promjene signala moći gledati sve programe iz EVOtv ponude. Međutim, oni koji imaju starije uređaje neće moći gledati besplatne nacionalne, regionalne i lokalne programe koji nisu u ponudi EVOtv usluge. Odnosno, morat će kupiti novi televizor ili samostalni prijemnik. Ostali korisnici, kako bi te kanale pronašli, morat će napraviti pretragu kanala kada se signal počne emitirati.

Pregled gašenja starog signala po županijama u devet faza

D1 - 27. listopada 2020. u 0.00 Stari signal najprije se gasi na istoku Hrvatske, u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, dijelu Brodsko-posavske županije

D2 - 29. listopada 2020. u 0.00 Dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i dio Brodsko-posavske županije

D3 - 3. studenoga 2020. u 0.00 Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i dio Bjelovarsko-bilogorske županije

D4 - 3. studenoga 2020. u 0.00 Na novi signal prebacuje se Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka te dio Krapinsko-zagorske i dio Karlovačke županije

D5 - 10. studenoga 2020. u 0.00 Bez starog signala ostaju Primorsko-goranska, Istarska i dio Ličko-senjske županije

D6 - 27. listopada 2020. u 0.00 Promjene nastupaju u dijelu Karlovačke i dijelu Ličko-senjske županije

D7 - 5. studenoga 2020. u 0.00 Bez starog signala ostaju Zadarska, Šibensko-kninska te dio Ličko-senjske županije

D8 - 12. studenoga 2020. u 0.00 Na novi signal prebacuje se Splitsko-dalmatinska te dio Dubrovačko-neretvanske županije

D9 - 10. studenoga 2020. u 0.00 Bez starog signala ostat će dio Dubrovačko-neretvanske županije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:33