ZDRAVSTVENE USLUGE

Dugo se čeka pa susjedi djecu na jednu vrstu liječenja vode u Hrvatsku. Povrat troškova i do 3 tisuće eura!

Postoje čak i agencije koje zainteresiranima organiziraju liječnika u Hrvatskoj i rješavaju refundaciju
 Boris Kovačev/CROPIX

Liječnička komora Slovenije (ZZZS), organizirajući u veljači konferenciju o dostupnosti ortodontskog liječenja na uputnicu u Sloveniji, istaknula je da su duga čekanja uvelike rezultat nedostatka programa. Kako su rekli, potrebno je 40 novih programa kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, no u stvarnosti se novofinanciraju samo tri ili četiri.

Nedostaje stoga još više od 35 programa iz područja ortodoncije (posljednjim natječajem trebalo bi ih se dobiti gotovo devet). Trenutačno na prvi pregled kod ortodonta čeka više od 32 tisuće ljudi, od kojih većina prekorači dopušteno vrijeme čekanja. To je i razlog zašto roditelji vrlo rano traže uputnice jer se boje da će propustiti rok za prvi pregled (do 16. godine). Zakomplicira se već nakon prvog pregleda jer tada dijete opet čeka, ovaj put da dobije aparat. Neki čekaju i do osam godina.

Pojedinci čija su se djeca našla u nemjerljivo dugim redovima traže sva moguća rješenja: sami obave preglede ili odu specijalistima u inozemstvo pa od ZZZS-a traže povrat troškova. Broj zahtjeva za naknadu troškova ortodontskog liječenja prošle je godine u odnosu na prethodnu godinu povećan za 340. Većina refundiranih troškova odnosi se na usluge pružene u Hrvatskoj.

Povrat za aparatiće

Ako nemate vremena sami tražiti ortodonta, postoje agencije koje će to učiniti umjesto vas. Dovoljno je samo da im se javite s uputnicom za svoje dijete, a oni će vam najprije organizirati ortodonta u Hrvatskoj, a zatim napisati zahtjev za refundaciju od ZZZS-a. Naravno, uslugu vam naplaćuju. Kako pišu u oglasima, uz važeću uputnicu za dijete od deset i više godina, uvjet za refundaciju je završen i plaćen ortodontski tretman te EF indeks razine teškoća iznad 15 bodova.

Pritom osiguravaju ortodonte čije su cijene aparatića iste kao i refundacija troškova od ZZZS-a, kao i ortodonte čije su cijene veće pa se u nekim slučajevima aparatić mora i nadoplatiti. Povrati za zubne aparate iznose i do tri tisuće eura, a ponegdje i više. Uređaj se obično postavlja unutar 14 dana nakon prvog pregleda.

Dakle, kada idete na prekogranično liječenje, morate ga tamo u cijelosti platiti, a zatim zatražiti povrat od ZZZS-a. Time se nadoknađuju troškovi liječenja u inozemstvu u visini prosječne cijene tih usluga u Sloveniji, ali ne više od stvarnih troškova.

U slučaju da je cijena usluge u Sloveniji viša od one koju je osigurana osoba platila u inozemstvu, za povrat se uzima u obzir iznos koji je usluga koštala u drugoj državi članici EU. Prosječne cijene zdravstvenih usluga u Sloveniji osiguranici mogu provjeriti u informativnom izračunu dostupnom na mrežnim stranicama ZZZS.

Širok raspon prava

ZZZS podupire jačanje mreže javnozdravstvenih službi u području ortodoncije uključivanjem dodatnih timova. S ciljem smanjenja čekanja u ortodonciji, od 2022. sve se ortodontske usluge plaćaju u neograničenim količinama, kako javnim zdravstvenim ustanovama, tako i privatnim osobama s koncesijom.

Razlog dugog čekanja uglavnom je nedostatak dovoljnog broja ortodonata u javnoj mreži s obzirom na širok raspon prava, nekritičko upućivanje djece na ortodontsko liječenje i velika očekivanja roditelja, jer gotovo svaki dijete već ima ortodontski tretman (oko 90 posto), dok je u europskim zemljama taj udio između 60 i 70 posto.

Slovensko ortodontsko društvo utvrdilo je da se gotovo trećina djece upućuje prerano, čisto preventivno ili na zahtjev roditelja, kada još nije prepoznata potreba za ortodontskim liječenjem i uglavnom kako bi došli na listu čekanja. ZZZS trenutno financira 91 ortodontski tim (ambulantu), što je 4,8 timova (ambulanta) više nego 2014. Za financiranje ove djelatnosti u 2022. iz zdravstvenog je osiguranja izdvojeno 19,6 milijuna eura, što je 6,9 ​​milijuna eura više nego 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:13