VELIMIR VILOVIĆ

Direktor Cemexa: ‘Napretkom tehnologije, mogućnosti primjene betona su beskrajne‘

‘Izrazito smo angažirani po pitanju smanjenja naših emisija CO2 i time se sustavno bavimo već gotovo dva desetljeća‘, kaže Vilović
Velimir Vilović
 Cemex

Neuobičajena vremena u kojima se nalazimo suočila su mnoge kompanije s tržišnim ili operativnim pritiscima i izazovima. Kako se s njima nosi CEMEX Hrvatska, kompanija sa stoljetnom tradicijom proizvodnje građevinskih materijala na našim prostorima, ispričao nam je direktor Velimir Vilović.

Kako je na vaše poslovanje utjecala prošla godina? Možete li reći da ste zadovoljni poslovnim rezultatima?

Kad uzmemo u obzir način i uvjete pod kojima se tijekom prošle godine odvijalo poslovanje, moramo biti zadovoljni. Potražnja za našim proizvodima i uslugama, iako ponešto smanjena, nije značajno opala. U usporedbi s 2019. godinom na lokalnim smo tržištima ove godine bilježili nešto manji promet, ali smo istovremeno ostvarili dobre rezultate na prekomorskim izvoznim tržištima. Zajedno s našim kupcima i partnerima tijekom cijele godine radili smo na tome da osiguramo neometano odvijanje svih aktivnosti. Konkretno, na svim CEMEX-ovim lokacijama ugradili smo platforme za siguran ukrcaj cementa te smo u roku od tjedan dana uspostavili novi proces utovara kako bismo osigurali beskontaktni sustav i na taj način omogućili zaštitu naših zaposlenika i kooperanata te stvorili neometani lanac opskrbe. Isto tako, po potrebi smo uspostavljali i alternativne transportne kanale za opskrbu pojedinih tržišta tijekom covid krize zbog privremenih ograničenja prijevoza regularnim rutama.

Što biste rekli da za vas i vašu kompaniju predstavlja najveći izazov u poslovanju? Koji je bio najveći izazov u protekloj godini?

Najveći izazov u protekloj godini je bio kako prilagoditi poslovanje zahtjevima pandemije, a pritom zadržati vrhunsku kvalitetu usluge i isporučenih materijala te na vrijeme izvršiti sve preuzete obveze. Uspješno smo primijenili niz protokola u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti svih naših zaposlenika i kooperanata, ali i naših kupaca. Poslujemo u dinamičnim vremenima u kojima se cjelokupno svjetsko gospodarstvo suočava s brojnim izazovima uzrokovanim strogim epidemiološkim mjerama suzbijanja pandemije, a koji su kod nas dodatno pojačani potresima koji su u proteklih godinu dana zadesili dijelove kontinentalne Hrvatske. Usto, i nadalje poslujemo u visokokonkurentnom okruženju, kako na lokalnim tržištima u Hrvatskoj i regiji, tako i na tržištu Mediterana.

Možete li izdvojiti neke projekte na kojima ste proteklih godina radili?

Proteklih godina smo radili na puno projekata koji nas ispunjavaju ponosom, ali ako moram odabrati, svakako bih izdvojio isporuku betona za izgradnju vidikovca Skywalk u parku prirode Biokovo. Isporučujemo i cement za izgradnju pristupne ceste Pelješkom mostu. Postavili smo betonske temelje za 39 vjetroagregata u najvećoj hrvatskoj vjetrolektrani, VE Senj. Ono što nas najviše veseli je kad možemo isprobati primjenu naših novih proizvoda. Primjerice, u projektu postavljanja krova na dječjem vrtiću u Brelima imali smo priliku primijeniti naš novi proizvod, lagani pjenobeton Porofoam. Na kraju svega, ili bolje rečeno na početku, jer nas predstavljanje i otvaranje tek čeka ovog proljeća, zajedno s Gradom Kaštela krenuli smo u izgradnju prvog reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tržište je, unatoč pandemiji i krizi, poslovalo stabilno. Što biste rekli da je CEMEX-ova konkurentska prednost?

Prvenstveno stabilnost našeg poslovanja, brza prilagodba promjenama i organizacija rada, kao i činjenica da je zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji CEMEX prepoznat kao siguran i pouzdan partner. Kontinuiranim praćenjem potreba i zahtjeva tržišta naši stručnjaci stalno rade na razvoju novih tehnologija proizvodnje i primjene betona, što je jedan od preduvjeta za zadržavanje vodeće pozicije na tržištu. Pored toga, svi naši proizvodi su proizvedeni u centralnim pogonima uz strogo kontrolirane uvjete i detaljnu kontrolu dobivenih svojstava.

