LABIRINT POLITIKE

Dok zbog koronakrize zvone zvona za uzbunu, Milanović i Plenković svađaju se oko besmislenih tema

Predsjednik i premijer trebali bi biti primjer jer nam zbog korone treba konsenzus o državnoj politici
Zoran Milanović i Andrej Plenković
Objavljeno: 19. listopad 2020. 19:04

Ovo je opasan posao u koji je Plenković dolutao. Ako nisi dorastao tom poslu, idi mami”, “Do jučer ne zna ništa, a sad riga vatru kao, ne znam, plameni jazavac”, “U Sabor je ušao kao proteže Jadranke Kosor koju sada izbjegava na ulici, a kasnije i kao štićenik Karamarka, „Doveden je kao paž“, opisi su kojima predsjednik Zoran Milanović časti premijera Andreja Plenkovića.

Ni druga strana ne štedi na municiji. „Predsjednik je protiv borbe protiv korone i protiv borbe protiv korupcije“, „Da sam kao on, mogao bih reći da je 54-godišnji šmrkavac“, „Ako on ovako nastavi, može dovesti do toga da se mnogi zapitaju kakva je uloga institucije predsjednika“, uzvraća Plenković. U najkraćem, nastavlja se prekomjerno granatiranje Banskih dvora iz smjera Pantovčaka, i obratno. Spominju se balavci i šmrkavci, razmjenjuju optužbe za potiho sudjelovanje u mutnim poslovima i nesposobnost, podsjeća tko je što nekome rekao prije pet godina, optužuje zbog prežderavanja u vremenima lockdowna, a na tapetu su i nekakvi plameni jazavci i neizostavne - mame.

Kao da se prepucavaju dvojica pubertetlija oko toga čiji je veći, a ne dvojac koji je izabran na najistaknutije položaje u državi. Za to vrijeme, iz dana u dan bilježimo više od tisuću novozaraženih, i Hrvatska je pred još jednim zatvaranjem uslijed novog vala koronavirusa. Iz liječničkih krugova najavljuju prelazak bolnica u režim hladnog pogona i otkazivanja većine zakazanih pretraga i operacija, ugostitelji i brojni poduzetnici očekuju velik pad prometa, a to znači i brojne otkaze, baš kao u najvećem broju europskih zemalja, Hrvatsku čekaju teški mjeseci, ako ne i godine. Dok zvone zvona za uzbunu, Milanović i Plenković su zaokupljeni jedan drugim.

Pritom se svađaju oko besmislenih tema. Zoran Milanović jaše na nečemu što se dešavalo 2015., ili još ranije, i ako vjeruje da nekoga zanima što je Plenković napravio ili nije Jadranki Kosor, tada je predsjednik izgubio doticaj s realnošću. Osim toga, njegovi učestali javni nastupi i napadi na svakoga tko mu se zamjerio, postaju kontraproduktivni. Jedan dan Žarko Puhovski, idući, GONG, B.a.b.e. i narikače, onda ova ili ona pravobraniteljica, sutra će na red doći Janko ili Marko, pa tako unedogled.

U stvarnosti, nastavi li s ovakvim verbalnim eskapadama, Milanović će dosaditi i bogu i vragu, i za dva mjeseca više nitko neće slušati što govori. A to je šteta jer ima i pametnih stvari u toj eksploziji misli kojima zasipa javni eter, poput pitanja kako je moguće da predsjednik Vlade nije znao ništa o korupciji u strateški bitnom Janafu.

Takvim neselektivnim napadima, Milanović pomaže Plenkoviću. Jer sve je očitije da Banski dvori reagiraju stihijski, nesigurni kako se nositi s nadolazećom krizom. Umjesto strogih mjera, i kazni za kršitelje, mjesecima se izdaju nekakve preporuke. Istovremeno se oštre mjere uvode širom kontinenta, od Francuske i Njemačke do Belgije i Slovenije. Situacija je takva da se približava trenutak kada će biti potrebno stvoriti široki konsenzus o državnoj politici, kakav je u Saboru postignut pri izglasavanju Zakona o obnovi Zagreba.

Premijer i predsjednik u tome bi trebali biti primjer, a ne se sramotiti. Umjesto da reagira na svaki Milanovićev verbalni izlet, Plenković bi se trebao obratiti naciji i iznijeti preciznu analizu postojećeg stanja, a zatim otkriti što njegova Vlada namjerava poduzeti. Kao što je i kancelarka Angela Merkel u petak Nijemcima objavila da moraju smanjiti broj druženja žele li sačuvati gospodarstvo, obraniti bolnice i škole. Naravno, ako premijer uopće ima plan za predstojeće razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:09