Naš je cilj uvijek ponuditi našim kupcima ne samo vrhunsko korisničko iskustvo, nego i cjelovitu podršku od ideje do realizacije, a oni prepoznaju sve što činimo kako bismo im osigurali kvalitetne materijale i uslugu. To najbolje pokazuje istraživanje koje kvartalno provodimo, a usmjereno je na mjerenje zadovoljstva kupaca - Net Promoter Score. Iz njega proizlazi da su naši partneri iznimno zadovoljni podrškom koju im pružamo, što je veliko priznanje, ali i velika obveza za budućnost.

image
Cemex Hrvatska
Cemex

Ne možemo se ne osvrnuti na prošlogodišnje potrese i obnovu koja slijedi. Kakvu su ulogu u tome neku ulogu imali korišteni materijali? Kakve bi materijale i gradnju trebalo iskoristiti u obnovi?

S našeg stajališta, korišteni materijali i način gradnje su odigrali veliku ulogu u stupnju oštećenja građevina. Prvi i osnovni cilj je, naravno, da se svi ljudi koji su ostali bez svojih domova zbrinu i da im se osigura smještaj. Prilikom obnove u obzir treba uzeti da je to seizmički aktivno područje te koristiti kvalitetne materijale koji su pojačani čeličnom konstrukcijom. No, želja za žurnim djelovanjem ne smije biti na štetu kvalitete i održivosti gradnje. Treba pričekati smirivanje seizmičke aktivnosti i odabrati optimalni pristup gradnji i odabiru materijala. Mi nudimo niz vrlo kvalitetnih rješenja za razne namjene, poput našeg laganog konstruktivnog betona. Njegova se težina, uz pravilno projektiranje, može smanjiti i do 30 posto bez smanjenja tlačne čvrstoće i izdržljivosti. Siguran sam da će to struka znati prepoznati i iskoristiti. Na kraju, ali ne i manje važno, vjerujem da će s obnova bazirati koliko je god to moguće na visokokvalitetnim materijalima proizvedenima upravo u Hrvatskoj.

image
Cemex Hrvatska
Cemex

Koje trendove u razvoju i korištenju materijala te održivih građevinskih rješenja prepoznajete u skoroj pa i nešto daljoj budućnosti? Što se po tom pitanju radi globalno?

Kao nadolazeći trend svakako vidim primjenu specijalnih betona. Naš globalni centar za tehnologiju i razvoj u Švicarskoj kreirao je široku paletu specijalnih betona za raznolike primjene. Detaljnom analizom, pažljivim odabirom materijala poput betona s posebnom propusnošću ili onog pojačanog čeličnim vlaknima te samom kvalitetnom izvedbom, građevine će biti otpornije i dugotrajnije. U porastu je i korištenje dekorativnih betona. Oni se prvenstveno koriste za dekorativne elemente objedinjujući izdržljivost, funkcionalnost i estetiku. Sada je moguće i proizvesti beton s ciljanim karakteristikama, sukladno željama kupca. Napretkom tehnologije, mogućnosti primjene betona su beskrajne.

image
Cemex Hrvatska
Cemex
image
Cemex Hrvatska
Cemex

Globalni trendovi su takvi i da sav tehnološki napredak mora pratiti i optimizacija procesa kako bi se smanjio ugljični otisak i ublažile klimatske promjene. Što CEMEX radi po tom pitanju?

Izrazito smo angažirani po pitanju smanjenja naših emisija CO2 i time se sustavno bavimo već gotovo dva desetljeća. Sam CEMEX globalno ima postavljene ciljeve smanjenja emisija za 35 posto do 2030., što je cilj koji su europske operacije već ostvarile, tako da je naš cilj u Europi smanjiti ih za 55 posto u sljedećih deset godina. U Hrvatskoj se fokusiramo ponajprije na energetsku učinkovitost, a naš je pogon već više od desetljeća najefikasniji pogon unutar kompanije po pitanju potrošnje toplinske i električne energije za proizvodnju klinkera. Unatoč tome kontinuirano radimo na unaprjeđenju tehnologije kojom ćemo smanjiti potrošnju energije pa je u pripremi implementacija sedam mjera energetske učinkovitosti i ugradnja solarne elektrane kojom će se dodatno smanjiti ukupna potrošnja u tvornici. Osim toga, u naš energetski miks u svim tvornicama u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, planiramo uvesti inovativnu tehnologiju temeljenu na vodiku, koja dodatno smanjuje emisije iz proizvodnje. Konačno, klimatsku neutralnost želimo postići i ponudom niskougljičnih proizvoda na europskom tržištu, a radimo i na tome da do 2050. godine svojim kupcima globalno isporučimo beton s neto-nula emisija CO2. Zaključno, za nas u CEMEX-u dekarbonacija nije nametnuta obveza, nego naše istinsko opredjeljenje i jedan od temelja našeg pristupa održivosti.

image
Velimir Vilović
Cemex
image
Cemex Hrvatska
Cemex
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:32